Boja vašeg kupaćeg kostima može vam spasiti zdravlje

boja kupaćeg kostima može spasiti zdravlje

Visoke temperature često podrazumijevaju aktivnosti u vodi kako biste se rashladili, bilo da se radi o plivanju u jezeru ili veslanju na SUP-u na otvorenom. Međutim, ključno je uzeti u obzir izloženost UV zrakama i sigurnost vode. Jeste li znali da boja vašeg kupaćeg kostima može utjecati na vašu vidljivost i sigurnost u vodi? Osim toga, određene tkanine mogu smanjiti izloženost UV zračenju.

Razumijevanje zaštite od sunca i izlaganja UV zračenju

Sunce emitira dvije vrste ultraljubičastog zračenja koje predstavlja rizik za zdravlje – UVA i UVB. Ključne razlike između njih su njihove valne duljine i koliko duboko prodiru u kožu.

UVA zrake prodiru izvan epidermisa (vanjski sloj kože) u dermis i potkožne slojeve te uzrokuju dublja oštećenja tkiva. Doprinose preuranjenom starenju i mogu igrati ulogu u raku kože.

Epidermis apsorbira UVB zrake, što dovodi do tamnjenja, ali i opeklina. Pretjerano izlaganje UVB zračenju povećava rizik od raka kože, zbog čega je sveobuhvatna zaštita neophodna.

Jedan od učinkovitih načina za zaštitu kože od UVA i UVB zraka je korištenje kreme za sunčanje. FDA preporučuje korištenje krema za sunčanje širokog spektra sa zaštitnim faktorom 15 ili više na dnevnoj bazi. SPF vrijednosti pokazuju razinu zaštite od opeklina, a ne trajanje izlaganja suncu. Viši SPF brojevi nude dulju zaštitu, ali ponovno nanošenje potrebno je svaka dva sata ili nakon plivanja ili znojenja.

Prevencija opeklina od sunca i dugoročni zdravstveni rizici

Dugotrajno izlaganje suncu može uzrokovati opekline, vodeći čimbenik raka kože. Stope raka kože rastu u SAD-u, s 100.640 novih slučajeva melanoma i 8.290 smrtnih slučajeva koji se očekuju u 2024.

Kako biste smanjili rizik od raka kože, dajte prednost korištenju UV zaštitnih proizvoda i odjeće. Izbjegavajte korištenje kreme za sunčanje na dojenčadi mlađoj od šest mjeseci zbog njihove osjetljive kože.

Za duže aktivnosti na otvorenom odaberite odjeću s UPF ocjenom od najmanje 30.

Boja, konstrukcija i materijal tkanine određuju njezinu UPF ocjenu, koja pomaže u smanjenju prodiranja UVA i UVB zraka.
Tamnije boje pružaju veću UV zaštitu od svjetlijih
FOTO: Shutterstock

Boja kupaćeg kostima i UV zračenje

Razmotrite boju svojeg kupaćeg kostima ili odjeće zbog njezinih zaštitnih svojstava od UV zraka. Evo nekoliko savjeta.

  • Tamnije boje pružaju veću UV zaštitu od svjetlijih. Odlučite se za plavu ili crnu umjesto bijele ili pastelne boje.
  • Svijetle i neonske boje nude bolju zaštitu od blijedih boja. Odaberite jarko narančastu ili neonsko ružičastu umjesto svijetloplave ili blijedožute.
  • Tamne i svijetle boje apsorbiraju više UV svjetla, smanjujući količinu koja dopire do vaše kože. Sintetički materijali poput poliestera i najlona, ​​sa svojim tijesnim tkanjem, također su bolji u blokiranju UV zraka od pamuka.

Boja i vidljivost kupaćeg kostima u vodi

Vidljivost vašeg kupaćeg kostima u vodi ključna je za sigurnost. Istraživanje Alive Solutions, tvrtke za sigurnost u vodi, pokazalo je da se boje kupaćih kostima razlikuju u vodi nego na kopnu.

U jezerima, koja su često slabo pregledna, najbolje su svijetle i kontrastne boje poput neonske narančaste, žute i zelene.

U bazenima vidljivost ovisi o boji dna bazena. Svijetli kupaći kostimi stapaju se sa svijetlim donjim dijelom, dok je tamne kupaće kostime teško vidjeti na tamnom donjem dijelu. Neonski ili vruće ružičasti kupaći kostimi vidljivi su u bazenima, ali ne i u jezerima.

Stručnjaci preporučuju svijetle i kontrastne boje za optimalnu vidljivost i sigurnost u bazenima i jezerima.

neonsko narančasta i slične boje siguran su izbor za kupaće kostime
FOTO: Shutterstock

Razmotrite i zaštitu od sunca i vidljivost u vodi

Na temelju istraživanja, neonsko narančasta i slične boje siguran su izbor za kupaće kostime. Čvrsto tkani sintetički materijali nude veću UV zaštitu od prirodnih vlakana.

Opći savjeti za sigurnost u vodi za zabavan dan su sljedeći:

  • uvijek plivajte s bliskom osobom ili u područjima sa spasiocima
  • budite svjesni stanja vode i potencijalnih opasnosti
  • upoznajte svoje plivačke sposobnosti i ograničenja fizičke spremnosti
  • izbjegavajte plivanje pod utjecajem alkohola ili droga
  • pobrinite se da djeca nose prsluke za spašavanje koje je odobrila obalna straža i neka budu pod nadzorom u blizini vode
  • naučite prvu pomoć u hitnim slučajevima.

Sredstva za sigurnost

Razmislite o učenju vještina sigurnosti na vodi od organizacija kao što je Hrvatski Crveni križ. Organizacije lokalne zajednice također nude tečajeve o sigurnosti vode. Kontaktirajte svojeg gradskog upravitelja za više informacija.

Učenje smjernica o sigurnosti vode bitno je za sve uzraste. Kombinacija postupaka sigurnih za boravak na suncu i u vodi osigurava zabavno i sigurno iskustvo.

Pročitajte i ove članke:

 

Članak objavljen:
  1. Vitale, G. (2024). How Swimsuit Colors Affect UV Exposure and Water Safety. Healthnews.
  2. Frey, L. (2023). What are the safest swimsuit colors? Akron Children’s.

Ocijenite članak

3.50 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu