Medikamentozni pobačaj: Što očekivati i koje su posljedice?

Medikamentozni pobačaj

Kada se odlučujete na medikamentozni pobačaj, odnosno na medikamentozni prekid trudnoće, važno je znati što možete očekivati ​​sljedećih dana i tjedana. Iskustvo svake žene je drugačije, ali postoje uobičajeni simptomi i iskustva kojih treba biti svjestan.

Razumijevanje ovih potencijalnih simptoma može vam pomoći da se pripremite za emocionalne i fizičke izazove koji se mogu pojaviti. Cilj ovog članka je informirati vas o tome što možete očekivati ​​u prvim tjednima nakon pobačaja i pomoći vam da donesete utemeljenu odluku.

Medikamentozni pobačaj – simptomi

Medikamentozni pobačaj obično uključuje oralno uzimanje mifepristona, nakon čega slijedi misoprostol, koji se može staviti u obraze ili primijeniti vaginalno.

Završetak pobačaja može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana, ovisno o osobi i stupnju trudnoće.

Intenzivni grčevi i teško krvarenje obično počinju nedugo nakon uzimanja misoprostola. Ovo jako krvarenje vjerojatno će trajati 5 – 7 dana prije nego što prestane. Dok 65 % žena prestaje krvariti 14 dana nakon početka postupka, neke mogu imati lagano krvarenje nekoliko tjedana.

Važno je napomenuti da se iskustva mogu jako razlikovati, a pružatelji zdravstvenih usluga mogu ponuditi podršku tijekom cijelog procesa.

medikamentozni prekid trudnoće
FOTO: Shutterstock

Medikamentozni prekid trudnoće – samopomoć

Pazite na sebe i fizički i emocionalno nakon pobačaja. Odmaranje tijekom prva 24 sata može pomoći ako imate jako krvarenje i jake grčeve. Možete osjetiti niz emocija, uključujući olakšanje, tugu, krivnju ili žaljenje. Ti se osjećaji općenito s vremenom smanjuju, ali važno je dati si prostora da ih obradite.

Vaš liječnik može preporučiti lijekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta, stoga slijedite upute o doziranju. Ako su vam propisani antibiotici, uzimajte ih prema uputama kako biste spriječili infekciju.

Praćenje komplikacija

Nakon pobačaja pazite na svoje zdravlje zbog eventualnih komplikacija. Pripazite na velike ugruške, teško krvarenje (dva ili više uložaka tijekom noći po satu), vrtoglavicu, nesvjesticu, simptome anemije ili groznicu koja traje dulje od 24 sata.

Odmah se obratite svojem liječniku ako osjetite bilo koji od ovih simptoma. Redoviti kontrolni pregledi neophodni su kako bi se osiguralo da je pobačaj bio uspješan i da je svo tkivo izbačeno.

Zapamtite, svačiji je vremenski raspored oporavka drugačiji. Ako imate ozbiljne simptome ili brige, odmah se obratite svojem liječniku. Razumijevanje što možete očekivati ​​nakon pobačaja može vam pomoći da se osjećate spremnije i sigurnije u svoju odluku.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. France, V. (2024). What to Expect After a Medical AbortionHealthnews.
  2. Medical Abortion. (2024). Cleveland Clinic.
  3. Thorne, R. (2022). After Abortion Care: What To Expect After Your Abortion. Healthline.

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu