Mileram torta: S voćem, čokoladom, bez glutena – imamo sve!

Mileram torta

Mileram torta idealan je desert za ljubitelje kremastih kolača i torti. Torta mileram ili mileramka (ili mileram kolač) može biti osvježavajući desert s voćem za toplije dane, ali i neodoljivi čokoladni desert za ljubitelje čokolade.

U nastavku vam donosimo tri recepta za tortu od milerama – torta od milerama sa šumskim voćem, čokoladom i mileram torta bez glutena, a na vama je da odlučite koja je najbolja mileram torta.

Mileram torta - recept
FOTO: Shutterstock

Mileram torta – recept sa šumskim voćem

Zdrava mileram torta sa šumskim voćem idealna je torta za ljetne dane, a možete koristiti svježe ili zamrznuto šumsko voće. Ova mileram torta bez pečenja kore jednostavna je za napraviti jer se i kora i krema peku zajedno.

Sastojci za tijesto:

Sastojci za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 200 g šećera
  • 800 g milerama
  • 500 g zamrznutog šumskog voća
  • 1 preljev za tortu
  • šlag i voće za dekoraciju.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 170 °C.
  2. U posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer.
  3. Dodajte omekšali maslac i jaje te sve zajedno izmijesite.
  4. Razvaljajte tijesto na masnom papiru.
  5. Okrugli kalup promjera 26 cm pouljite i pobrašnite te pažljivo prenesite i postavite tijesto u kalup. Odrežite višak tijesta ako viri izvan obruča.
  6. Umutite puding i šećer s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
  7. U zagrijano mlijeko ulijte puding i kuhajte dok se ne zgusne.
  8. Čim je puding gotov, umiješajte mileram u smjesu.
  9. Mileram kremu ulijte u kalup s tijestom.
  10. Na vrh kreme posložite voće te stavite peći 70 minuta.
  11. Ostavite tortu da se ohladi na sobnoj temperaturi. U međuvremenu pripremite preljev za tortu prema uputama na pakiranju. Prelijte preljev preko torte te tortu stavite u hladnjak.
  12. Ostavite tortu u hladnjaku preko noći, a sutradan pažljivo maknite obruč s torte. 
  13. Ako želite, vrh torte ukrasite šlagom i svježim voćem. Servirajte i uživajte.
Mileram torta s jagodama
FOTO: Shutterstock

Mileram torta s jagodama može se pripremiti koristeći ovaj recept (mileram torta sa šumskim voćem), samo umjesto šumskog voća upotrijebite jagode (svježe ili zamrznute).

Isto tako možete koristiti i drugo voće po želji, kao što su maline ili kupine.
Čokoladna mileram torta
FOTO: Shutterstock

Čokoladna mileram torta

Za one koji nisu ljubitelji voća u tortama, čokoladna mileram torta odličan je odabir. Čokolada u ovoj torti dolazi u tri sloja – u kori, kremi i u čokoladnom ganacheu. Uživajte!

Sastojci za koru:

  • 230 g brašna
  • 2 jušne žlice kakaa
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g hladnog maslaca
  • 1 jaje
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 1 jušna žlica milerama.

Sastojci za kremu:

Sastojci za ganache:

  • 200 g mliječne čokolade
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 200 ml slatkog vrhnja.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 170 °C.
  2. U posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer.
  3. Dodajte omekšali maslac narezan na kockice i jaje te sve zajedno izmijesite.
  4. Razvaljajte tijesto na masnom papiru.
  5. Okrugli kalup promjera 24 cm pouljite i pobrašnite te pažljivo prenesite i postavite tijesto u kalup. Odrežite višak tijesta ako viri izvan obruča.
  6. Umutite puding i šećer s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
  7. U zagrijano mlijeko ulijte puding i kuhajte dok se ne zgusne. 
  8. Kada je puding skuhan, maknite ga s vatre i dodajte isjeckanu čokoladu. Sve dobro promiješajte dok se čokolada ne rastopi.
  9. Odmah potom umiješajte mileram u smjesu.
  10. Mileram kremu ulijte u kalup s tijestom i pecite 70 minuta.
  11. Isključite pećnicu i ostavite tortu još 10 minuta u njoj.
  12. Ostavite tortu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prebacite u hladnjak na nekoliko sati ili (idealno) preko noći. 
  13. Pripremite ganache na način da otopite čokoladu u slatkom vrhnju. Smjesu potom prelijte preko ohlađene torte.
  14. Kada se torta u potpunosti ohladi, pažljivo maknite obruč s torte i servirajte.
Mileram torta bez glutena
FOTO: Shutterstock

Mileram torta bez glutena

U mileram torti mogu uživati i oni koji izbjegavaju ili ne mogu jesti gluten. Mileram krema u ovoj torti slična je kao u prethodnim receptima, ali se tijesto uvelike razlikuje po tome što se priprema bez brašna koje sadrži gluten.

Sastojci za koru:

  • 250 g bezglutenskog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećera
  • 80 g hladnog maslaca
  • 1 jaje
  • 1 jušna žlica milerama.

Sastojci za kremu:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 170 °C.
  2. Maslac narežite na kockice i prstima utrljajte u brašno dok ne dobijete strukturu grubih mrvica.
  3. Dodajte ostatak sastojaka za koru i zamijesite tijesto
  4. Razvaljajte tijesto na masnom papiru.
  5. Okrugli kalup promjera 26 cm pouljite i pobrašnite te pažljivo prenesite i postavite tijesto u kalup. Odrežite višak tijesta ako viri izvan obruča.
  6. Umutite puding i šećer s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
  7. U zagrijano mlijeko ulijte puding i kuhajte dok se ne zgusne.
  8. Čim je puding gotov, umiješajte mileram u smjesu.
  9. Mileram kremu ulijte u kalup s tijestom.
  10. Pomiješajte šumsko voće sa šećerom u prahu pa rasporedite na kremu.
  11. Stavite peći tortu 60 – 70 minuta.
  12. Ostavite tortu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prebacite u hladnjak. Ostavite tortu u hladnjaku preko noći, a sutradan pažljivo maknite obruč s torte.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Bez glutena: Mileram torta. (2020). What’s for dessert?
  2. Pralica, N. (2015). Mileram torta sa šumskim voćem (video). Natašine slastice.
  3. Čokoladna mileram torta. My Mili Cake.

Ocijenite članak

3 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu