Kiseljenje kupusa: Sada je najbolje vrijeme! Znamo koji kupus je najbolji za kiseljenje i sve korake
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Kiseljenje kupusa sastavni je dio zimnice i pripreme povrća za hladnije dane kada imamo manje dostupnog svježeg povrća. Baš kada nam tijekom zime nedostaje vitamina C, kiseli kupus je odličan izvor.
Znate li da je kiseli kupus odličan i za zdravlje crijevne flore? Naime, tome doprinose bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa. Osim navedenog, kiseli kupus sadrži vitamin A, vitamine B skupine, vlakna, kao i minerale poput kalija, fosfora, magnezija, kalcija i mangana.
Kiseli kupus je vrlo niskokalorična namirnica sa svega 25 kcal na 100 g. Nema razloga da se kiseli kupus ne nađe svakodnevno na jelovniku i tako doprinese jačanju imuniteta i zdravlja crijevne flore. Kiseliti kupus za zimu nije ništa komplicirano, a uz malo truda možete napraviti svoje zalihe ove nutritivno bogate zimnice.
Kiseljenje zelja – sve informacije na jednom mjestu
Krenimo najprije od sorte kupusa za kiseljenje, kako biste saznali koji kupus je najbolji za kiseljenje. Ima ih više, a to su:
- varaždinski kupus
- slava
- futoški kupus.
Vodite računa da kupus ima čvrsto zbijene listove. Varaždinski kupus je vjerojatno najpoznatiji kupus za kiseljenje. Teži 1 – 3 kg te je više gorkastog okusa. Slava je sorta zahvalna za uzgoj budući da dobro podnosi i lošije uvjete uzgoja. Futoški kupus se pak ubraja u teže sorte koje mogu težiti i do četiri kilograma, a listovi su mu svjetlozelene boje.
Prilikom kiseljenja kupusa važno je voditi računa i o temperaturi koja bi trebala biti konstantno između 18 – 21 °C. Također, količina soli za kiseljenje kupusa gleda se kao omjer soli i vode, odnosno 4 % količine vode.
Primjerice, ako se koristi 1.000 ml vode, dodaje se 4 % soli od 1.000 ml vode, što iznosi 400 g soli. Za pravilno kiseljenje kupusa potrebno vam je sljedeće:
- posuda za kiseljenje
- sol
- papar
- utezi (napunjene boce vodom i sl.).
Posuda za kiseljenje kupusa mora odgovarati količini kupusa koju ćete kiseliti. Gledajte omjer kupusa u kilogramima i litražu posude. Primjerice, ako kiselite 10 kg kupusa, bit će potrebna posuda od 20 l. Za taj omjer bit će potrebno 11 l vode i 4 % soli od te količine vode, što iznosi 440 g soli.
Kiseljenje kupusa u glavicama
Ako ste se odlučili za kiseljenje kupusa u glavicama te nabavili prethodno navedeni materijal, postupak kiseljenja kupusa donosimo u nastavku.
- Kupus očistite od eventualno oštećenih listova, a korijen izdubite nožem te napravljenu udubinu napunite solju.
- Dno posude posolite te naslažite glavice kupusa tako da u sredini dodira glavica ima dovoljno prostora za ulaz vode.
- U šupljine između naslaganih glavica kupusa dodajte četvrtine ili polovice kupusa.
- Pripremite vodu tako da se sol najprije u potpunosti otopi u vodi pa dodajte vodu u posudu.
- Kupus će isplivati na površinu, zato na vrh posude stavite letvice i na njih boce s vodom ili nešto što će zadržati kupus u vodi.
- Nakon nekoliko dana, ako je potrebno, možete dodati vode te oprati boce s vodom ili utege koje ste odabrali.
Ovako kiseljeni kupus može potrajati sve do kraja proljeća, osim ako ga ne potrošite ranije.
Kiseljenje kupusa u vreći
Jednostavniji postupak kiseljenja kupusa jest kiseljenje kupusa u vreći. Ako se pitate gdje kupiti vreće za kiseljenje kupusa, možete ih nabaviti u poljoprivrednim apotekama. Za ovaj način kiseljenja također će vam biti potrebni posuda, sol i voda.
- Rebrastim nožem izdubite korijen kupusa i uklonite vanjske listove.
- Udubine napravljene u kupusu ispunite solju do vrha.
- Vreća za kiseljenje kupusa treba biti na vrhu malo zarolana. Položite je u posudu kako bi zarolani dio bio na vanjskim rubovima posude.
- Glavice kupusa posložite u vreću i krajeve vreće primite kako biste protresli sadržaj.
- Vreću do vrha napunite vodom te je čvrsto zavežite trakom.
- Prekrijte vreću krpom i ostavite na sobnoj temperaturi otprilike 14 dana.
- Nakon tog vremena poklopite posudu poklopcem i ostavite oko 30 dana vani na hladnom.
- Vreću s kupusom otvorite tek nakon što prođe ovaj period kiseljenja.
Kiseljenje kupusa u staklenkama
Omjer težine kupusa i veličine staklenke trebao bi biti isti. Ako volite začine, slobodno dodajte:
Prije kiseljenja kupusa sterilizirajte staklenke. Potom slijedite korake u nastavku.
- Operite glavice kupusa, uklonite vanjske listove, a zatim naribajte kupus.
- Kupus posolite, pomiješajte i ostavite otprilike 10 minuta. Time će se smanjiti masa kupusa i otpustiti tekućina.
- Po želji možete dodati ribane jabuke i začine.
- Kupus ubacite u staklenku, a potom dolijte tekućinu zaostalu od kupusa.
- Pritisnite šakom kupus na dno posude, a zatim dodajte drugu manju staklenku napunjenu vodom kako bi zadržala kupus na dnu posude.
- Staklenke pokrijte gazom ili krpom te ih ostavite na sobnoj temperaturi na tamnom mjestu. Fermentacija kupusa trajat će 3 – 10 dana. Ako u tom periodu nestane tekućine, dodajte hladne vode.
Pročitajte i članke:
- Kiseljenje krastavaca: Nezaobilazna zimnica koja pogoduje zdravlju crijeva! Znamo kako kiseliti krastavce da budu fini kao kupovni
- Ajvar: Došlo je to doba godine! Otkrivamo kako i koliko dugo se kuha, a imamo i nekoliko recepata za najbolji domaći ajvar
- Zadnji vlak za zimnicu: Hoćete li probati recept za genijalne ukiseljene patlidžane?