Uskrsni kuglofi: Tako lijepo izgledaju na blagdanskom stolu! Imamo 3 recepta za koje će se tražiti repete

Uskršnji kuglofi

Uskrs je pred vratima i oni koji su se odrekli slatkog za vrijeme Korizme vjerojatno jedva čekaju sve uskrsne delicije. Tu svakako spadaju i uskrsni kuglofi koji, osim što su neodoljivo ukusni, odlična su i dekoracija na stolu. 

Uskrsni kuglofi 

U nastavku donosimo tri recepta za kuglofe s kojima će blagdanski stol zablistati u najljepšem ruhu.

Kuglof s grožđicama i bademima
FOTO: Shutterstock

Kuglof s grožđicama i bademima

Za početak krećemo s jednim klasičnim receptom s grožđicama i bademima. Umjesto grožđica dodajte suhe brusnice, a i bademi su lako zamjenjivi drugim orašastim plodovima. Kad su uskrsni kuglofi u pitanju, ovaj je nezaobilazan.

Sastojci:
  • 1/4 šalice višenamjenskog brašna
  • 2/3 šalice grožđica
  • pola šalice granuliranog šećera (u zdravijoj verziji koristite šećer kokosovog cvijeta)
  • 1 paketić instant kvasca
  • 3/4 šalice mlakog mlijeka
  • pola čajne žličice narančinog soka
  • pola čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica naribane korice limuna ili naranče 
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije 
  • 2 jaja
  • 150 g neslanog maslaca sobne temperature 
  • 1/3 šalice prženih narezanih badema
Sastojci za glazuru:
  • 3/4 šalice granuliranog šećera
  • 1/4 šalica vode
Priprema
  1. Grožđice namočite u narančinom soku.
  2. Zagrijte mlijeko da postane mlako.
  3. Pomiješajte brašno, šećer, sol i kvasac pa dodajte mlijeko, ekstrakt vanilije, jaja i koricu limuna ili naranče. Miješajte na niskoj brzini dok se sastojci ne sjedine. 
  4. Dodajte maslac u više navrata i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
  5. Dodajte grožđice pa mijesite tijesto oko pet minuta. 
  6. Tijesto prekrijte plastičnom folijom i pustite da se diže oko 90 minuta
  7. Kad se tijesto diglo, ispušite ga. 
  8. Namastite kalup za kuglof i na dno posložite narezane bademe
  9. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i oblikujte kuglu. 
  10. U sredini tijesta napravite rupu te ga položite u kalup. 
  11. Ravnomjerno rasporedite tijesto, pokrijte ga krpom i ostavite da se diže još oko sat vremena. 
  12. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  13. Pecite kuglof oko 45 minuta.
  14. Dok se kuglof peče, napravite glazuru tako da zakuhate šećer u vodi i držite smjesu toplom. 
  15. Kada je kuglof pečen, premažite ga uz pomoć kista glazurom i ostavite da se stegne. 
Kuglof s jagodama
FOTO: Shutterstock

Kuglof s jagodama

Ljubitelji jagoda oduševit će se receptom za kuglof koji u sebi sadrži pire od jagoda.

Sve sastojke već vjerojatno imate kod kuće pa vam samo preostaje isprobati ovaj recept. 

Sastojci:
  • 2 šalice granuliranog šećera
  • 2 štapića neslanog maslaca sobne temperature 
  • 5 jaja sobne temperature
  • 1 šalica višenamjenskog brašna
  • 1 šalica kiselog vrhnja
  • oko 8 jagoda zgnječenih u pire 
  • 3/4 čajne žličice praška za pecivo
  • 3/4 čajne žličice soli
  • 2/3 šalice nasjeckanih jagoda
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Sastojci za glazuru:
  • pola šalice šećera u prahu
  • 1/4 šalice mlijeka 
  • pola čajne žličice ekstrakta limuna ili drugog ekstrakta po želji.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 190 °C.
  2. Pomiješajte šećer, maslac, prašak za pecivo i sol te miksajte oko pet minuta. 
  3. Smanjite mikser na srednje jaku brzinu i dodajte jaje po jaje.
  4. Dodajte ekstrakt od vanilije, a potom i 1/3 brašna.
  5. Nakon što se brašno sjedinilo, dodajte kiselo vrhnje
  6. Nastavite dodavati naizmjenično suhe i mokre sastojke. 
  7. Odvojite 1/3 napravljenog tijesta te mu dodajte pire od jagoda i nasjeckane jagode. 
  8. Sada u namašćeni kalup za kuglof dodajte 1/3 tijesta, a potom dodajte tijesto s pireom od jagode i završite s preostalom trećinom običnog tijesta. 
  9. Pecite oko 60 minuta. Provjerite čačkalicom je li tijesto pečeno.
  10. Nakon što je pečeno, ostavite biskvit oko 15 minuta da se hladi na rešetki za hlađenje. 
  11. Za to vrijeme pomiješajte šećer u prahu, ekstrakt i mlijeko dok smjesa ne postane gusta.
  12. Premažite glazuru po kuglofu.
  13. Po želji dodajte listiće sušenih ili svježih jagoda za dekoraciju. 
Kuglof s timijanom i maslinovim uljem
FOTO: Shutterstock

Kuglof s timijanom i maslinovim uljem

Ako volite eksperimentirati s neobičnim sastojcima, onda je za vas ovaj recept.

Možda će vas iznenaditi dodatak maslinovog ulja i svježeg timijana, ali vrijedi probati. 
Sastojci:
  • 3 šalice višenamjenskog brašna
  • 1 čajna žličica praška za pecivo 
  • 1 čajna žličica soli
  • 2 čajne žličice limunove korice
  • 2 čajne žličice svježeg lišća timijana
  • pola šalice šećera
  • 4 jaja sobne temperature
  • 2 čajne žličice limunovog soka
  • 1 šalica jogurta
  • 1 šalica maslinovog ulja.
Sastojci za glazuru:
  • pola šalice prosijanog šećera u prahu 
  • prstohvat limunove korice
  • 2 – 3 čajne žličice limunovog soka
  • prstohvat svježeg lišća timijana.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. Kalup za kuglof dobro namastite maslacem i ostavite sa strane.
  3. Pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, limunovu koricu i timijan pa ostavite sa strane. 
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte šećer i jaja te miksajte dok se sastojci ne sjedine. 
  5. Dodajte limunov sok, jogurt i maslinovo ulje pa miksajte na niskoj brzini dok se sastojci ne sjedine. Potom povećajte brzinu, dok smjesa ne postane emulgirana. 
  6. Zatim smanjite brzinu na najnižu i malo po malo dodajte smjesu brašna. Tijesto bi trebalo biti malo gusto, ali nemojte pretjerati s miksanjem. 
  7. Tijesto prebacite u kalup za kuglof i poravnajte ga. 
  8. Pecite oko 40 minuta i čačkalicom provjerite je li biskvit pečen. 
  9. Kada je pečen, pustite kuglof da se ohladi i tek onda nanesite glazuru. 
  10. Pripremite glazuru tako da pjenasto umutite sve sastojke, a šećerom regulirajte gustoću glazure. 
  11. Prelijte glazuru preko kuglofa i ostavite da se stegne. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu