Vaginizam: Stanje koje seks može učiniti vrlo bolnim, a uzroci mu mogu biti razni! Evo koji su simptomi i kako se liječi

Vaginizam

Vaginizam je relativno često, ali široko pogrešno shvaćeno seksualno zdravstveno stanje koje pogađa milijune žena diljem svijeta. Unatoč svojoj raširenosti, vaginizam ostaje obavijen šutnjom i stigmom, zbog čega mnoge žene pate u tišini. U ovom donosimo sve detalje o vaginizmu – njegove uzroke, simptome, kkao se dijagnosticira i dostupne mogućnosti liječenja.

Vaginizam – definicija

Vaginizam je stanje koje karakteriziraju nevoljni grčevi mišića koji okružuju vaginu u dnu zdjelice, što penetraciju može učiniti bolnom ili nemogućom.

Ti se grčevi prvenstveno javljaju kao odgovor na pokušaje vaginalne penetracije, npr. tijekom spolnog odnosa, umetanja tampona ili čak tijekom ginekoloških pregleda.

Vaginizam - uzroci
FOTO: Shutterstock

Vaginizam – uzroci

Točni uzroci vaginizma često su višestruki i mogu se razlikovati od osobe do osobe. Stanje može biti potaknuto fizičkim, psihološkim ili emocionalnim čimbenicima, što ga čini složenim problemom za dijagnosticiranje i liječenje. U nastavku provjerite koji su uobičajeni uzroci i faktori koji doprinose vaginizmu:

  • anksioznost i strah – negativna ili traumatična seksualna iskustva i strah od boli ili gubitka kontrole mogu potaknuti tjeskobu i strah povezane s vaginalnom penetracijom, što dovodi do napetosti mišića i grčeva
  • traumatski događaji – prijašnja iskustva seksualnog zlostavljanja, napada ili drugih traumatskih događaja mogu rezultirati razvojem vaginizma kao zaštitne reakcije
  • problemi u vezi – problemi unutar intimnih veza, kao što su problemi u komunikaciji, nedostatak povjerenja ili neriješeni sukobi, mogu stvoriti emocionalne barijere koje doprinose vaginizmu
  • medicinska stanja – određena medicinska stanja, poput kroničnih infekcija, hormonske neravnoteže ili endometrioze, mogu uzrokovati bol tijekom spolnog odnosa, što dovodi do napetosti mišića i vaginizma; neke žene razviju vaginizam nakon menopauze; kada razina estrogena padne, nedostatak podmazivanja i elastičnosti vagine čini snošaj bolnim, stresnim ili nemogućim.

Vrste vaginizma

Vaginizam se dijeli na dvije vrste:

  • primarni vaginizam – kada nikada nije postignuta vaginalna penetracija
  • sekundarni vaginizam – kada je vaginalna penetracija jednom postignuta, ali više nije moguća, potencijalno zbog čimbenika koji su navedeni iznad.
Vaginizam - simptomi
FOTO: Shutterstock

Vaginizam – simptomi i dijagnoza

Primarni simptom vaginizma je nevoljno stezanje ili kontrakcija mišića dna zdjelice, što otežava ili onemogućava penetraciju. Dodatni simptomi mogu uključivati:

  • osjećaj pečenja ili peckanja tijekom pokušaja penetracije
  • bol ili nelagoda tijekom spolnog odnosa
  • napadi tjeskobe ili panike povezani s pokušajima vaginalne penetracije
  • izbjegavanje spolne aktivnosti ili ginekoloških pregleda zbog očekivane boli ili straha.

Dijagnosticiranje vaginizma obično uključuje sveobuhvatnu medicinsku i psihološku procjenu. Fizički pregled, zajedno s detaljnom medicinskom poviješću i razgovorima o simptomima, može pomoći liječnicima ili zdravstvenim djelatnicima da isključe druge moguće uzroke boli i identificiraju vaginizam kao temeljni problem.

Vaginizam - liječenje
FOTO: Shutterstock

Vaginizam – liječenje

Dobra je vijest da je vaginizam stanje koje se može izliječiti i da postoje različiti pristupi njegovom liječenju i prevladavanju.

Najučinkovitiji planovi liječenja često uključuju kombinaciju fizikalne terapije, psiholoških intervencija i otvorene komunikacije.

Evo nekih najčešće preporučenih opcija liječenja:

  • fizikalna terapija dna zdjelice – rad s fizioterapeutom za dno zdjelice može pomoći pojedincima da nauče opuštati i kontrolirati mišiće dna zdjelice; tehnike kao što su biofeedback, vaginalni dilatatori (predmeti u obliku tampona različitih veličina koji će vam pomoći da se postupno naviknete na stavljanje nečega u vaginu) i vježbe opuštanja mogu postupno desenzibilizirati tijelo i smanjiti grčeve mišića
  • savjetovanje i kognitivno-bihevioralna terapija (CBT) – bavljenje svim temeljnim psihološkim ili emocionalnim čimbenicima koji pridonose vaginizmu je ključno; terapije mogu pomoći pojedincima da razviju strategije suočavanja, upravljaju tjeskobom i istraže sve neriješene traume ili negativna uvjerenja o seksualnosti
  • komunikacija i obrazovanje – otvorena i iskrena komunikacija među partnerima ključna je za prevladavanje vaginizma; obrazovanje obaju partnera o stanju, njegovim uzrocima i mogućnostima liječenja može potaknuti razumijevanje, empatiju i međusobnu podršku
  • tehnike postupnog izlaganja i fokusa na osjetila – postupno ponovno uvođenje ugodnog dodira i intimnosti bez penetracije može pomoći pojedincima da prevladaju tjeskobu i strah povezane s vaginalnom penetracijom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Goodman, B. (2022). Vaginismus. WebMD.
  2. Vaginismus. (2021). NHS.
  3. Herndon, J. (2020). What Is Vaginismus? Healthline.
  4. Vaginismus. (2020). Cleveland Clinic.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu