4 svakodnevne navike u kuhinji zbog kojih se možete ozbiljno razboljeti

Nepranje ruku prije pripreme hrane

Trovanje hranom češće je nego što mislite – svake godine tisuće ljudi zbog njega završe u bolnici. Iako zvuči zastrašujuće, dobra je vijest da se u većini slučajeva može spriječiti pravilnim rukovanjem i pripremom hrane.

U nastavku otkrivamo najčešće pogreške u kuhinji koje povećavaju rizik od trovanja hranom – i savjete stručnjaka kako ih izbjeći.

1. Nepranje ruku prije pripreme hrane

Jedna od najčešćih pogrešaka je preskakanje pranja ruku – osobito prije i nakon rukovanja sirovim mesom ili morskim plodovima.

Time bakterije lako mogu prijeći na hranu ili ući u vaše tijelo ako dodirujete oči, nos ili usta.

Stručnjaci preporučuju pranje ruku toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi. Pritom ne zaboravite područje između prstiju i ispod noktiju. Ruke biste trebali oprati prije i nakon pripreme jela, nakon korištenja toaleta te prije jela.

2. Nedovoljno termički obrađena hrana

Još jedna česta pogreška je nedovoljno pečena ili kuhana hrana – osobito meso i piletina. Takva hrana može sadržavati bakterije poput Salmonelle ili Escherichije coli, koje preživljavaju ako temperatura nije dovoljno visoka.

Kako biste bili sigurni da je hrana pravilno pripremljena, koristite kuhinjski termometar. Preporučene temperature su:

  • piletina i puretina75 °C
  • odresci i pečenja – 63 °C
  • mljeveno meso i kobasice – 70 °C.
Nedovoljno termički obrađena hrana
FOTO: Shutterstock

3. Ostavljanje ostataka hrane predugo na sobnoj temperaturi

Hranu koja ostane nakon obroka ne biste smjeli ostaviti van hladnjaka dulje od dva sata. Bakterije se najbrže množe između 4 °C i 60 °C, što znači da se u toplom okruženju rizik od kvarenja i trovanja drastično povećava.

Kako biste to spriječili, ostatke jela što prije stavite u hladnjak, čija bi temperatura trebala biti najviše 4 °C.

4. Širenje bakterija po kuhinji

Križna kontaminacija jedna je od glavnih opasnosti u kuhinji. Primjerice, ako na istoj dasci režete sirovu piletinu i povrće, bakterije mogu lako prijeći s mesa na druge namirnice.

Da biste to izbjegli:

  • koristite odvojene daske za meso, povrće i kruh
  • čuvajte sirovo meso odvojeno od ostalih namirnica, u hladnjaku i prilikom kupovine
  • temeljito perite daske, noževe i posuđe vrućom vodom i deterdžentom.

Kada posjetiti liječnika?

Simptomi trovanja hranom mogu biti blagi ili vrlo ozbiljni, a najčešće uključuju:

Djeca, trudnice, starije osobe i osobe oslabljenog imuniteta posebno su osjetljive. Ako simptomi traju dulje od nekoliko dana, imate visoku temperaturu ili ne možete zadržati tekućinu, potražite liječničku pomoć.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu