Uskrsni kuglofi: Tako lijepo izgledaju na blagdanskom stolu! Imamo 3 recepta za koje će se tražiti repete
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Uskrs je pred vratima i oni koji su se odrekli slatkog za vrijeme Korizme vjerojatno jedva čekaju sve uskrsne delicije. Tu svakako spadaju i uskrsni kuglofi koji, osim što su neodoljivo ukusni, odlična su i dekoracija na stolu.
Uskrsni kuglofi
U nastavku donosimo tri recepta za kuglofe s kojima će blagdanski stol zablistati u najljepšem ruhu.
Kuglof s grožđicama i bademima
Za početak krećemo s jednim klasičnim receptom s grožđicama i bademima. Umjesto grožđica dodajte suhe brusnice, a i bademi su lako zamjenjivi drugim orašastim plodovima. Kad su uskrsni kuglofi u pitanju, ovaj je nezaobilazan.
Sastojci:
- 1/4 šalice višenamjenskog brašna
- 2/3 šalice grožđica
- pola šalice granuliranog šećera (u zdravijoj verziji koristite šećer kokosovog cvijeta)
- 1 paketić instant kvasca
- 3/4 šalice mlakog mlijeka
- pola čajne žličice narančinog soka
- pola čajne žličice soli
- 1 čajna žličica naribane korice limuna ili naranče
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 2 jaja
- 150 g neslanog maslaca sobne temperature
- 1/3 šalice prženih narezanih badema.
Sastojci za glazuru:
- 3/4 šalice granuliranog šećera
- 1/4 šalica vode.
Priprema
- Grožđice namočite u narančinom soku.
- Zagrijte mlijeko da postane mlako.
- Pomiješajte brašno, šećer, sol i kvasac pa dodajte mlijeko, ekstrakt vanilije, jaja i koricu limuna ili naranče. Miješajte na niskoj brzini dok se sastojci ne sjedine.
- Dodajte maslac u više navrata i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
- Dodajte grožđice pa mijesite tijesto oko pet minuta.
- Tijesto prekrijte plastičnom folijom i pustite da se diže oko 90 minuta.
- Kad se tijesto diglo, ispušite ga.
- Namastite kalup za kuglof i na dno posložite narezane bademe.
- Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i oblikujte kuglu.
- U sredini tijesta napravite rupu te ga položite u kalup.
- Ravnomjerno rasporedite tijesto, pokrijte ga krpom i ostavite da se diže još oko sat vremena.
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Pecite kuglof oko 45 minuta.
- Dok se kuglof peče, napravite glazuru tako da zakuhate šećer u vodi i držite smjesu toplom.
- Kada je kuglof pečen, premažite ga uz pomoć kista glazurom i ostavite da se stegne.
Kuglof s jagodama
Ljubitelji jagoda oduševit će se receptom za kuglof koji u sebi sadrži pire od jagoda.
Sve sastojke već vjerojatno imate kod kuće pa vam samo preostaje isprobati ovaj recept.
Sastojci:
- 2 šalice granuliranog šećera
- 2 štapića neslanog maslaca sobne temperature
- 5 jaja sobne temperature
- 1 šalica višenamjenskog brašna
- 1 šalica kiselog vrhnja
- oko 8 jagoda zgnječenih u pire
- 3/4 čajne žličice praška za pecivo
- 3/4 čajne žličice soli
- 2/3 šalice nasjeckanih jagoda
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije.
Sastojci za glazuru:
- pola šalice šećera u prahu
- 1/4 šalice mlijeka
- pola čajne žličice ekstrakta limuna ili drugog ekstrakta po želji.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 190 °C.
- Pomiješajte šećer, maslac, prašak za pecivo i sol te miksajte oko pet minuta.
- Smanjite mikser na srednje jaku brzinu i dodajte jaje po jaje.
- Dodajte ekstrakt od vanilije, a potom i 1/3 brašna.
- Nakon što se brašno sjedinilo, dodajte kiselo vrhnje.
- Nastavite dodavati naizmjenično suhe i mokre sastojke.
- Odvojite 1/3 napravljenog tijesta te mu dodajte pire od jagoda i nasjeckane jagode.
- Sada u namašćeni kalup za kuglof dodajte 1/3 tijesta, a potom dodajte tijesto s pireom od jagode i završite s preostalom trećinom običnog tijesta.
- Pecite oko 60 minuta. Provjerite čačkalicom je li tijesto pečeno.
- Nakon što je pečeno, ostavite biskvit oko 15 minuta da se hladi na rešetki za hlađenje.
- Za to vrijeme pomiješajte šećer u prahu, ekstrakt i mlijeko dok smjesa ne postane gusta.
- Premažite glazuru po kuglofu.
- Po želji dodajte listiće sušenih ili svježih jagoda za dekoraciju.
Kuglof s timijanom i maslinovim uljem
Ako volite eksperimentirati s neobičnim sastojcima, onda je za vas ovaj recept.
Sastojci:
- 3 šalice višenamjenskog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica soli
- 2 čajne žličice limunove korice
- 2 čajne žličice svježeg lišća timijana
- pola šalice šećera
- 4 jaja sobne temperature
- 2 čajne žličice limunovog soka
- 1 šalica jogurta
- 1 šalica maslinovog ulja.
Sastojci za glazuru:
- pola šalice prosijanog šećera u prahu
- prstohvat limunove korice
- 2 – 3 čajne žličice limunovog soka
- prstohvat svježeg lišća timijana.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Kalup za kuglof dobro namastite maslacem i ostavite sa strane.
- Pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, limunovu koricu i timijan pa ostavite sa strane.
- U drugoj zdjeli pomiješajte šećer i jaja te miksajte dok se sastojci ne sjedine.
- Dodajte limunov sok, jogurt i maslinovo ulje pa miksajte na niskoj brzini dok se sastojci ne sjedine. Potom povećajte brzinu, dok smjesa ne postane emulgirana.
- Zatim smanjite brzinu na najnižu i malo po malo dodajte smjesu brašna. Tijesto bi trebalo biti malo gusto, ali nemojte pretjerati s miksanjem.
- Tijesto prebacite u kalup za kuglof i poravnajte ga.
- Pecite oko 40 minuta i čačkalicom provjerite je li biskvit pečen.
- Kada je pečen, pustite kuglof da se ohladi i tek onda nanesite glazuru.
- Pripremite glazuru tako da pjenasto umutite sve sastojke, a šećerom regulirajte gustoću glazure.
- Prelijte glazuru preko kuglofa i ostavite da se stegne.
Pročitajte i članke:
- Uskrsne pince: Imamo recept bake Ankice, a i brzi recept za sve koji nemaju vremena
- Zdravi i jednostavni kolači za Uskrs: Ubacite koji među tradicionalne slastice, nećete požaliti! Ovi recepti neće stvoriti težinu u želucu
- Uskrsni kolači i torte: Recepti za ljubitelje tradicije i one željne nečeg novog! Evo što slatko staviti na blagdanski stol.