Koliko su mirisne svijeće štetne za zdravlje?

svijeće mogu imati umirujući učinak

Nekoliko stvari uhvati ugodnu suštinu jeseni – poput paljenja svijeće koja ispunjava zrak mirisima bundeve, cimeta ili jabuke.

No, osim sezonskog šarma, svijeće mogu imati umirujući učinak i čak poboljšati raspoloženje, kako je za Health izjavila dr. med. Amy Brown sa Sveučilišta New York.

Dr. Brown objašnjava da mnogi ljudi uključuju svijeće u svoje rutine wellnessa, a njihova sposobnost smanjenja stresa mogla bi ublažiti i druge s njim povezane probleme, poput glavobolja ili bolova u tijelu.

Međutim, postoji potencijalna mana mirisnih svijeća – one ispuštaju čestice i zagađivače u zrak.

Koliko su štetne te kemikalije i kakav bi učinak mogle imati na vaše zdravlje?

Zašto su mirisne svijeće potencijalno štetne za zdravlje?

Mirisne svijeće mogu ispuštati hlapljive organske spojeve (VOCs) poput benzidina, acetaldehida i formaldehida, od kojih su svi povezani s karcinomom, prema dr. Jennifer Dunphy, autorici Vodiča za toksine za obitelji.

Osim toga, svijeće napravljene od parafina – voska na bazi nafte – mogu ispuštati toluen, VOC koji može uzrokovati vrtoglavicu i iritaciju.

Unatoč ovim zabrinutostima, dr. Brown naglašava da su razine VOC-ova iz svijeća mnogo niže od onih iz drugih izvora poput duhanskog dima, boje ili građevinskog materijala. Iako paljenje svijeća stvara zagađenje unutarnjeg zraka, isparine i plinovi koji se oslobađaju obično su na niskim razinama, što nije vjerojatno da će uzrokovati značajne zdravstvene rizike.

Mirisne svijeće mogu ispuštati hlapljive organske spojeve
FOTO: Shutterstock

Ipak, dr. Dunphy ističe važnost razmatranja koliko često ste izloženi tim kemikalijama. Redovita izloženost VOC-ovima nije idealna, osobito za osobe s astmom, alergijama ili pojačanom osjetljivošću na okolišne zagađivače.

Djeca posebno mogu biti ranjivija na udisanje viših doza ovih zagađivača zbog svojih jedinstvenih respiratornih sustava.

Postoje li zdravije alternative za mirisne svijeće?

Za one koji i dalje uživaju u svijećama, ali žele smanjiti izloženost štetnim kemikalijama, postoje sigurnije alternative. Dr. Dunphy predlaže odabir svijeća napravljenih od prirodnih materijala poput soje ili pčelinjeg voska, koje gore sporije, proizvode manje čađe i ne ispuštaju parafine.

Također, preporučuje izbjegavanje sintetičkih mirisa i obojenih svijeća, koje mogu ispuštati dodatne toksine.

Alternativno, grijala za vosak mogu smanjiti izgaranje, no još uvijek je važno birati prirodne voskove i mirise. Jako mirisne svijeće trebaju se izbjegavati osim ako se ne pale u velikim, dobro prozračenim prostorima.

Za one koji traže opciju bez svijeća dr. Dunphy predlaže kuhanje mirisnog bilja, voća i začina kao prirodan i siguran način za širenje mirisa u domu

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu