Mitovi o aknama i prehrani u koje možete prestati vjerovati

Mitovi o aknama i prehrani u koje možete prestati vjerovati

Akne su rašireno stanje kože s kojim se većina ljudi kad-tad susreće. Bez obzira na to imate li povremene prištiće ili česte akne, možda se pitate kako ih spriječiti.

Mnogi čimbenici, kao što su hormoni, genetika, okoliš, proizvodi za kožu, lijekovi i zdravstveno stanje, mogu doprinijeti pojavi akni. Vaša prehrana također može igrati ulogu. Najbolji način za liječenje akni često uključuje suradnju s pružateljem zdravstvenih usluga poput dermatologa.

Evo pet najčešćih mitova o aknama.

Akne se javljaju samo kod tinejdžera
FOTO: Shutterstock

Mit #1: Akne se javljaju samo kod tinejdžera

Odrasli također mogu dobiti akne. Hormonalne promjene, poput povećanja proizvodnje ulja i rasta stanica kože, mogu uzrokovati akne u bilo kojoj dobi. Iako su češće u pubertetu, akne kod odraslih nisu rijetke, a na njih mogu utjecati čimbenici poput hormona, genetike, stresa, kozmetike, duhana i prehrane. Pravo liječenje ovisi o uzroku i težini akni.

Mit #2: Čokolada uzrokuje akne

Suprotno uvriježenom mišljenju, čokolada ne uzrokuje izravno akne. Istraživanje o ulozi čokolade u pojavi akni nije dalo zaključak, a neke studije pronalaze manje veze, dok druge ne pokazuju nikakvu.

Sadržaj šećera i mliječnih proizvoda u čokoladi može pridonijeti problemima s kožom kod nekih ljudi, ali općenito, nema čvrstih dokaza koji potvrđuju da čokolada uzrokuje akne.

Mit #3: Mliječni proizvodi su odgovorni za akne

Dok neke studije ukazuju na povezanost između određenih vrsta mliječnih proizvoda i akni, nalazi su nedosljedni. Obrano mlijeko možda je jače povezano s aknama nego punomasno mlijeko, ali potrebno je više kvalitetnih istraživanja.

Ako sumnjate da mliječni proizvodi utječu na vašu kožu, pokušajte ih privremeno eliminirati da vidite hoće li vam se akne poboljšati.
Masna hrana dovodi do akni
FOTO: Shutterstock

Mit #4: Masna hrana dovodi do akni

Unatoč uvriježenom mišljenju, jedenje masne ili pržene hrane ne uzrokuje akne. Međutim, ova hrana može pridonijeti upali, što može pogoršati akne. Prehrana siromašna zdravim mastima, poput omega-3, također može igrati ulogu u upali. Usredotočite se na dodavanje hranjivih namirnica umjesto da u potpunosti izbacite masne.

Mit #5: Izbacivanje glutena čisti akne

Nema znanstvenih dokaza koji povezuju gluten s aknama, osim u slučajevima celijakije, koja je povezana s nekim kožnim stanjima poput ekcema. Slijeđenje dijete bez glutena bez medicinske potrebe moglo bi povećati stres i nedostatak nutrijenata, potencijalno pogoršati akne. Umjesto toga, usredotočite se na uravnoteženu prehranu koja uključuje raznovrsnu hranu u kojoj uživate. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Gold Anzlovar, S. (2024). 5 Myths About Acne and Diet That We Can Stop Believing, According to ScienceHeathline.
  2. Slawson, D. (2017). Chocolate Consumption May Make Acne Vulgaris Worse. Am. Fam. Physician, 95(2): 122a–123.
  3. Kucharska, A. i sur. (2016). Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris. Postepy. Dermatol. Alergol., 33(2): 81–86.
  4. Caperton, C. i sur. (2014). Double-blind, Placebo-controlled Study Assessing the Effect of Chocolate Consumption in Subjects with a History of Acne Vulgaris. J. Clin. Aesthet. Dermatol., 7(5): 19–23. 

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu