Peče se u kalupu za kuglof
Brzi kolač od čokolade i arancina: Priprema se 5 minuta, a peče pola sata! Za to vrijeme napravite češere od badema i marcipana
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Ovo je jako jednostavan recept za kakao biskvit koji možete praviti u klasičnom kalupu za kuglof, a ako imate kalup u obliku vijenca, izgledat će još efektnije.
Biskvit je iznimno lako i brzo napraviti, gotovi ste za pet minuta, a želite li brzi kolač od čokolade podići na još veću razinu, predlažem da napravite i brzinske arancine te češere od marcipana i badema. Eto, tako sigurno nećete biti gotovi za pet minuta. 🙂
U nastavku objašnjavam svaki dio, a prvo krenimo s biskvitom.
Sastojci:
- 150 g glatkog pšeničnog brašna
- 50 g bademovog brašna (ili fino samljevenih badema)
- 50 g kakaa u prahu
- 380 ml biljnog mlijeka
- 180 g integralnog šećera
- 40 g biljnog ulja
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 100 g tamne čokolade za preljev.
Priprema
- Odvojeno pomiješajte sve suhe i sve mokre sastojke, a zatim ih sjedinite i dobro promiješajte.
- Ulijte u kalup koji ste prethodno nauljili i lagano pobrašnili te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C (s ventilatorom) oko 35 minuta. Provjerite drvenim štapićem je li dobro pečeno.
- Pustite da se brzi kolač od čokolade ohladi pa izvadite iz kalupa i prelijte otopljenom tamnom čokoladom.
Sastojci za brzinske arancine:
- kora jedne naranče (nešpricane)
- šećera koliko i korice naranče (u g)
- voda za prokuhavanje.
Priprema
- Ogulite koricu naranče na način da nema vidljivih tragova “mesa” naranče i narežite na trakice debljine po vašem izboru. Ukusnije su ako nisu previše debele, recimo 3 – 5 mm debljine.
- Stavite ih u hladnu vodu i kuhajte dok ne zavriju.
- Zatim ih procijedite i isperite pod mlazom hladne vode te ponovno napunite posudu u kojoj ste ih kuhali hladnom vodom, stavite koricu i kuhajte dok ne zavriju. Ponovite postupak još dva puta. Ovisno o gorčini kore preporučuje se prokuhavanje 4 – 6 puta. Svoje sam prokuhala četiri puta i bile su taman.
- U lonac stavite šećer i otprilike 2,5 dl vode, promiješajte i dodajte koricu naranče. Neka se krčka na laganoj vatri sve dok voda skroz ne ispari i dobijete sirupastu tekućinu, a bijeli dio kore postane već lagano proziran.
- Izvadite koricu, procijedite i uvaljajte u šećer te ostavite na papiru za pečenje ili nekoj drugoj neljepljivoj površini da se osuši. Vrijeme sušenja ovisit će o debljini kore, ali i temperaturi zraka. No, bez straha, kad god ih poslagali na preliveni kuglof, bit će sasvim fini. Bitno je da se dobro osuše prije nego ih skladištite u neku staklenu posudicu, da se ne slijepe.
Sastojci za češere od badema i marcipana (8 komada):
- 100 g marcipana (možete kupiti i onaj u obliku prutića omotanog čokoladom, ako je bez sastojaka životinjskog porijekla)
- 1 čajna žličica kakaa
- 1 šaka badema.
Priprema
- Bademe nasjeckajte na tanke listiće, a marcipan zgnječite zajedno s kakaom da dobijete smeđu masu od koje formirajte osam stožaca. Cilj je izgledom približiti se češeru.
- Posložite listiće badema ubadanjem u formirane stošce od marcipana i kakaa na način da što vjernije imitirate češer. Nadam se da će vam fotografija pomoći, a ako ne, potražite na YouTubeu, ima nekoliko videa.
- Po želji možete češere ponovo posipati kakaom i malo šećerom u prahu radi snježnog efekta.
Kad ste završili s izradom ukusne dekoracije, posložite je po prelivenom kuglofu. Ne zaboravite napomenuti gostima da je sve apsolutno jestivo i više nego fino.
U slast i sretni blagdani svima!
Ako vam se svidio ovaj kolač, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Ne trebaju vam utezi!
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Članak objavljen: