Trajna šminka: Uštedjet ćete vrijeme i novac, ali važno je kome ćete se dati u ruke! Evo detalja, a znamo i kako se kreću cijene

Trajna šminka

Trajna šminka ili kozmetičko tetoviranje odnosi se na tetovaže koje simuliraju šminku na licu. Najčešće se tetoviraju obrve, kapci i usne. Kao i kod klasičnog tetoviranja, kod kozmetičkog tetoviranja koristi se igla koja ulazi u kožu i ispušta pigment.

U nastavku saznajte koje su prednosti i nedostaci ovih procedura te koliko koštaju i gdje ih možete napraviti.

Trajna šminka ili kozmetičko tetoviranje
FOTO: Shutterstock

Trajna šminka – prednosti i koliko traje

Kao što smo na početku napisali, trajnom šminkom se simuliraju:

  • obrve – crtaju se dlačice za puniji izgled; najpoznatija metoda iscrtavanja obrva naziva se japansko iscrtavanje obrva
  • kapci – gornji i/ili donji eyeliner
  • usne – trajna šminka usana koristi se za simulaciju ruža; pogodna je za osobe s jako blijedom bojom usana; može se simulirati prirodna, ali i malo tamnija boja usana
  • kamufliranje diskoloracije – kao što su ožiljci i sl.
  • tetoviranje pjegica.
Jedna od ozbiljnijih primjena kozmetičkih tetovaža jest rekonstrukcija bradavica nakon operacije dojki.

Najveća prednost ovih procedura je što ćete uštedjeti vrijeme jer se nećete morati svako jutro šminkati. Iako se radi o skupljoj proceduri, gledajte na to kao dugoročnu investiciju jer ćete vjerojatno uštedjeti i novac na kozmetici.

Trajna kozmetika, osim što je vodootporna, pogodna je i za ljude kojima je teško nanositi šminku, kao što su osobe s lošim vidom, artritisom i ostalim fizičkim poteškoćama.

Ovisno o vašoj koži, proceduri i korištenim proizvodima, trajna šminka najčešće traje 12 – 18 mjeseci za obrve. Nakon tog perioda trebali biste vjerojatno ponovno iscrtati neke dijelove obrva. Trajna šminka usana traje oko godinu dana, dok eyeliner na kapcima traje 12 – 18 mjeseci.

Trajna šminka koja se koristi za prikrivanje ožiljaka traje dosta duže, čak nekoliko godina. Kod ovakve trajne šminke važno je smanjiti izloženost direktnom suncu i nanositi zaštitu za sunce.

Trajna šminka usana
FOTO: Shutterstock

Trajna šminka – iskustva i opasnosti

Kao i kod svakog tetoviranja, postoji mogućnost alergijske reakcije na tintu. Zato se tinta prvo isprobava na malom dijelu kože da se vidi reakcija. Ipak, alergijske reakcije na tintu su dosta rijetke.

Članak obavljen 2008. godine u časopisu Clinics in dermatology navodi da je najveći rizik povezan s trajnom šminkom obavljanje te procedure kod neiskusne i nestručne osobe.

Iako se lasersko uklanjanje tetovaža razvilo tijekom godina, uklanjanje kozmetičkih tetovaža dosta je nezgodno jer se nalaze na osjetljivom mjestu. Uklanjanje kozmetičke tetovaže također može ostaviti nedefiniranu mrlju na vrlo upečatljivom dijelu vašeg lica. Više o laserskom uklanjanju tetovaža možete saznati u članku “Lasersko uklanjanje tetovaža – kako se izvodi, priprema, razina boli i rezultati“.

Trajna šminka eyeliner
FOTO: Shutterstock

Gdje napraviti trajnu šminku i koja je cijena?

Vrlo je važno da idete u pouzdani kozmetički salon za trajnu šminku. Radi se o vašem licu, koje se uvijek prvo primjećuje, stoga ne želite štedjeti na ovoj proceduri. U suprotnom možete iskusiti nuspojave i dobiti nezadovoljavajuće rezultate.

Cijena ovisi o tretmanu, pa se tako cijene za iscrtavanje i/ili sjenčanje obrva kreću 130 – 430 eura. Cijena iscrtavanja obruba i/ili sjenčanja usana kreće se 260 – 530 eura, dok cijena iscrtavanja eyelinera ovisi o debljini crte i mjestu (gornji i/ili donji kapak), a košta oko 160 – 310 eura.

Neki kozmetički centri u kojima možete napraviti trajnu šminku su:

  • Japansko iscrtavanje obrva by Filda Ivanec, Zagreb – japansko iscrtavanje obrva (132 – 165 eura), iscrtavanje cijelih usta (370 – 470 eura), eyeliner (160 – 300 eura)
  • Donita kozmetički centar, Zagreb – iscrtavanje obrva (240 – 330 eura), usne (210 – 470 eura), eyeliner (200 – 250 eura)
  • Beauty centar by Dina, Rijeka – obrve (330 – 430 eura), usne (310 – 530 eura), eyeliner (230 – 285 eura).

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Gardner, S. S. (2023). Permanent MakeupWebMD.
  2. Prinzivalli, L. (2022). The Ultimate Guide to Permanent MakeupAllure.
  3. De Cuyper, C. (2008). Permanent makeup: indications and complications. Clinics in dermatology, 26(1), 30–34.

Ocijenite članak

3.33 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu