Umak od rajčica: Izvrstan s njokima, tjesteninom, u lazanjama ili na pizzi! Proslavite sezonu rajčica uz recepte za kuhani i sirovi umak
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Umak od rajčica je svestrani umak koji vrlo jednostavno možete pripremiti sami. Idealan je način za proslaviti sezonu rajčica, ali možete ga pripremiti i tijekom zime, od rajčica iz konzerve.
Vrlo je važno odabrati što kvalitetnije i zrelije rajčice, jer će se to odraziti i u okusu umaka. Najčešće se priprema u većoj količini, kako biste mogli uživati u ovom umaku i kasnije.
Umak od rajčice možete prilagoditi vlastitom ukusu na različite načine. Pa tako možete dodati malo ricotte za blaži okus rajčica i kremastiji umak ili malo chili praha za jači okus umaka.
Umak od rajčica možete koristiti na brojne i različite načine – s tjesteninom, na pizzi, s njokima, u lazanjama, za parmigianu od patlidžana itd.
Često se postavlja pitanje kako zgusnuti umak od rajčice, a odgovor je – kuhanjem. Umak od rajčice potrebno je kuhati 30 – 90 minuta kako bi se dobio gusti i bogati umak. Za brza rješenja možete dodati malo koncentrata rajčice (“konšerva”) ili kukuruznog škroba, ali okus neće biti isti kao kad se umak zgusne od dužine kuhanja.
U nastavku ćete saznati kako napraviti umak od rajčice, a donosimo vam recepte za pripremu umaka od svježe rajčice, za pripremu sirovog umaka od rajčice i za pripremu jednostavnog umaka od konzervirane rajčice.
Umak od svježe rajčice – recept
Domaći umak od rajčice pravi se od svježih rajčica ljeti, kada su rajčice u sezoni i kada su najfinije. Najbolji umak od rajčice je onaj koji se dugo kuha. Dugim kuhanjem umaka od rajčice smanjuje se kiselost rajčica i povećava gustoća umaka.
Ovaj se umak u Dalmaciji naziva šalša. U šalšu možete dodati i drugo povrće, kao što su usitnjene tikvice, paprike i/ili mrkve. Osobno u umak volim dodati naribanu mrkvu da se kuha s rajčicama.
Za pripremu ovog umaka možete koristiti bijeli ili ljubičasti luk. Često se koristi ljubičasti luk zato što je slađi.
U umak od rajčica često se dodaje šećer kako bi se smanjila kiselost. Iako ovisi o kiselosti rajčica, dodavanje šećera najčešće nije potrebno ako dugo kuhate umak. Ako želite, tijekom kuhanja u ovaj umak možete dodati jednu jušnu žlicu šećera, ovisno o kiselosti rajčica.
Sastojci:
- 2 kg svježih rajčica
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 veliki luk
- 4 režnja češnjaka
- sol i papar po želji.
Priprema
- Zarežite dno rajčica u obliku “x” i stavite ih u lonac s proključalom vodom. Blanširajte rajčice oko jedne minute ili dok se kora ne počne odvajati. Ovom metodom značajno ćete olakšati guljenje rajčica.
- Nakon toga izvadite rajčice iz vode i pustite da se ohlade ili ih stavite u hladnu vodu. Kada su dovoljno hladne da ih možete dirati prstima, ogulite koru s rajčica.
- Rajčice usitnite rukama, nožem ili blenderom, ovisno koliko glatki umak želite.
- U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i dinstajte usitnjeni luk. Nakon 10-ak minuta dodajte usitnjeni češnjak i sve još kratko dinstajte.
- Potom dodajte rajčice, grančicu bosiljka, sol i papar. Za jednostavniju verziju rajčice možete dodati na maslinovo ulje, bez luka i češnjaka.
- Umak kuhajte 30 – 90 minuta, ovisno o tome koliko vremena imate. Što duže kuhate umak, to će biti gušći i ukusniji.
Na kraju možete dodati usitnjene listove svježeg ili suhog bosiljka i/ili origano te, ako je potrebno, još papra i soli. Ako želite skroz glatki umak, na kraju ga možete izblendati štapnim mikserom, ali prvo izvadite grančicu bosiljka iz umaka.
Sirovi umak od rajčica – recept
Ako tražite brzi umak od rajčice, ovaj sirovi umak od rajčica idealan je za vas. Ne zahtijeva puno pripreme i gotov je za pola sata. U Italiji se ovakav umak naziva Sugo di pomodoro crudo, a najčešće se koristi kao osvježavajući umak od rajčice za tjesteninu. Može se servirati hladan ili kratko podgrijan.
Sastojci:
- 4 svježe rajčice
- 1 režanj češnjaka
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- svježi listovi bosiljka
- svježi ili suhi origano
- sol i papar po želji.
Priprema
- Rajčice ogulite koliko možete, narežite na kockice i posolite.
- Smjesi dodajte nasjeckani češnjak.
- Nakon pola sata procijedite višak vode iz rajčica.
- Sve sastojke stavite u blender i izblendajte dok ne dobijete umak.
Jednostavni umak od rajčice – recept s rajčicama iz konzerve
Za pripremu jednostavnijeg umaka od rajčice, umjesto svježih rajčica možete koristiti rajčice iz konzerve, što značajno smanjuje vrijeme pripreme jer ne morate guliti rajčice. Imajte na umu da će okus ovog umaka biti drugačiji nego kad pripremate umak od svježih rajčica, ali idealan je ako ste u potrazi za jednostavnijim receptom.
Za najbolji rezultat odaberite što kvalitetnije limenke cijele rajčice. Možete koristiti i limenke sjeckane rajčice, ali osobno preferiram koristiti limenke cijele rajčice jer imaju više okusa.
Sastojci:
- 2 konzerve cijele rajčice (pelat)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- pola luka
- 2 režnja češnjaka
- sol i papar po ukusu
- svježi listovi bosiljka.
Priprema
- Rajčice iz konzerve usitnite rukama ili u blenderu, ovisno o tome kakvu konzistenciju umaka želite.
- U loncu zagrijte maslinovo ulje i dinstajte usitnjeni luk.
- Nakon 10-ak minuta dodajte usitnjeni češnjak i sve još kratko dinstajte.
- Potom dodajte rajčice, grančicu bosiljka, sol i papar. Ako želite, dodajte i jednu čajnu žličicu šećera.
- Umak kuhajte 20 – 30 minuta, a na kraju ga možete izblendati štapnim mikserom. Ako umak odlučite izblendati, prije toga izvadite grančicu bosiljka.
Na kraju možete dodati usitnjene listove svježeg ili suhog bosiljka i/ili origano te, ako je potrebno, još papra i soli.
Pročitajte i ove članke:
- Umak od artičoka, bijelih šparoga i rikole: Imamo jednostavan, zdrav i prefin recept koji je gotov kad i tjestenina
- Umak od butternut tikve: Imamo recept za kremastu tjesteninu kojoj ćete se iznova vraćati
- Veganski bolonjeze umak: Oduševio je i mesoljupce, a tako ga je jednostavno napraviti! Može stajati u hladnjaku, a može i u zamrzivač.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja