Kolač od bijele čokolade i kokosa: Imamo recept za zdraviju slasticu koja se brzo priprema, a još brže nestaje s tanjura
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Ovaj se kolač priprema relativno brzo i nije kompliciran, no zahtjeva odlazak u neku od trgovina sa zdravom hranom zato što se koriste npr. šećer kokosovog cvijeta i eritrit, a potrebno je nabaviti i bijelu vegansku čokoladu.
Također, najslađu dekoraciju za kolač od bijele čokolade i kokosa dobit ćete kada kokosovim mrvicama dodate kokosov čips te preslatke loptice ekspandiranog prosa ili kvinoje.
Koji su vam još sastojci potrebni, pogledajte u nastavku, a slobodni ste mnoge od njih zamijeniti alternativama koje imate ili su vam draže.
Sastojci su dostatni za kalup dimenzija 25 x 35 cm.
Sastojci za biskvit:
- 250 g bijelog pšeničnog brašna
- 50 g kokosovih mrvica
- 180 g svježeg tofua (obični)
- 12 g praška za pecivo
- 125 g sojinog jogurta (ili kokosov veganski)
- 120 g šećera kokosovog cvijeta
- 100 g kokosovog ulja
- 200 g biljnog mlijeka (kokosovo, bademovo ili po izboru)
- ekstrakt vanilije po izboru.
Sastojci za kremu:
- 100 g bijele veganske čokolade
- 200 g prosa
- 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka ili kreme (najčešće se nalazi u konzervi)
- 100 g šećera po izboru (u receptu je korišten eritrit)
- 50 g kokosovog ulja (ili veganski maslac/margarin)
- sok ocijeđene limete
- ekstrakt vanilije po želji
- ekspandirani proso, kvinoja, kokosove mrvice ili kokosov čips za dekoraciju po želji.
Priprema
- Biskvit pripremite tako da najprije grupirate dvije skupine sastojaka. Prvo promiješajte brašno s kokosovim mrvicama i praškom za pecivo. Sve preostale sastojke – tofu, sojin jogurt, ulje, šećer, biljno mlijeko i ekstrakt – pomiješajte u blenderu, štapnim mikserom ili u procesoru za hranu. Potrebno je dobiti kremastu teksturu.
- Sjedinite prvu i drugu skupinu u cjelinu i dobro promiješajte da se svi suhi sastojci dobro ukomponiraju u mokre.
- Ulijte u kalup za pečenje (prethodno ga namastite/pobrašnite ili obložite papirom za pečenje) te pecite 30 – 40 minuta na 180 °C.
- Za to vrijeme skuhajte proso na način kako biste kuhali rižoto, dakle dolijevajte vodu i konstantno miješajte (više o tome pisala sam u članku za kolač s petit keksima i višnjama).
- Kad je proso kuhan, prebacite ga u procesor za hranu te mu dodajte kokosovo punomasno mlijeko (masni i vodenasti dio), šećer i sok limete. Dobro izblendajte u što finiju kremu.
- Kremu prebacite u lončić i na laganoj vatri uz konstantno miješanje u nju dodajte nasjeckanu bijelu vegansku čokoladu i kokosovo ulje. Miješajte 10-ak minuta.
- Na topli biskvit ulijte toplu kremu te drvenim štapićem izbockajte na što više mjesta. To radimo da biskvit bolje upije kremu.
- Na kraju po želji kolač od kokosa i bijele čokolade posipajte ekspandiranim prosom, kokosovim mrvicama ili kokosovim čipsom.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Pokrovitelj Poliklinika Aviva
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Članak objavljen: