Šafran kao lijek – upotreba, ljekovita svojstva i nuspojave

safran-kao-lijek

Šafran je biljka s prelijepim ljubičastim cvjetovima od kojih se dobiva jedan od najskupljih začina na svijetu. Taj začin blago gorkog okusa se koristi u francuskoj, talijanskoj, indijskoj i mnogim drugim kuhinjama. Bogat je aktivnim biljnim spojevima zbog kojih može imati ljekovita svojstva.

Šafran kao lijek može sudjelovati u liječenju i tretiranju mnogih stanja, a više o tome pročitajte u nastavku.

zacini
Foto: Unsplash

Šafran – uzgoj

Šafran je poznat po svojim predivnim ljubičastim laticama, a to je biljka iz porodice perunika koja samoniklo raste u Europi. Međutim, danas je toliko cijenjen da se kultivira u velikim količinama, a može se posaditi i kao ukrasna biljka, ističu stručnjaci s prirodoslovnog portala Plantea.

Postoji više vrsta šafrana koje danas poznajemo, a to su:

  • Crocus sativus ili vrtni šafran – je vrsta koju uzgajamo kad kupimo lukovice za sadnju cvijeća, a ima plavoljubičaste cvjetove,
  • Crocus naepolitanus ili žuti šafran – jedini ima žarko žute cvjetove,
  • Crocus biflorus ili dvocvjetni šafran – može imati cvjetove u dvije boje, ali češće raste samo plavoljubičasti cvijet.

Šafran se sadi u ljetnim mjesecima, a cvate u kasnu jesen. Za sadnju ćete trebati lukovice. One se sade na dubinu do 15 centimetara s po 10 centimetara razlike između dvije posađene biljke. Šafran za rast voli:

  • dosta sunčeve svjetlosti,
  • manje vode,
  • pognojenu i hranjivu zemlju,
  • propusno tlo.

Šafran – upotreba

Šafran se u obliku praha koristi kao začin, koji je jedan od najskupljih na svijetu. 450 grama tog začina može postići cijenu i od 20 tisuća kuna. Skup je upravo zbog toga što se dobiva iz tučka cvijeta šafrana pa je za samo 1 gram tog začina potrebno obraditi 150 cvjetova.

Ipak, dovoljno je jako malo šafrana da začinite neko jelo, tako da Vam neće trebati velike količine.

Prah tučka šafrana je živahne crvene boje, a u kulinarstvu se koristi već tisućljećima. Smatra se da se šafran upotrebljavao još u staroj Grčkoj, oko čega su se razvili mnogi mitovi i legende. Danas taj začin, pomalo gorkog okusa, široku primjenu u kulinarstvu nalazi u:

  • Indiji – koristi se u slanim i slatkim jelima, poput kesari batha, biryanija i kheera,
  • Italiji – šafranom se začinjavaju rižoti, jela s tjesteninom te variva,
  • Francuskoj – šafran se dodaje u poznatu riblju juhu bouillabaisse.

Osim u navedenim zemljama, šafranom se začinjavaju jela u Maroku, Iranu i Švicarskoj, a mnoga od njih se pripremaju za posebne prigode poput blagdana i obiteljskih slavlja.

Međutim, šafran je pun aktivnih biljnih spojeva pa se može koristiti i u ljekovite svrhe. Više o tome pročitajte u nastavku.

Šafran tučak
Foto: Photospin

Šafran – ljekovita svojstva

Cvijet šafrana sadrži mnoge aktivne biljne spojeve koji mogu posjedovati ljekovita svojstva. Svi ti spojevi mogu djelovati antioksidativno i štititi stanice od štete uzrokovane djelovanjem slobodnim radikalima.

Iranski i grčki znanstvenici su u radu, objavljenom 2015. godine u časopisu Avicenna Journal of Phytomedicine, iznijeli popis najznačajnijih fitokemikalija nađenih u cvijetu šafrana. To su:

  • krocin – glikozidni pigment odgovoran za boju praha šafrana,
  • krocetin – glikozidni pigment odgovoran za boju praha šafrana,
  • pikrokrocin – odgovoran za pomalo gorki okus šafrana,
  • šafranal – odgovoran za većinu ljekovitih svojstava šafrana,
  • kempferol,
  • likopeni,
  • aminokiseline.

Nutricionisti sa zdravstvenog portala Healthline navode da zbog svih ovih spojeva šafran posjeduje sljedeća ljekovita svojstva:

Većina dosadašnjih istraživanja je provedena na laboratorijskim životinjama ili kulturama stanica, ali rezultati pokazuju da bi cvijet šafrana mogao biti učinkovito ljekovito sredstvo.

Jedna od tvrdnji koja se najviše povezuje uz šafran je da ćete uz suplemente šafrana više smršaviti. Iako znanstvenici smatraju da šafran može smanjiti apetit, posebno zbog toga što poboljšava trenutno raspoloženje pa smanjuje pojavu konzumiranja hrane zbog lošeg raspoloženja, šafran nije jedinstveno sredstvo zbog kojeg se mršavi.

Iako svakako može pomoći, višak kilograma možete gubiti jedino planiranjem pravilne zdrave prehrane te tjelovježbom.

Šafran kao lijek – nuspojave

Šafran je veoma cijenjen i popularan u kulinarstvu, ali može izazvati određene nuspojave. Osim alergija, stručnjaci s medicinskog portala WebMD navode da šafran u manjim dozama ponekad može izazvati:

U većim dozama, šafran može izazvati:

Doze od 15 – 20 grama praha šafrana mogu izazvati smrt, iako je malo vjerojatno da ćete konzumirati tolike količine. Ipak, prije bilo kakve konzumacije u ljekovite svrhe se obavezno savjetujte s liječnikom.

Šafran kao lijek
Foto: Photospin

Šafran – gdje kupiti?

Šafran kao začin možete kupiti u većim trgovinama mješovite robe. Za 0.12 grama šafrana ćete morati izdvojiti oko 13 kuna. To iznosi čak 10 825 kuna za kilogram šafrana!

Čaj od šafrana se može kupiti u specijaliziranim trgovinama koje prodaju čajeve te biljnim ljekarnama. Postoje i šafran kapsule koje se koriste u medicinske svrhe, a možete ih kupiti u ljekarnama. To su:

  • Relaxeadoc Šafran Plus kapsule 30mg – 122.22 kune za 30 kapsula, a osim šafrana sadrže ekstrakt lavande i B vitamine,
  • Rodiola & Šafran, EPS ekstrakt – Phytostandard – 144 kune za 30 tableta.

Kod oralne primjene šafrana putem kapsula je od iznimne važnosti da prije upotrebe pročitate uputu za korištenje i pridržavate se preporučenih doza. 

Ako šafran želite uzgajati sami, kao ukrasnu biljku ili za potrebe začina, raspitajte se o lukovicama u poljoprivrednoj ljekarni.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Proljetni šafran. (2017) Priroda i biljke. Plantea.
  2. Khazdair, M. R., Boskabady, M. H., Hosseini, M., Rezaee, R., M Tsatsakis, A. (2015) The effects of Crocus sativus (saffron) and its constituents on nervous system: A review. Avicenna J. Phytomed. 5(5), 376–391.
  3. Saffron: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. (2019) WebMD. 
  4. Raman, R. (2019) 11 Impressive Health Benefits of Saffron. Healthline.
  5. Samata, C. (2018) Saffron spices up mental health research. Medical press.

Ocijenite članak

3.62 / 5   13

Foto: Photospin, Unsplash

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: šafran čemu služi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu