Kako iskoristiti moć menstrualnog ciklusa?

sreća

Drage dame, sigurno ste dosad primijetile da se ponekad osjećate apsolutno nezaustavljivo, imate energije za obavljanje svih poslova pa čak i dodatnih dužnosti, sve što želite je kretati se i uživati u životu. A ponekad biste željele ostati u krevetu čitav dan i muka vam je od same pomisli na razgovor s ljudima.

Vjerojatno ste primijetile da biste najradije ostale u toplom, udobnom krevetu nekoliko dana prije menstruacije i tijekom menstruacije. Moguće je da ne uživate u ovim danima te da biste ih željele preskočiti. Možda ih ignorirate i pokušavate ostati u toku sa svojim brzim životnim stilom uz beskrajne šalice kave i pokoju tabletu protiv bolova.

Međutim, kao i faza nezaustavljivosti, faza odmora je sasvim normalna. Nažalost, današnji svijet potpuno ignorira činjenicu da se priroda, pa tako i mi, kreće u ciklusima.

Godišnja doba su izvrstan primjer važnosti izmjene ciklusa – bez zimskog odmora, ne bismo imali proljeće. Kao što se u prirodi izmjenjuju četiri godišnja doba, u tijelima se također izmjenjuju četiri faze: folikularna faza, ovulacija, luteinska faza i menstruacija.

Svaka od ovih faza ističe posebne vještine u vama te ako uskladite životni stil s menstrualnim ciklusom, moguće je potpuno iskoristiti darove svake od ovih faza.

Žene koje, iz bilo kojih razloga, ne prolaze kroz uobičajeni menstrualni ciklus, mogu se orijentirati prema mjesecu – prvi dan menstruacije je mladi mjesec, ovulacija je puni mjesec. Istraživanja pokazuju da i menstrualni ciklus velikog broja žena prati mjesečeve mijene.

Odmor
Foto: Pexels

1. Faza: Menstruacija, dan 1 – 7

Menstrualnu fazu je najlakše prepoznati; ona započinje krvarenjem. Menstruacijom odbacujemo funkcionalni sloj endometrija i neoplođeno jajašce.

Zdrava menstruacija obično traje 3 do 7 dana, u početku je krvarenje jače te se kasnije smanjuje. Razina estrogena i progesterona naglo pada.
Tijekom menstruacije, kao što vaše tijelo odbacuje ono što mu više ne služi, najbolje je vrijeme i za vas da odbacite sve što vam više ne služi.
Menstruacija je idealno vrijeme za regeneraciju i odmor.

U ovoj fazi su razine energije najniže, što vam omogućava fokusiranje na unutarnji svijet – čemu prirodno i težite.

Tijekom menstruacije je intuicija najsnažnija. Tada najlakše osjećate što je pravi izbor za vas te s lakoćom otpuštate sve što osjećate da vam više ne služi. Stoga je menstruacija najbolje vrijeme za procjenu trenutne životne situacije. Uzmite dnevnik i zapišite sve što mislite o proteklom mjesecu; što ste postigli u usporedbi s planovima koje ste imali, koji su bili najvažniji trenuci, kako biste ocijenili protekli mjesec, što se treba promijeniti.

Ženama je obično puno lakše opustiti se u ovoj fazi, što je čini idealnom za meditaciju, a zbog pojačane intuicije i veze s podsviješću, ova faza je idealna i za vizualiziranje dugoročnih ciljeva.

Ako je moguće, najbolje bi bilo da prvi dan svoje menstruacije odvojite za sebe – barem nekoliko sati. Uživajte u meditaciji, vrućem čaju, udobnoj odjeći, laganoj glazbi, svijećama, pisanju dnevnika, zamišljanju ostvarivanja svojih snova.

Što se prehrane tiče, menstruacija je najbolje vrijeme za uživanje u vrućim čajevima, juhama i varivima. Topla hrana najviše godi vašem tijelu tijekom menstruacije, kao što ste vjerojatno primijetile.

Fokusirajte se na: voće i povrće, kompleksne, kvalitetne ugljikohidrate i proteine, hranu bogatu B vitaminima, cinkom, magnezijem, željezom i antioksidansima. Ne zaboravite kvalitetne masne kiseline poput ribe i maslinovog ulja.

Joga
Foto: Pexels

Izbjegavajte napornu tjelovježbu, ovo je najbolje vrijeme za jogu, rastezanje i lagane šetnje u prirodi.

