Mileram torta: S voćem, čokoladom, bez glutena – imamo sve!
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Mileram torta idealan je desert za ljubitelje kremastih kolača i torti. Torta mileram ili mileramka (ili mileram kolač) može biti osvježavajući desert s voćem za toplije dane, ali i neodoljivi čokoladni desert za ljubitelje čokolade.
U nastavku vam donosimo tri recepta za tortu od milerama – torta od milerama sa šumskim voćem, čokoladom i mileram torta bez glutena, a na vama je da odlučite koja je najbolja mileram torta.
Mileram torta – recept sa šumskim voćem
Zdrava mileram torta sa šumskim voćem idealna je torta za ljetne dane, a možete koristiti svježe ili zamrznuto šumsko voće. Ova mileram torta bez pečenja kore jednostavna je za napraviti jer se i kora i krema peku zajedno.
Sastojci za tijesto:
- 250 g brašna
- 100 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 80 g maslaca ili margarina
- 1 jaje.
Sastojci za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 200 g šećera
- 800 g milerama
- 500 g zamrznutog šumskog voća
- 1 preljev za tortu
- šlag i voće za dekoraciju.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 170 °C.
- U posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer.
- Dodajte omekšali maslac i jaje te sve zajedno izmijesite.
- Razvaljajte tijesto na masnom papiru.
- Okrugli kalup promjera 26 cm pouljite i pobrašnite te pažljivo prenesite i postavite tijesto u kalup. Odrežite višak tijesta ako viri izvan obruča.
- Umutite puding i šećer s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
- U zagrijano mlijeko ulijte puding i kuhajte dok se ne zgusne.
- Čim je puding gotov, umiješajte mileram u smjesu.
- Mileram kremu ulijte u kalup s tijestom.
- Na vrh kreme posložite voće te stavite peći 70 minuta.
- Ostavite tortu da se ohladi na sobnoj temperaturi. U međuvremenu pripremite preljev za tortu prema uputama na pakiranju. Prelijte preljev preko torte te tortu stavite u hladnjak.
- Ostavite tortu u hladnjaku preko noći, a sutradan pažljivo maknite obruč s torte.
- Ako želite, vrh torte ukrasite šlagom i svježim voćem. Servirajte i uživajte.
Mileram torta s jagodama može se pripremiti koristeći ovaj recept (mileram torta sa šumskim voćem), samo umjesto šumskog voća upotrijebite jagode (svježe ili zamrznute).
Čokoladna mileram torta
Za one koji nisu ljubitelji voća u tortama, čokoladna mileram torta odličan je odabir. Čokolada u ovoj torti dolazi u tri sloja – u kori, kremi i u čokoladnom ganacheu. Uživajte!
Sastojci za koru:
- 230 g brašna
- 2 jušne žlice kakaa
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 1 jušna žlica milerama.
Sastojci za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 2 pudinga od čokolade
- 250 g šećera
- 100 g tamne čokolade
- 1000 g milerama.
Sastojci za ganache:
- 200 g mliječne čokolade
- 50 g čokolade za kuhanje
- 200 ml slatkog vrhnja.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 170 °C.
- U posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer.
- Dodajte omekšali maslac narezan na kockice i jaje te sve zajedno izmijesite.
- Razvaljajte tijesto na masnom papiru.
- Okrugli kalup promjera 24 cm pouljite i pobrašnite te pažljivo prenesite i postavite tijesto u kalup. Odrežite višak tijesta ako viri izvan obruča.
- Umutite puding i šećer s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
- U zagrijano mlijeko ulijte puding i kuhajte dok se ne zgusne.
- Kada je puding skuhan, maknite ga s vatre i dodajte isjeckanu čokoladu. Sve dobro promiješajte dok se čokolada ne rastopi.
- Odmah potom umiješajte mileram u smjesu.
- Mileram kremu ulijte u kalup s tijestom i pecite 70 minuta.
- Isključite pećnicu i ostavite tortu još 10 minuta u njoj.
- Ostavite tortu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prebacite u hladnjak na nekoliko sati ili (idealno) preko noći.
- Pripremite ganache na način da otopite čokoladu u slatkom vrhnju. Smjesu potom prelijte preko ohlađene torte.
- Kada se torta u potpunosti ohladi, pažljivo maknite obruč s torte i servirajte.
Mileram torta bez glutena
U mileram torti mogu uživati i oni koji izbjegavaju ili ne mogu jesti gluten. Mileram krema u ovoj torti slična je kao u prethodnim receptima, ali se tijesto uvelike razlikuje po tome što se priprema bez brašna koje sadrži gluten.
Sastojci za koru:
- 250 g bezglutenskog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećera
- 80 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 1 jušna žlica milerama.
Sastojci za kremu:
- 600 ml mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 200 g šećera
- 800 g milerama
- 500 g zamrznutog šumskog voća
- 50 g šećera u prahu.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 170 °C.
- Maslac narežite na kockice i prstima utrljajte u brašno dok ne dobijete strukturu grubih mrvica.
- Dodajte ostatak sastojaka za koru i zamijesite tijesto.
- Razvaljajte tijesto na masnom papiru.
- Okrugli kalup promjera 26 cm pouljite i pobrašnite te pažljivo prenesite i postavite tijesto u kalup. Odrežite višak tijesta ako viri izvan obruča.
- Umutite puding i šećer s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
- U zagrijano mlijeko ulijte puding i kuhajte dok se ne zgusne.
- Čim je puding gotov, umiješajte mileram u smjesu.
- Mileram kremu ulijte u kalup s tijestom.
- Pomiješajte šumsko voće sa šećerom u prahu pa rasporedite na kremu.
- Stavite peći tortu 60 – 70 minuta.
- Ostavite tortu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prebacite u hladnjak. Ostavite tortu u hladnjaku preko noći, a sutradan pažljivo maknite obruč s torte.
Pročitajte i ove članke:
- Mileramka s palačinkama: Recept za genijalnu tortu koja osvježava
- Veganski cheesecake bez pečenja: Tako kremast i fin! Evo recepta koji će svi voljeti
- Cheesecake s limunom: Tri lagana i osvježavajuća recepta.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- čokoladna mileram torta
- mileram krema
- mileram torta bez glutena
- mileram torta sa šumskim voćem
- mileramka
- zdrava mileram torta
- Bez glutena: Mileram torta. (2020). What’s for dessert?
- Pralica, N. (2015). Mileram torta sa šumskim voćem (video). Natašine slastice.
- Čokoladna mileram torta. My Mili Cake.