Mogu li osobe s dijabetesom jesti sladoled?
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Sladoledni kup ili kornet s vanilijom tu i tamo nisu zabranjeni. Sladoled također nije uzrok nijednog tipa dijabetesa, a uživanje u sladoledu s mjerom ne znači promicanje nezdrave prehrane.
Pravo pitanje glasi – trebate li se odlučiti pojesti sladoled? Odgovor ovisi o mnogim različitim čimbenicima, uključujući:
- vašu razinu šećera u krvi
- koliko ste inzulina već uzeli
- inzulin potreban da pokrije sladoled koji ćete pojesti
- druge aktivnosti u kojima ćete taj dan sudjelovati
- jeste li već nedavno jeli sladoled
- druge zdravstvene čimbenike koji mogu utjecati na vaše prehrambene izbore.
Ako niste sigurni treba li sladoled biti dio vašeg prehrambenog plana za upravljanje dijabetesom, možete se posavjetovati sa svojim zdravstvenim timom i licenciranim nutricionistom ili dijetetičarom.
Zašto sladoled utječe na razinu šećera u krvi?
Jednostavno, sladoled sadrži šećer i ugljikohidrate, što znači da utječe na razinu šećera u krvi.
Ugljikohidrati koje unosite pretvaraju se u šećer u krvi. Što više ugljikohidrata pojedete, to će se više šećera osloboditi u vašem tijelu dok probavljate i apsorbirate hranu.
Ugljikohidrati i vaš dijabetes
Ugljikohidrati su šećeri koji se uglavnom nalaze u:
- žitaricama
- voću
- mliječnim proizvodima
- slatkišima.
U tijelu se razgrađuju u glukozu i koriste kao osnovni izvor energije.
Osobe s dijabetesom ne mogu učinkovito metabolizirati ove namirnice kao osobe bez te bolesti, a previše ugljikohidrata može naglo povećati količinu glukoze u krvi.
To znači više šećera u krvi ako nemate dovoljno inzulina ili lijekova za dijabetes koji bi snizili razinu šećera prije nego što ugljikohidrati počnu djelovati.

Savjeti koje treba razmotriti kada jedete sladoled
Možete razmisliti o ovim jednostavnim koracima kad odlučujete o sladoledu.
1. Umjerenost je ključ
Pokušajte s manjim porcijama, poput pola šalice, što se često koristi kao standardna mjera porcije sladoleda. Ako precizno mjerenje nije moguće, pokušajte s jednom kuglicom u kornetu ili šalici.
2. Razumijevanje količine šećera i ugljikohidrata
Sladoled i dodaci mogu imati visok udio šećera i ugljikohidrata. Poznavanje količine ugljikohidrata i dodanog šećera pomaže razumjeti kako određeni sladoled utječe na šećer u krvi.
3. Razmotrite opcije bez šećera ili s manje ugljikohidrata
Možete odabrati sladoled s manjim udjelom šećera ili ugljikohidrata.
4. Birajte jednostavno
Neki okusi često sadrže više šećera. Razmotrite vaniliju i klasične okuse.
5. Pametno birajte dodatke
Dodajte zdrave dodatke sladoledu:
- neslani orašasti plodovi
- sjemenke
- maslac od kikirikija
- suho voće
- grčki jogurt
- proteinski korneti
- druge namirnice bogate vlaknima i proteinima.
Izbjegavajte dodatke poput šećernih mrvica i vruće čokolade.
6. Uživajte s drugom hranom
Povežite sladoled s hranom koja ima niži glikemijski indeks ili s onom koja sadrži proteine i vlakna.
7. Pratite razine šećera
Mjerite šećer u krvi da biste vidjeli kako različite vrste sladoleda utječu na vas.
Sladoled bez dodanog šećera
Obratite pozornost i na ovo:
- neki okusi sladoleda imaju i do tri puta više od preporučenog dnevnog unosa šećera
- opcije bez šećera ili s manje šećera postaju sve popularnije
- često se koriste prirodni ili umjetni zaslađivači koji smanjuju šećer, ugljikohidrate i kalorije
- umjetni zaslađivači nisu za svakoga jer mogu izazvati probavne smetnje poput plinova ili nadutosti.
Ipak, sladoled bez šećera može biti dobra opcija za osobe s dijabetesom koje žele izbjeći dodane šećere.
Pročitajte i ove članke:
- Dijabetes i slatkiši: Nutricionistica otkriva kada su u redu, a kada ih je bolje izbjeći! Tu si i tri jednostavna slatka recepta
- 20 najboljih ideja za međuobrok ako imate dijabetes
- 4 stvari koje morate raditi svaki dan ako imate dijabetes.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Suplementi za visoki tlak: Ovih 10 ga prirodno snižava
- Maja Kuzelj Grgić
- 4 min čitanja
- Hoskins, M. (2025). Can People With Diabetes Eat Ice Cream? Healthline.
- Al-Ozairi, E. i sur. (2024). Reformulating ice cream to improve postprandial glucose response: an opportunity for industry to create shared value. Front Nutr., 11: 1349392.
- Reynolds, A. i sur. (2024). Dietary advice For individuals with diabetes. U: Endotext [Internet]. (2000). MDText.com, Inc.: South Dartmouth (MA).