Spolni odnos u vrijeme menstruacije: Odvažite se jer ima svoje prednosti! Evo 7 razloga zašto ga je dobro prakticirati

Spolni odnos u vrijeme menstruacije

Premda spolni odnos u vrijeme menstruacije može biti vrlo neuredan, sigurno nećete biti prekriveni krvlju od glave do pete kako možda zamišljate.

Kako biste sveli mogući nered na minimum, potrebno je poduzeti određene mjere prije same akcije.

Spolni odnos u vrijeme menstruacije

Većini partnera seks za vrijeme menstruacije nije privlačan, dok se mnogim muškarcima i ženama dopada. Međutim, kada je u pitanju spolni odnos za vrijeme menstruacije, posljedice nisu ozbiljne.

Ako vas užasava ideja sve te krvi na posteljini, važno je naglasiti da seks za vrijeme menstruacije donosi i nešto dobrog. Ne samo da skraćuje vrijeme trajanja menstrualnog ciklusa, već u tom periodu možete iskusiti i intenzivnije orgazme.

Također, imajte na umu da, ako imate spolni odnos za vrijeme menstruacije, trudnoća je i dalje moguća.

U nastavku donosimo sedam razloga zašto je dobro prakticirati spolni odnos u vrijeme menstruacije.

1. Smanjuje grčeve

Ako patite od bolnih grčeva za vrijeme menstruacije, orgazam vam može pomoći u ublažavanju istih. Prilikom orgazma tijelo izlučuje oksitocin i dopamin koji zajedno s endorfinima smanjuju bolove.

spolni odnos za vrijeme menstruacije - trudnoća
FOTO: Shutterstock

2. Ne treba vam lubrikant

Imate problema sa suhoćom vagine? Za sve informacije o problemu suhe vagine pročitajte članak “Suha vagina i kako je navlažiti?“.

Ako prakticirate seks za vrijeme menstruacije, možete nakratko predahnuti od upotrebe lubrikanta. Za vrijeme menstrualnog ciklusa žene prosječno gube 4 – 12 šalica tekućine, a tek mali dio te tekućine je prava krv.

3. Seks vam neće biti odvratan

Istraživanja su pokazala da su u trenutku strasti i napaljenosti partneri fokusirani samo na zadovoljstvo. Seksualna požuda nadvlada prirodni osjećaj nelagode i odvratnosti.

4. Skraćuje dužinu ciklusa

Pri svakom orgazmu maternica se skuplja, a svaka kontrakcija potiskuje stjenku maternice i krv, brže od prirodnog puta.

5. Povećava intimnost među partnerima

Prakticiranjem seksa tijekom menstruacije otvarate vrata produbljivanju intimnosti. U tom trenutku vaša veza prelazi na jedan novi nivo.

6. Izlazak iz zone udobnosti

Tip ste žene koja prakticira samo misionarsku pozu? Tijekom ciklusa se zbog praktičnosti možda odlučite na isprobavanje neke nove poze ili novih stvari. Zašto ne isprobate seks pod tušem?

7. Visoka razina hormona

Za vrijeme menstruacije žene su vrlo uzbuđene, a zdjelica i genitalije postaju osjetljivije. Ako vam ideja o malo krvi nije odbojna, zašto ne biste iskušali seks u tom periodu mjeseca?

Seks za vrijeme menstruacije bez kondoma
FOTO: Shutterstock

Seks za vrijeme menstruacije bez kondoma

Seksualna aktivnost tijekom menstruacije bez kondoma može nositi određene rizike. Dok se neki parovi odlučuju na intimnost tijekom tog vremena, važno je biti svjestan da rizik od spolno prenosivih infekcija (SPI) ostaje prisutan. Cerviks je otvoreniji tijekom menstruacije, što potencijalno povećava osjetljivost na infekcije. Osim toga, nekorištenje kondoma znači nedostatak zaštite od SPI i neželjene trudnoće.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Chisholm, A. (2023). Tips for Having Sex During Your Period. Verywell Health.
  2. Watson, S. (2023). Is It Safe to Have Sex During Your Period? Tips, Benefits, and Side Effects. Healthline.
  3. Kraft, A. (2022). Is It Safe to Have Sex During Your Period? Everyday Health.

Ocijenite članak

3.54 / 5   13

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu