Konzumiranje ove količine proteina može biti loše za zdravlje vašeg srca
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Nedavna studija provedena na Sveučilištu u Pittsburghu i objavljena u časopisu Nature Metabolism sugerira da bi unos više od 22 % dnevnih kalorija iz proteina mogao povećati rizik od ateroskleroze i pogoršati stanje.
Ateroskleroza je kronično stanje karakterizirano nakupljanjem plaka unutar arterija, što dovodi do njihova sužavanja i otvrdnjavanja.
Ovaj proces ograničava protok krvi i na kraju može dovesti do raznih kardiovaskularnih komplikacija, poput srčanog i moždanog udara. Čimbenici rizika za aterosklerozu uključuju visok kolesterol, visoki krvni tlak, pušenje, pretilost i sjedilački način života.
Pokusi na ljudima i miševima
U istraživanju, koje je koristilo pokuse na ljudima i pokuse na miševima i stanicama, sudjelovalo je 23 ljudi. Ovi su sudionici zamoljeni da konzumiraju dva tekuća obroka u odvojenim prilikama:
- jedan sa standardnim sadržajem proteina
- drugi s visokim sadržajem proteina.
U ispitivanjima na ljudima standardni obrok sadržavao je 10 % ukupne energije iz proteina, dok se obrok s visokim sadržajem proteina sastojao od 50 % energije iz proteina.
Osim toga, eksperimenti na miševima odražavaju nalaze studija na ljudima, dodatno naglašavajući vezu između visokog unosa proteina i ateroskleroze.
Stručnjaci preporučuju biljnu prehranu
Studija zaključuje da visokoproteinske dijete mogu pridonijeti razvoju ateroskleroze, pozivajući na oprez pri usvajanju takvih dijeta i preporučujući reviziju prehrambenih smjernica. Unatoč nekim različitim mišljenjima u prethodnim studijama, mnogi kardiolozi zagovaraju biljnu prehranu za zdravlje srca.
Iako su rezultati studije vrijedni pažnje, neki stručnjaci naglašavaju važnost uravnotežene prehrane, sugerirajući da pretjerani unos proteina može dovesti do neravnoteže hranjivih tvari i mogućih zdravstvenih problema.
Preporučuju nutricionističko savjetovanje kako bi se utvrdile individualne potrebe za proteinima, s naglaskom na uključivanje izvora proteina biljnog podrijetla radi njihovih povezanih zdravstvenih dobrobiti.
Pročitajte i ove članke:
- Proteini iz biljnih i životinjskih izvora: Imamo cijeli popis! Nutricionistica otkriva kojima dati prednost i kako ih uklopiti u prehranu
- Koliko proteina dnevno unositi za izgradnju mišića? Evo koja je preporučena doza prema istraživanjima
- Pravilna prehrana i individualne potrebe: Nutricionistica otkriva razlike i kako utvrditi svoje potrebe.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- Bailey, E. (2024). Eating this much protein can be bad for your heart health. Medical News Today.
- Zhang, X. i sur. (2024). Identification of a leucine-mediated threshold effect governing macrophage mTOR signalling and cardiovascular risk. Nature Metabolism, 6: 359–377.