Jela od ostataka uskrsne šunke: Uz ove recepte neće ostati ni mrvica, a tijelo će odmoriti od teške hrane
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Uskrsni blagdani se bliže kraju, a kako to obično biva, često spremimo više hrane nego što uspijemo pojesti. Ako se pitate kako iskoristiti ostatke kuhane šunke koja je dominantno jelo za vrijeme Uskrsa, evo nekoliko ideja.
Jela od ostataka uskrsne šunke
Krenimo od jednostavnih i brzih jela jer, nakon što smo predblagdansko vrijeme proveli u kuhinji spremajući razne delicije, želimo malo odmoriti od složenih recepata.
Proteinska kajgana
Kuhanu šunku iskoristite za pravu proteinsku kajganu koja će vas dugo držati sitima.
Sastojci:
- pola šalice kuhane šunke (narezane na kockice)
- 2 jaja
- čajna žličica maslinovog ulja
- papar
- 1 čajna žličica sjeckanog peršina
- 1 integralna tortilja.
Priprema
- Umutite jaja pa u njih dodajte kockice šunke, peršin i začine po izboru.
- Na maslinovom ulju ispecite kajganu kao palačinku.
- Tortilju malo zagrijte, a potom na nju stavite kajganu i zarolajte.
- Prerežite tortilja-kajganu napola.
- Poslužite uz zdjelicu svježeg lisnatog povrća.
Zapečeni krumpir sa šunkom i sirom
Kad su u pitanju jela od ostataka uskrsne šunke, ostatke gotovo bilo koje hrane najbolje je iskoristiti u raznim složencima.
Sastojci:
- 150 g kuhane šunke
- 500 g krumpira
- 1 jaje
- 1 dl kiselog vrhnja
- 1/3 šalice ribane mozzarelle
- 1 glavica luka
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- sol
- papar
- pola čajne žličice mediteranske mješavine začina.
Priprema
- Skuhajte cijele krumpire s korom.
- Na maslinovom ulju dinstajte luk, dodajte kockice šunke te malo začinite.
- Kuhani krumpir ogulite i narežite na ploške.
- Na dno posude rasporedite ploške krumpira, a preko krumpira ravnomjerno rasporedite nadjev od šunke i luka.
- U zdjelici umutite jaje pa dodajte kiselo vrhnje, začine i ribanu mozzarellu.
- Nadjev prelijte preko složenca i pecite na 200 °C.
- Kada je složenac poprimio boju, gotov je i izvadite ga iz pećnice.
Prilog uz kuhanu šunku
Umjesto francuske salate ili drugih klasičnih priloga uz kuhanu šunku, probajte nešto drugačije. Tjestenina s jabukom, grožđem i pekan orasima možda će izazvati čuđenje, ali pozivamo vas da probate.
Sastojci:
- 450 g tjestenine
- 2 šalice grožđa (napola prerezanih bobica)
- 3 jabuke (narezane na kockice)
- pola šalice maslinovog ulja
- 1/4 šalice limunovog soka
- 1 čajna žličica Dijon senfa
- 3/4 šalice pekan oraha (grubo sjeckanih)
- 1/3 šalice ribanog parmezana
- sol
- papar
- 1 čajna žličica limunove korice.
Priprema
- Pomiješajte maslinovo ulje s limunovim sokom, limunovom koricom i senfom pa dodajte sol i papar.
- Tjesteninu skuhajte prema uputama, a onda je ocijedite i pustite da se malo ohladi.
- Ohlađenu tjesteninu pomiješajte s jabukama, grožđem i pekan orasima.
- Dodajte preljev i pomiješajte pa dodajte parmezan i također promiješajte.
- Tjesteninu zatvorite u hermetički zatvorenu posudu, stavite u hladnjak i potrošite unutar tri dana.
- Poslužite uz kuhanu šunku ili u salatu dodajte kockice šunke.
Salata od šunke, kupusa i nutritivno bogatije majoneze
U slučaju da vam je dosta teške hrane, iskoristite ostatke kuhane šunke za salatu s kupusom i veganskom majonezom. Treba vam svega nekoliko sastojaka i malo vremena.
Sastojci:
- manja glavica kupusa
- 1 krastavac salatar
- 1 limenka kukuruza šećerca
- 225 g kuhane šunke (narezane na kockice)
- 3/4 šalice veganske majoneze
- 1 čajna žličica limunovog soka
- sol
- papar.
Priprema
- Kupus narežite na trakice ili naribajte, a krastavac narežite na sitne kockice.
- Sve sastojke pomiješajte i poslužite.
Složenac sa šunkom
Još jedan ukusan složenac sa šunkom sprema se od svega nekoliko sastojaka. Osim šunke, glavni sastojak je brokula. Ako ne volite brokulu, zamijenite je cvjetačom ili drugim povrćem po izboru.
Sastojci:
- 3 šalice cvjetova brokule
- 1 šalica kuhane šunke
- 1 šalica cheddar sira (naribanog)
- 5 jaja
- 1/4 šalice mlijeka
- sol
- papar
- 1 čajna žličica maslaca.
Priprema
- Brokulu kratko prokuhajte u vodi ili na pari te ocijedite.
- Premažite posudu za pečenje maslacem, a potom dodajte cvjetove brokule.
- Šunku narežite na kockice i rasporedite po brokuli.
- Na vrh posipajte cheddar sir.
- U zdjelici umutite jaja, dodajte mlijeko, sol i papar te promiješajte.
- Preljev prelijte preko složenca.
- Pecite na 180 °C 30 – 40 minuta.
Pročitajte i članke:
- Što s ostacima pečenog mesa? Ne bacajte ih! Izbjegnite povlačenje po hladnjaku i napravite sasvim nova slasna jela
- Salata s jajima: Recepti koje trebate sačuvati! Kad imate viška kuhanih jaja, napravite ove brze, uravnotežene i ukusne obroke
- Recepti sa starim kruhom: Zbog ovih jela sa starim kruhom više ni jedna mrvica neće završiti u smeću.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Suhi kašalj i bol u leđima: Kako su povezani i što učiniti?
- Hrvoje Pinoza
- 7 min čitanja