Ove dijete mogu povećati rizik od raka debelog crijeva!
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, poput keto dijete, postale su vrlo popularne posljednjih godina, no mnogi se stručnjaci pitaju mogu li takvi restriktivni načini prehrane imati negativne posljedice na zdravlje.
Istraživači sa Sveučilišta u Torontu proveli su studiju kako bi istražili kako dijete s niskim udjelom ugljikohidrata mogu utjecati na bakterije povezane s rakom debelog crijeva.
U svojem istraživanju su koristili miševe i proučavali njihove odgovore na dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, standardne i zapadnjačke dijete te različite sojeve bakterija.
Fokus istraživanja bio je na tome hoće li ove dijete utjecati na specifične bakterije i kako to može pridonijeti razvoju raka debelog crijeva. Rezultati su pokazali da tip Escherichia coli (E. coli) negativno reagira na dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, što dovodi do povećanog razvoja polipa, od kojih neki mogu razviti rak debelog crijeva.
Rezultati su objavljeni u časopisu Nature Microbiology.
Kako određene bakterije mogu pridonijeti razvoju raka?
Rak debelog crijeva, koji se javlja u debelom crijevu i rektumu, jedan je od najčešće dijagnosticiranih rakova u SAD-u.
Nedavni podaci su otkrili 71 %-tni porast slučajeva raka debelog crijeva kod odraslih u dobi 30 – 34 godine, a 58 %-tni porast kod onih u dobi 35 – 39 godina, 1999. – 2020. godine.
Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvještavaju da rak debelog crijeva ima petogodišnju stopu preživljenja od 64,4 %.
Iako nije moguće potpuno spriječiti rak debelog crijeva, postoje načini za smanjenje rizika, poput prestanka pušenja, ograničavanja konzumacije alkohola, prehrane bogate povrćem, voćem i cjelovitim žitaricama te smanjenja unosa prerađene hrane i crvenog mesa.
Istraživači sumnjaju da prehrambene navike mogu biti povezane s razvojem raka debelog crijeva, pa je ovo istraživanje imalo za cilj ispitati postoji li veza između specifičnih dijeta i određenih vrsta bakterija. Istraživači su se fokusirali na tri bakterije – Bacteroides fragilis, Helicobacter hepaticus i E. coli, koje su koristili za kolonizaciju miševa.
Ovi mikroorganizmi uzrokuju oštećenje DNK u stanicama crijevnog epitela, bilo izravno kroz proizvodnju genotoksina ili neizravno indukcijom upalnih posrednika koji oštećuju DNK, objasnili su istraživači.

E. coli i dijete s niskim udjelom ugljikohidrata povećavaju rizik od raka
Nakon što su miševima dali specifične dijete devet tjedana, istraživači su pratili razvoj polipa i ponovo ih mjerili nakon 16 tjedana. Kombinacija dijete s niskim udjelom ugljikohidrata i E. coli bila je jedina koja je pokazala povećanje rizika od raka debelog crijeva, jer je E. coli prisutna u 60 % slučajeva raka debelog crijeva.
Miševi na ovoj kombinaciji imali su više polipa i tumora, što povećava rizik od razvoja raka. Također su pokazali oštećenje DNK-a i druge markere povezane s razvojem raka debelog crijeva.
Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata također je prorijedila sloj sluzi u debelom crijevu koji štiti od mikroba. To je omogućilo kolibaktinu, genotoksinu, da dopre do stanica crijeva i ošteti DNK, što može dovesti do raka.
Ovi miševi također su iskusili senescenciju stanica, što je povezano s razvojem raka. Istraživači su pronašli smanjenu regulaciju zdravlja crijeva kod miševa na dijetama s niskim udjelom ugljikohidrata i malo vlakana s E. coli, što je pridonijelo upalama. Ova disfunkcija u mikrobiomu crijeva stvorila je okruženje koje pogoduje razvoju raka debelog crijeva.
Međutim, dodavanje vlakana u prehranu miševa smanjilo je formiranje tumora i pomoglo u kontroli upale, što ukazuje na to da vlakna mogu imati zaštitni učinak. Znanstvenici žele nastaviti istraživanje kako bi utvrdili koja vrsta vlakana ima najbolji zaštitni učinak i proučili njihove učinke na ljude.
Prehrambene promjene koje mogu pomoći u smanjenju rizika od raka
Dr. Marianne Cusick, docentica kolon i rektalne kirurgije na UTHealth Houston, za Medical News Today je komentirala rezultate istraživanja, naglašavajući potencijalnu povezanost između dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, E. coli koja proizvodi kolibaktin i raka debelog crijeva.
Objasnila je kako je okruženje crijeva stvoreno dijetama s niskim udjelom ugljikohidrata i malo vlakana u kombinaciji s E. coli izazvalo povećanu upalu, prorijeđeni sloj sluzi i veću prevalenciju polipa, koji mogu prerasti u rak.
Iako smatra rezultate uzbudljivima, napomenula je da je potrebno dodatno istraživanje prije nego što se ovi nalazi mogu primijeniti na ljude.
Dr. Cusick je preporučila određene vrste vlakana, poput inulina, pektina i beta glukana, koji se nalaze u žitaricama, voću i povrću, kako bi se održao zdrav sloj sluzi. Ta vlakna fermentiraju crijevne bakterije, proizvodeći kratkolančane masne kiseline poput butirata, koji jačaju sloj sluzi i podržavaju zdravlje crijeva.
Dr. Nilesh Vora, specijalist hematologije i onkologije, također je komentirao rezultate, rekavši da ove nalaze treba smatrati hipotezama koje mogu objasniti učestalost raka debelog crijeva.
Iako je priznao da je potrebno više istraživanja, istaknuo je da je mikrobiom crijeva popularno područje istraživanja u vezi s rakom debelog crijeva te da će se u budućnosti pojaviti mnoge nove studije.
Pročitajte i ove članke:
- Kako nastaje rak debelog crijeva? Liječnik otkriva što izaziva treći najčešći rak u svijetu
- Marker za rak debelog crijeva: Liječnik otkriva koja je njihova uloga i koje su normalne razine
- 5 ranih simptoma raka debelog crijeva na koje trebate obratiti pozornost.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Rani znakovi Parkinsonove bolesti koje trebate prepoznati
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja
- Chesak, J. (2025). Low carb diets may increase colorectal cancer risk. Medical News Today.
- Thakur, B. K. i sur. (2025). Dietary fibre counters the oncogenic potential of colibactin-producing Escherichia coli in colorectal cancer. Nat. Microbiol., s41564-025-01938-4