Čisti zobeni kruh: Bez glutena, kvasca i mliječnih proizvoda! Imamo jednostavan recept za kruh od zobenog brašna pun proteina
- 3 komentara
- 1 min čitanja
Većina recepata za kruh od zobenog brašna traži korištenje i nekog drugog brašna, koje nije nužno bez glutena. Ako želite pripremiti zdravi kruh bez brašna, tj. čisti zobeni kruh koristeći samo zobeno brašno, pročitajte recept u nastavku.
Zobeno brašno bogato je proteinima i vlaknima, a ima i visoku razinu magnezija i ostalih minerala.
U nastavku se nalazi recept za bezglutenski kruh bez kvasca, a još jedan takav recept čeka vas u članku “Recept za zdravi kruh bez glutena“.
Čisti zobeni kruh – recept
Pripremite domaći kruh bez glutena i mliječnih proizvoda.
Sastojci:
- 250 g zobenog brašna
- 180 ml bademovog mlijeka (nezaslađeno)
- 2 jaja
- 8 jušnih žlica meda
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice praška za pecivo
- 3/4 čajne žličice sobe bikarbone.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 170 °C.
- Napravite ili pripremite kupljeno zobeno brašno.
- U velikoj zdjeli umutite jaja, med, bademovo mlijeko i sol.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
- Dodajte suhe sastojke mokrima i dobro promiješajte. Smjesa će biti malo rijetka, ali bi trebala davati otpora.
- Pustite smjesu da odstoji pet minuta.
- Stavite smjesu u kalup i pecite 40 – 45 minuta (ili dok čačkalica ne izađe čista nakon što je zabodete).
- Ostavite kruh da se ohladi preko noći kako bi se što manje mrvio.
Prije pečenja na vrh možete posuti cijele zobene pahuljice, sezam ili bučine sjemenke radi boljeg okusa i izgleda te kako biste dobili kruh sa zobenim brašnom i sjemenkama.
Jedna napomena – čisti zobeni kruh bi se mogao mrviti više od običnog jer sadrži samo zobeno brašno.
Kako napraviti zobeno brašno?
Ako ne želite kupovati zobeno brašno, već napraviti svoje, postupak je vrlo jednostavan. Zobeno brašno dobiva se mljevenjem zobenih pahuljica. Dakle, ako pripremate sami ovo brašno, potrebni su vam samo zobene pahuljice i blender ili mlinac. Količina zobenih pahuljica je proizvoljna, ali računajte da se volumen malo smanji kada ih pretvorite u brašno.
Potrebno je 30 sekundi pulsirati zobene pahuljice u blenderu (ili dok ne dobijete konzistenciju praha). Pomiješajte dobiveni prah pa pulsirajte još 10 sekundi.
Pročitajte i članke:
- Proteinski kruh: Idealan za sve koji žele smršaviti ili povećati mišićnu masu! Evo kako napraviti nutritivno bogatiji kruh kod kuće
- Cloud bread ili oopsie kruh: Ovaj zdravi kruh postao je instantno viralan na društvenim mrežama! Evo kako ga pripremiti
- Recepti sa starim kruhom: Zbog ovih jela sa starim kruhom više ni jedna mrvica neće završiti u smeću.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja