Ne jedete meso i jaja, a želite obilježiti tradiciju? Evo kako proslaviti Uskrs kao vegan ili vegetarijanac
- 1 komentara
- 3 min čitanja
Ako ste vegetarijanac, vegan ili na sirovoj prehrani te ne konzumirate meso i jaja, onda za vas proslava Uskrsa za koji se tradicionalno boje jaja i prave jela s mesom može predstavljati izazov.
Evo zanimljivih ideja kako možete na zabavan način proslaviti Uskrs, bez da kuhate i bojite jaja te pravite jela s mesom, a da u isto vrijeme obilježite tradiciju ovog blagdana.
Dekorirajte dom drvenim ili plastičnim figuricama jaja
Da biste obilježili tradiciju, možete dekorirati dom “umjetnim” jajima. Na ovaj način možete unijeti malo uskrsne tradicije, igrati se s djecom te ih čak sačuvati i za sljedeću godinu (poput ukrasa za božićno drvce).
Umjetna jaja dostupna su u svakoj bolje opremljenoj trgovini u različitim bojama i dizajnima. S njima možete kreirati pravo uskrsno šarenilo!
Poklonite djeci i članovima obitelji čokoladna jaja
Čokoladice u obliku jaja dostupne su tijekom uskrsne sezone u različitim veličinama i okusima, a njima možete razveseliti svakog člana obitelji (ponajviše mališane), bez da kuhate i bojite jaja.
Pročitajte članak “A tako jednostavno! Recept za čokoladna uskrsna jaja punjena najfinijom kremom“.
Napravite tradicionalna jela u vegetarijanskom ruhu
Ako se u vašoj obitelji uvijek pripremala sarma za Uskrs, napravite vege sarmu, vegansko pečenje od seitana ili pak paprike punjene rižom i sojinim ljuskicama (ili komadićima seitana).
Na ovaj način vašoj obitelji neće nedostajati tradicionalna trpeza. Ako idete nekome u goste, možete im “pokloniti” vegetarijansku sarmu u lijepoj zdjeli i indirektno pomoći domaćinu/ci koji/a poslužuje hranu za uskrsnu trpezu.
Za više ideja kako proslaviti tradicionalne blagdane bez “tenzija” zbog vašeg načina prehrane pročitajte članak “Blagdani i vegetarijanci: Može biti izazovno! Evo savjeta kako izbjeći “neugodnosti”, a da svi budu siti“.
Ponesite vege sastojke u crkvu na ritual posvećivanja hrane
Blagoslovljena hrana za Uskrs važan je dio ovog blagdana, koji će osim prehrambenih, zadovoljiti i vaše duhovne potrebe. Stoga se potrudite da odnesete nešto što ćete vi i vaša obitelj jesti na dan blagdana, bez obzira na to što se isti proizvodi možda ne nalaze u košarama drugih ljudi u crkvi.
Pristojno odbijte kuhana jaja ili ih “proslijedite dalje”
Iako većina ljudi možda zna za vaše prehrambene navike, moguće je da će vam članovi obitelji i prijatelji pa čak i susjedi poklanjati kuhana i obojena jaja na uskršnji dan. Pokušajte na pristojan način objasniti da ih ne jedete, ali nemojte izričito odbijati ako osoba inzistira (ipak je darivanje jaja dio tradicije i osoba se može osjećati nelagodno i smatrati vas nezahvalnima).
Dobivena jaja (ako niste mogli odbiti “preljubaznu” susjedu) možete proslijediti dalje, nekome za koga znate da ih jede. Ne zaboravite uzvratiti ljubaznost (darujte čokoladna jaja kao znak zahvalnosti).
Ne zaboravite pripremiti slatkiše za mališane
Budući da je običaj da djeca na uskrsno jutro pozvone na vrata (s velikim osmijehom i iščekivanjem obojenih jaja), pripremite za njih neku drugu sitnicu koja ne podrazumijeva kuhano jaje, a koja će ih obradovati.
To može biti drveno jaje u veselim bojama, igračka u obliku zečića ili pilića, čokoladno jaje ili pak neki slatkiš.
Pročitajte članak “Dekoracije za Uskrs: Donosimo ideje kako ukrasiti dom, stol i hranu“.
Napravite (tradicionalne) vege kolačiće za Uskrs
U smjesama za tradicionalne kolačiće koji se prave za Uskrs mast životinjskog podrijetla ili maslac možete zamijeniti margarinom ili biljnim maslacem. Također možete se odlučiti napraviti drugačije vrste kolačića, koji su zdraviji i odgovaraju vašim prehrambenim navikama.
Za inspiraciju pročitajte recept za sirove kuglice od lješnjaka i datulja.
Važno je da obilježite tradiciju na sebi poseban način, uživate u okusima kolačića te ih, naravno, podijelite s ljubavlju s prijateljima i članovima obitelji.
Imajte na umu da je duhovni značaj i vrijeme provedeno s obitelji najvažniji i najljepši aspekt ovog blagdana. Nemojte dopustiti da razlike u prehrambenim navikama budu uzrok nesuglasicama i “tenzijama”.
Pročitajte i ove članke:
- Veganska pinca: Imamo recept za najmekaniji, najmirisniji i najfiniji slatki kruh za uskrsni stol
- Kuglof za Uskrs: Recept koji uspijeva svaki put! I unutra možete dodati što vam srce želi
- Vegetarijanska sarma: Laganija, a jednako fina inačica popularnog zimskog jela! Imamo recepte koji će oduševiti i mesoljupce.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja