Neugodan simptom koji se ne javlja sam od sebe: Evo 4 uobičajena zdravstvena problema koji se često podudaraju s migrenama

četiri uobičajena zdravstvena problema koji se često podudaraju s migrenama

Prema informacijama Američke zaklade za migrene, postoji veća vjerojatnost pojave raznih zdravstvenih problema kod osoba s migrenama, uključujući depresiju i anksioznost, što ukazuje na potencijalnu međupovezanost ovih stanja.

Što se tiče kroničnih migrena, izvješće Foruma o politici glavobolje i migrene otkriva da gotovo 90 % onih s kroničnim migrenama također ima neko drugo kronično zdravstveno stanje.

Pri upravljanju višestrukim kroničnim stanjima, svakom je potrebno individualno liječenje, čak i ako postoji utjecaj jednog na drugo. Na primjer, ako osoba ima i anksioznost ili depresiju i migrene, oba stanja moraju se tretirati odvojeno. Iako bi liječenje anksioznosti ili depresije moglo poboljšati simptome migrene, malo je vjerojatno da će ih potpuno ukloniti.

Bolesti koje su povezane s migrenama
FOTO: Shutterstock

Bolesti koje su povezane s migrenama

Za pojedince s koegzistirajućim kroničnim stanjima, uključujući migrene, ključno je razumjeti kako vratiti kontrolu nad svojim cjelokupnim zdravljem. Evo četiri uobičajena zdravstvena problema koji se često podudaraju s migrenama.

Fibromialgija

Fibromialgija je poremećaj kronične boli, koji posebno pogađa 22 – 40 % ljudi s migrenom, prema pregledu komorbiditeta migrene.

Depresija i anksioznost

Poremećaji mentalnog zdravlja poput depresije i anksioznosti često se preklapaju s migrenama, a rješavanje ovih stanja može pomoći u upravljanju učestalošću i ozbiljnošću migrena.

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS)

I migrene i IBS imaju slične čimbenike rizika i vjerojatnije je da pogađaju žene; brojne studije su izvijestile o povećanoj učestalosti ovog stanja među pojedincima koji imaju migrene.

Poremećaji spavanja

Razni poremećaji spavanja, poput nesanice i hrkanja, povezani su s češćim i težim migrenama, prema pregledima istraživanja.

Pročitajte članak “Poremećaji spavanja: Ima ih čak 1/3 odraslih! Psihologinja otkriva što sve remeti san, koji simptomi upućuju na poremećaj i što učiniti“.

tražite točnu dijagnozu
FOTO: Shutterstock

Kako preuzeti kontrolu nad svojim zdravljem?

Da biste preuzeli kontrolu nad svojim zdravljem:

  • tražite točnu dijagnozu – posavjetujte se sa svojim liječnikom primarne zdravstvene zaštite ili specijalistom kako biste dobili točnu dijagnozu tako što ćete razgovarati o svojoj zdravstvenoj povijesti, podvrgnuti se fizičkom pregledu i potencijalno napraviti laboratorijske testove i skeniranja
  • razvijte jasan plan liječenja – ovisno o vašim stanjima, vaš liječnik može preporučiti jedan lijek za migrene i drugo stanje ili zasebne lijekove za svako
  • pridržavajte se dosljednog načina života – održavajte dosljednu dnevnu rutinu, uključujući redovite obroke, vrijeme spavanja i tjelovježbu, jer umiruje mozak i smanjuje rizik od simptoma migrene
  • održavajte redoviti raspored spavanja – uspostavite dosljedan raspored spavanja tako da se budite i odlazite u krevet u isto vrijeme kako biste smanjili rizik od migrene
  • izbjegavajte potencijalne prehrambene okidače – obratite pozornost na prehrambene okidače, kao što su kofein, šećer, prerađena hrana, MSG i nitriti, koji mogu utjecati na simptome migrene
  • živite svoj život – usvojite holistički pristup upravljanju migrenom, poduzimajući mjere opreza, ali ne dopuštajući da brige o potencijalnim okidačima zasjene ispunjeni život.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Bruce, D. F. (2023). 4 Conditions Linked to Migraine (and What to Do About Them). Everyday Health.
  2. Rains, C. J. (2018). Sleep and Migraine: Assessment and Treatment of Comorbid Sleep Disorders. Headache, 58(7): 1074–1091. 
  3. Cámara-Lemarroy, C. R. i sur. (2016). Gastrointestinal disorders associated with migraine: A comprehensive review. World J Gastroenterol., 22(36): 8149–8160. 
  4. Wang, S. J. i sur. (2010). Comorbidities of migraine. Front Neurol., 21188255.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu