Koliko je sporta previše za djecu? Evo što kažu stručnjaci

sindrom pretreniranosti kod djece

Porast sudjelovanja mladih u sportu izazvao je zabrinutost oko toga kada ono postaje pretjerano. Iako sportovi za mlade nude prednosti, poput izgradnje vještina i poboljšanog samopoštovanja, stručnjaci se pitaju je li zdravo da se djeca natječu ili specijaliziraju u mladoj dobi.

Uz povećanje stope ozljeda među mladim sportašima, Nacionalna udruga atletskih trenera SAD-a dala je smjernice za roditelje i trenere kako bi se osigurao uravnotežen pristup.

Je li bolje da dijete trenira jedan sport ili više njih?

Tradicionalno, sportovi za mlade bili su školski i sezonski, ali sada mnogi programi rade tijekom cijele godine, često počevši od vrlo mlade dobi.

Ovaj pomak doveo je do zabrinutosti za zdravlje, posebno jer se sve više djece specijalizira za jedan sport prije srednje škole. Rana specijalizacija može povećati rizik od “izgaranja” i ozljeda od prekomjernog rada, jer djeca stalno koriste iste mišiće.

Bavljenje s više sportova, s druge strane, potiče različite vještine, smanjuje rizik od ozljeda i sprječava izgaranje.

Sindrom izgaranja i pretreniranosti značajni je rizik kada se mladi sportaši ne odmaraju dovoljno. Ova stanja mogu dovesti do lošeg učinka, kronične boli, promjena raspoloženja i više. Izbjegavanje ovih problema zahtijeva otvorenu komunikaciju između roditelja, trenera i sportaša, te naglašavanje raznovrsnih treninga i odmora.

pretjerano bavljenje sportom kod djece
FOTO: Shutterstock

Unatoč rizicima, sport za mlade nudi mentalne, fizičke i društvene koristi. Bavljenje sportom povezano je s nižim stopama anksioznosti, depresije i rizičnog ponašanja, kao i s poboljšanim akademskim uspjehom i životnim vještinama kao što su timski rad i ustrajnost.

Kako smanjiti rizik od izgaranja i pretreniranosti?

Kako bi se smanjio rizik od ozljeda i izgaranja, stručnjaci preporučuju:

  • odgodu sportske specijalizacije
  • osiguravanje da djeca ne igraju više od jednog sporta po sezoni
  • ograničavanje sudjelovanja na osam mjeseci godišnje
  • uzimanje najmanje dva dana odmora svaki tjedan.

Ove prakse potiču dugoročno zdravlje i dobrobit, omogućujući djeci da uživaju u blagodatima sporta bez preopterećenja tijela i uma. Usklađivanje organiziranog sporta sa slobodnim vremenom za odmor i kreativnost pomaže djeci da ostanu zdrava i da se cjelovito razvijaju. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Mooney, R. (2023). How Much Sports Is Too Much for Kids? Healthnews.
  2. Sitzler, B. (2019). Youth Sport Specialization Recommendations. National Athletic Trainers’ Association.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu