Krafne – recept za zdrave krafne iz pećnice, bez jaja, bez glutena, najjednostavnije krafne
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Krafna je popularna slastica koja se radi od dizanog tijesta. Ovu mekanu poslasticu možete i sami napraviti kod kuće.
U ovom članku fokus je stavljen na tzv. berliner krafne na koje je većina nas navikla. Za razliku od donut krafne koja ima rupu u sredini, berliner krafna nema rupu i najčešće sadrži punjenje od marmelade, kreme ili čokolade.
Zasigurno ćemo se svi složiti da su najbolje krafne domaće krafne, stoga vam u nastavku donosimo različite recepte za pripremu krafni kod kuće.
Krafne – recept za najjednostavnije krafne
Ovaj recept za najjednostavnije krafne je osnovni recept po kojem ćete dobiti klasične, domaće krafne.
Sastojci:
- 1 kocka svježeg kvasca
- 200 ml mlakog mlijeka
- 3 jušne žlice šećera
- 500 g brašna
- 2 jaja
- 50 ml ulja
- prstohvat soli
- po želji naribana kora limuna, vanilin šećer i/ili 1 čajna žličica rakije ili ruma
- omiljena marmelada ili čokolada za punjenje.
Priprema
- Razmrvite kvasac u mlakom mlijeku kojem ste dodali čajnu žličicu šećera. Ostavite poklopljeni kvasac 10 minuta na sobnoj temperaturi da se digne, tj. aktivira.
- U veću zdjelu stavite brašno i napravite rupu u sredini. U sredinu dodajte aktivirani kvasac, jaja, ulje, sol i, ako želite, dodatne sastojke kao što je limunova korica.
- Na pobrašnjenoj površini umijesite kompaktno tijesto. Nakon toga ga stavite u zdjelu, prekrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi pola sata ili dok se smjesa ne udvostruči.
- Kada se tijesto udvostruči, prebacite ga na pobrašnjenu površinu. Koristite kalup za krafne ili pobrašnjenu čašu kako biste oblikovali krafne.
- Oblikovane krafne odložite na pobrašnjenu površinu ili papir za pečenje te pokrijte i pustite pola sata da se dignu.
- Krafne je potrebno pržiti u dubokom ulju, idealno na 160°C. Pržite najviše po tri krafne odjednom, kako se ulje ne bi ohladilo.
- Čim dodate krafne u ulje, poklopite zdjelu i pustite da se prže minutu. Nakon toga, otklopite i okrenite krafne i pržite ih dok ne poprime zlatnu boju na obje strane (oko tri minute na svakoj strani). Nakon toga ih izvadite na papirnati ubrus kako bi se višak masti ocijedio.
- Kada se krafne ohlade, možete ih puniti željenim punjenjem pomoću vrećice za ukrašavanje i/ili posuti šećer u prahu po vrhu krafne.
Ako ne želite koristiti obično bijelo brašno, možete napraviti krafne od pirovog brašna kao zdraviju varijantu.
Pročitajte članak “Pirovo brašno – bogat izvor vitamina i minerala“.
Također, u nastavku donosimo i recept za bezglutenske krafne, za osobe koje izbjegavaju gluten.
Zdrave krafne iz pećnice – recept
Umjesto klasične pripreme krafni u dubokom ulju, krafne iz pećnice omogućit će vam da i dalje uživate u omiljenoj slastici, ali u malo zdravijoj varijanti. Ove brze krafne ne samo da su zdravije, već zahtijevaju i nešto manje vremena i truda od vas, jer ne morate stajati nad štednjakom.
Sastojci:
- pola kocke svježeg kvasca
- 250 ml mlakog mlijeka
- 500 g brašna
- 50 g šećera
- 50 g maslaca
- 1 jaje
- 1 paketić vanilinog šećera
- prstohvat soli
- po želji naribana kora limuna, vanilin šećer i/ili 1 čajna žličica rakije ili ruma
- omiljena marmelada ili čokolada za punjenje.
Priprema
- Razmrvite kvasac u mlakom mlijeku kojem ste dodali čajnu žličicu šećera. Ostavite poklopljeni kvasac 10 minuta na sobnoj temperaturi da se digne, tj. aktivira.
- U velikoj zdjeli pomiješajte smjesu s aktiviranim kvascem s brašnom, ostatkom šećera, omekšalim maslacem, jajem, vanilinim šećerom i soli. Na pobrašnjenoj površini umijesite kompaktno tijesto.
- Smjesu stavite u zdjelu, prekrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi pola sata ili dok se smjesa ne udvostruči.
- Kada se tijesto udvostruči, prebacite ga na pobrašnjenu površinu. Koristite kalup za krafne ili pobrašnjenu čašu kako biste oblikovali oko 10 krafni.
- Oblikovane krafne stavite na pleh prekriven papirom za pečenje te ih pokrijte kuhinjskom krpom. Pustite da odstoje oko pola sata na sobnoj temperaturi.
- Nakon što odstoje, zdrave krafne pecite u pećnici ugrijanoj na 180°C 15 – 20 minuta.
- Kada se krafne iz rerne malo ohlade, napunite ih omiljenom marmeladom i, ako želite, pospite šećer u prahu po vrhu.
Krafne bez jaja – recept
Veganske krafne mogu biti jednako ukusne kao krafne s jajima. U nastavku se nalazi najbolji recept za krafne bez jaja i mliječnih proizvoda, pogodan za vegane.
Sastojci:
- 50 g svježeg kvasca
- 550 ml mlake vode
- 100 ml ulja
- 3 jušne žlice šećera
- 1 jušna žlica soli
- 1 kg brašna
- po želji naribana kora limuna, vanilin šećer i/ili 1 čajna žličica rakije ili ruma
- omiljena marmelada ili čokolada za punjenje.
Priprema
- Prije svega razmrvite kvasac u malo mlake vode kojoj ste dodali čajnu žličicu šećera. Ostavite poklopljeni kvasac 10 minuta na sobnoj temperaturi da se digne, tj. aktivira.
- U ostatak vode dodajte ulje, preostali šećer i sol. Smjesi dodajte i aktivirani kvasac te sve dobro pomiješajte. Ako želite, dodajte jedan od dodatnih sastojaka po želji.
- Mokroj smjesi dodajte brašno te umijesite kompaktno tijesto.
- Smjesu stavite u zdjelu, prekrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi pola sata ili dok se smjesa ne udvostruči.
- Kada se tijesto udvostruči, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i razvucite na jedan centimetar debljine. Koristite kalup za krafne ili pobrašnjenu čašu kako biste oblikovali krafne.
- Oblikovane krafne odložite na pobrašnjenu površinu ili papir za pečenje te pokrijte i pustite pola sata da se dignu. Krafne otkrijte 15 minuta prije prženja.
- Krafne je potrebno pržiti u dubokom ulju, idealno na 160°C. Pržite najviše po tri krafne odjednom, kako se ulje ne bi ohladilo.
- Čim dodate krafne u ulje, poklopite zdjelu i pustite da se prže minutu. Nakon toga otklopite i okrenite krafne i pržite ih dok ne poprime zlatnu boju na obje strane (oko tri minute na svakoj strani). Nakon toga ih izvadite na papirnati ubrus kako bi se višak masti ocijedio.
- Kada se krafne ohlade, možete ih puniti željenim punjenjem i/ili posuti šećer u prahu po vrhu.
Ako želite isprobati ekstra čokoladne veganske krafne, pročitajte “Kakao krafne (krofne) koje će dugo ostati mekane i fine“.
Krafne bez glutena – recept
Ovaj recept za bezglutenske krafne omogućuje svima koji izbjegavaju gluten da i dalje uživaju u omiljenoj slastici.
Sastojci:
- 25 g svježeg kvasca
- 200 – 250 ml mlakog mlijeka
- 35 g šećera
- 500 g samodizajućeg brašna bez glutena
- 1/4 čajne žličice ksantan gume
- prstohvat soli
- 3 žumanjka
- 60 g maslaca
- po želji naribana kora limuna i/ili vanilin šećer
- omiljena marmelada ili čokolada za punjenje.
Priprema
- Razmrvite kvasac u mlakom mlijeku kojem ste dodali čajnu žličicu šećera. Ostavite poklopljeni kvasac 10 minuta na sobnoj temperaturi da se digne, tj. aktivira.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, ostatak šećera, ksantan gumu i sol. Napravite rupu u sredini mješavine te dodajte mokre sastojke – žumanjke, rastopljeni maslac i aktivirani kvasac. Ako želite, možete dodati i naribanu koricu limuna.
- Umijesite smjesu u kompaktno tijesto.
- Tijesto stavite u zdjelu, prekrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi pola sata ili dok se smjesa ne udvostruči.
- Kada se tijesto udvostruči, prebacite ga na pobrašnjenu površinu. Koristite kalup za krafne ili pobrašnjenu čašu kako biste oblikovali krafne.
- Oblikovane krafne odložite na pobrašnjenu čašu ili papir za pečenje te pokrijte i pustite pola sata da se dignu.
- Krafne bez glutena je potrebno pržiti u dubokom ulju, idealno na 160°C. Pržite najviše po tri krafne odjednom, kako se ulje ne bi ohladilo.
- Čim dodate krafne u ulje, poklopite zdjelu i pustite da se prže minutu. Nakon toga otklopite i okrenite krafne i pržite ih dok ne poprime zlatnu boju na obje strane (oko tri minute na svakoj strani). Nakon toga ih izvadite na papirnati ubrus kako bi se višak masti ocijedio.
- Kada se bezglutenske krafne ohlade, možete ih puniti željenim punjenjem i/ili posuti šećer u prahu po vrhu krafne.
Još pokoji recept za krafne, tj. zdrave krafne možete pronaći u članku “Krafne iz pećnice – zdravi i ukusni recepti”.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Pet bolesti koje se često pogrešno dijagnosticiraju
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- domaće krafne
- krafne
- krafne bez glutena
- krafne bez jaja
- krafne iz pećnice
- najjednostavnije krafne
- recepti
- veganske krafne
- zdrave krafne
- Pralica, N. (2020). Fine mekane domaće krofne. Natašine slastice: kolači i torte.
- Oven Baked Jam Filled Doughnuts. (2019). Cooking & baking – ichkocheheute.de.
- Mekane krofne bez jaja i mleka. (2014). Coolinarka.
- Gluten and sugar free jam/no jam doughnut/berliner doughnut. BBC Good Food.