Jednostavni kolač od kivija: Obožavamo “banana bread”, ali “kiwi bread” je nova razina! Imamo brz i sočan recept
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Vjerojatno znate za kruh od banane, poznatiji kao “banana bread“, a jeste li čuli da se po sličnom principu radi i kruh ili kolač od kivija? Da, da, kivi se usitni štapnim mikserom ili u blenderu i takav doda u samu smjesu. Ja sam osmislila vegansku verziju tog kolača te za vas donosim ne jednu, već dvije provjerene varijante.
Zašto dvije? Naime, kad dajem alternative nekoj namirnici, u ovom slučaju govorimo o tofuu koji će u kolaču “glumiti” jaja, onda volim biti jako sigurna da to funkcionira uistinu savršeno, pa sam isti recept napravila i s bananom umjesto tofua, no to je zahtijevalo i neke sitne prepravke u ostalim sastojcima.
Za koju god varijantu se odlučite, okus je sočan i jako ukusan, a priprema jednostavna i brza. Poželite li kolaču pri serviranju dodati još nešto, preporučujem nasjeckane komadiće kivija, koricu nešpricane limete i veganski šlag. Jednostavno, brzo i jako fino.
Kolač od kivija s tofuom
Prva je verzija ona s tofuom.
Sastojci:
- 4 – 5 kivija
- 50 g čvrstog tofua
- 100 g šećera demerara ili kokosovog cvijeta
- 125 g sojinog jogurta
- 300 g pšeničnog glatkog ili bijelog pirovog brašna
- 10 g praška za pecivo
- 100 ml sojinog mlijeka
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- 1 limeta (sok i naribana korica)
- prstohvat soli.
Priprema
- Prosijajte prašak za pecivo s brašnom te dodajte prstohvat soli i naribanu koricu limete.
- U blenderu ili štapnim mikserom usitnite kivije i tofu pomiješane sa sojinim jogurtom, mlijekom, maslinovim uljem, šećerom, ocijeđenim sokom limete i ekstraktom ili pastom vanilije.
- Pomiješajte suhe i mokre sastojke te ulijte u prethodno nauljen i pobrašnjen ili papirom za pečenje obložen kalup.
- Pecite na 180 °C 30 – 45 minuta, ovisno o pećnici. Čim površina dobije lijepu boju, prekrijte lagano aluminijskom folijom i pecite do kraja. Provjerite je li pečeno ubadanjem drvenog štapića.
Kolač od kivija s bananom
Zatim vam donosim verziju s bananom
Sastojci:
- 4 – 5 kivija
- pola banane
- 100 g šećera demerara ili kokosovog cvijeta
- 250 g sojinog jogurta
- 300 g pšeničnog glatkog ili bijelog pirovog brašna
- 10 g praška za pecivo
- 60 ml sojinog mlijeka
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- 1 limeta (sok i naribana korica)
- prstohvat soli.
Priprema
- Prosijajte prašak za pecivo s brašnom te dodajte prstohvat soli i naribanu koricu limete.
- U blenderu ili štapnim mikserom usitnite kivije i polovicu banane pomiješane sa sojinim jogurtom, mlijekom, maslinovim uljem, šećerom, ocijeđenim sokom limete i ekstraktom ili pastom vanilije.
- Pomiješajte suhe i mokre sastojke te ulijte u prethodno nauljen i pobrašnjen ili papirom za pečenje obložen kalup.
- Pecite na 180 °C 30 – 45 minuta, ovisno o pećnici. Čim površina dobije lijepu boju, prekrijte lagano aluminijskom folijom i pecite do kraja. Provjerite je li pečeno ubadanjem drvenog štapića.
Što se tiče serviranja, predlažem svježe narezani i sitno sjeckani kivi i veganski šlag, a po želji možete još dodatno posipati naribanom koricom limete.
Ako su vam se svidjeli ovi recepti, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja