Pinđur recepti: 5 ideja za najbolji domaći namaz
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Pinđur je tradicionalni namaz s ovih prostora napravljen od pečene paprike, rajčice, češnjaka i začina, a najčešće se priprema ljeti i početkom jeseni. Iako podsjeća na ajvar, pinđur je rjeđi, aromatičniji i lakši za pripremu, a nerijetko sadrži i patlidžan. Ako želite pripremiti pinđur, recepti u nastavku su definitivno za vas.
Pinđur – recepti
Iako je napravljen od povrća, pinđur tretirajte kao dodatak, ali ne i kao dnevnu dozu povrća jer, ovisno o recepturi, sadrži ulje i povrće se ipak termički obrađuje.
Nakon što napravite pinđur, možete ga mazati na kruh, poslužiti uz meso, ribu ili roštilj, koristiti kao preljev za tjesteninu ili rižu, dodati u variva, omlete i sendviče ili pak poslužiti kao umak uz krekere ili svježe povrće.

Recept za domaći pinđur
Rekli bismo da najbolji recept za pinđur znaju oni koji ga godinama rade i bruse svoju vještinu pripreme pinđura, ali to ne znači da i vaš neće uspjeti od prve.
Nakon otvaranja pinđur pohranite u hladnjak i potrošite unutar pet dana.
Sastojci:
- 3 kg crvene rog paprike
- 1,5 kg rajčice
- 2 režnja češnjaka
- 200 ml ulja
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica octa.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 220 °C.
- Paprike operite i posušite.
- Rajčice operite, posušite pa im na dnu nožem napravite “X” i prokuhajte ih 1 – 2 minute.
- Paprike i rajčice pecite u pećnici do pola sata dok ne potamne i dobiju mjehuriće, a paprike svako malo okrenite.
- Nakon pečenja paprike stavite u zdjelu i pokrijte krpom da se napare.
- Nakon 10 minuta očistite paprike od koštica i kožice.
- Rajčice ogulite i narežite na manje komade.
- Češnjak protisnite, a paprike i rajčice usitnite vilicom ili u blenderu za finiju teksturu.
- Zagrijte ulje u velikom loncu, a zatim dodajte paprike i rajčice.
- Kuhajte na srednje laganoj vatri oko 40 minuta uz miješanje, dok tekućina ne ispari, a smjesa treba postati ujednačena i gusta.
- Dodajte češnjak, papar, sol i ocat. Ocat nije obavezan, ali daje potrebnu kiselost. Kuhajte još oko 10 minuta.
- Vrući pinđur ulijte u sterilizirane staklenke i zatvorite poklopcima.
- Okrenite staklenke naopačke i ostavite ih tako 10 minuta.
- Pohranite staklenke pinđura na hladno i tamno mjesto.

Brzi pinđur
Ako ne želite kuhati pinđur i paliti pećnicu, možete napraviti svježu verziju spremnu odmah za konzumaciju. Naravno, klasični pinđur ipak daje bogatstvo okusa, a svježi je dobar odabir i za one koji žele spojiti tradiciju i fit pristup kuhanju.
Sastojci:
- 5 pečenih paprika
- 3 zrele rajčice
- 1 režanj češnjaka
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica svježeg peršina.
Priprema
- Sve sastojke, osim začina, usitnite u blenderu.
- Dodajte papar, sol i peršin te pomiješajte.
Poslužite odmah kao namaz ili umak.

Pinđur s patlidžanom
Ako želite dodati i patlidžan u pinđur, evo recepta. Uglavnom slijedite korake kao i za klasični pinđur. Ovo je dobar način kako iskoristiti rodnu godinu patlidžana.
Sastojci:
- 1 kg paprika
- 500 g rajčica
- 2 srednja patlidžana
- 2 režnja češnjaka
- 150 ml ulja
- crni papar
- sol
- malo šećera.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 220 °C.
- Pecite paprike, rajčice i patlidžane u pećnici oko pola sata dok ne omekšaju, odnosno dok im kožica ne potamni.
- Usitnite povrće vilicom ili u blenderu, a potom ga kuhajte na ulju oko 40 minuta uz miješanje.
- Dodajte protisnuti češnjak, papar, sol i šećer te kuhajte još oko 10 minuta.
- Vrući pinđur ulijte u sterilizirane staklenke i zatvorite poklopcima.
- Okrenite staklenke naopačke i ostavite ih tako 10 minuta.
- Pohranite staklenke pinđura na hladno i tamno mjesto.

Mediteranska varijanta pinđura
Kuhanje nam nudi beskrajno mnogo mogućnosti kombiniranja sastojaka i igranja, istraživanja okusa i nadopunjavanja klasičnih recepata.
Ovaj pinđur je za vas koji se vodite mediteranskim pristupom prehrani. Također, ovo je hladna i svježa varijanta pinđura za brzinsko posluživanje.
Sastojci:
- 1 kg pečenih paprika
- 500 g rajčica
- 1 šalica svježeg bosiljka
- sok pola limuna
- 2 jušne žlice maslinova ulja
- crni papar
- sol.
Priprema
- Sve sastojke stavite u blender i izblendajte.
Poslužite kao umak uz glavno jelo.

Ljuti pinđur s čilijem
Za kraj evo i jednog recepta za ljubitelje ljutih okusa i čilija. Ovo će biti savršeno uz domaće tortilje ili kao dip uz tortilja čips.
Sastojci:
- 2 kg paprika
- 1 kg rajčica
- 2 crvene čili papričice
- 4 režnja češnjaka
- 200 ml suncokretovog ulja
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica octa.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 220 °C.
- Paprike i rajčice operite, posušite i pecite u pećnici do pola sata dok ne potamne i dobiju mjehuriće, a svako malo ih okrenite.
- Kad je pečeno, u povrće dodajte češnjak i čili papričice te sve usitnite.
- Zagrijte ulje u velikom loncu, a zatim dodajte paprike i rajčice s češnjakom i čilijem.
- Kuhajte na srednje laganoj vatri oko 40 minuta uz miješanje. Kuhajte dok tekućina ne ispari, a smjesa treba postati ujednačena i gusta.
- Dodajte papar, sol i ocat. Kuhajte još oko 10 minuta.
- Vrući pinđur ulijte u sterilizirane staklenke i zatvorite poklopcima.
- Okrenite staklenke naopačke i ostavite ih tako 10 minuta.
- Pohranite staklenke pinđura na hladno i tamno mjesto.
Pročitajte i ove članke:
- Pečena paprika za zimnicu: Imamo recept za najfiniji prilog
- 5 recepata koje moraju probati svi pravi ljubitelji paprika
- Ajvar: Otkrivamo kako i koliko dugo se kuha.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Kantarion, lavanda i smilje: Zlatni trio za ljeto bez stresa i opekotina
- Suzana Mussiow
- 5 min čitanja