2. Faza: Folikularna faza, dan 7 – 14

Folikularna faza je većini žena najdraža jer se najbolje uklapa u brzi životni stil koji ignorira prirodne cikluse. Razine energije su najviše, osjećate se spremne osvojiti svijet. Otvorene ste za nove početke, učenje, izazovne zadatke.

U ovoj fazi je najbolje odmah krenuti u akciju! Sve ono o čemu ste razmišljale i maštale u menstrualnoj fazi – sada je vrijeme za planiranje i akciju. Isplanirajte čitav mjesec, napravite strategiju za sve što trebate obaviti i bacite se u akciju.

Najbolje bi bilo započeti nekoliko projekata, da biste uvijek imali neki zadatak pred sobom – čekanje i nerad u ovoj fazi dovode do frustracije.
Folikularna faza je također idealna za donošenje odluka te za usvajanje novih vještina i navika.

Racionalno i logičko razmišljanje je vaša jača strana u folikularnoj fazi – iskoristite to.

Posao
Foto: Pexels

U folikularnoj fazi vaše tijelo može tolerirati najveći izbor hrane. S obzirom na to da je sada idealno vrijeme za usvajanje novih navika, potrudite se uvesti i nove prehrambene navike koje njeguju vaše tijelo.

Najbolja tjelovježba u ovoj fazi jest – sve novo, izazovno i uzbudljivo! Započnite novu rutinu treninga, dobre ideje su dizanje utega i HIIT trening. Sve što pomiče vaše granice izdržljivosti i snage dolazi u obzir.

3. Faza: Ovulacija, dan 14 – 20

Druzenje
Foto: Pexels

Ovulacija je faza u kojoj je jajašce koje se razvijalo u folikularnoj fazi spremno za oplodnju. Razina hormona je najviša, cijelo tijelo je spremno za oplodnju.

Logično, ovo je najbolje doba za komunikaciju i važne razgovore. Ako ste željele pitati šefa za povišicu, sada je pravo vrijeme! Ne samo da ste sada izvrsne u komuniciranju svojih ideja i želja, već zasigurno imate potvrdu svojih iznimnih sposobnosti zbog svega što ste postigle u folikularnoj fazi.

Smirene ste, samopouzdanje vam je na najvišoj razini – zračite i svjesne ste toga. Imate osjećaj kao da biste sve mogle zavrtjeti oko malog prsta, što je vjerojatno i istina. Osjećate se najsretnije, ispunjene ste, uživate u društvu i uživate se brinuti za sve oko vas.

Ovulacija je najbolje vrijeme za izraziti se; bilo u razgovoru, pisanju ili umjetnosti.

Ova faza je također idealna za timske projekte, zbog vaših izvrsnih komunikacijskih sposobnosti i prirodno izražene empatije.

Hrana koja će vas najbolje podupirati u ovoj fazi su: laganiji ugljikohidrati poput kvinoje i amarantha, svježe povrće i voće, leća, bademi, tamna čokolada i riba.

Što se tjelovježbe tiče, u ovoj fazi jednostavno nastavite sa svim aktivnostima iz folikularne faze – vaše razine energije će vas definitivno podržati.

4. Faza: Luteinska faza, dan 20 – 28

Da, ovo je omražena faza uobičajeno popraćena PMS-om. Međutim, PMS nije sasvim prirodna pojava, najčešće se javlja kad si oduzmete ono što tijelo traži; usporavanje ritma. PMS se javlja kad ne poštujete i ignorirate cikličku prirodu tijela. Ako ignorirate šapat, tijelo postaje glasnije.

Postoji više od 100 različitih simptoma PMS-a; važnije je kada se simptomi javljaju nego sami simptomi. Čimbenici koji utječu na razvitak PMS-a su: nezdrava prehrana puna rafiniranih ugljikohidrata, mliječnih proizvoda i kofeina, niske razine vitamina C, E, selena i magnezija te nedostatak tjelovježbe. Osim ovih, na razvitak PMS-a utječu i emotivni čimbenici.

Luteinska
Foto: Pexels

Razina energije u luteinskoj fazi opada, poneke dane doživljavate izljev energije, dok se idući dan osjećate izmoreno. Tijelo traži više sna i odmora, manje akcije. Počinjete se fokusirati na sebe i otpuštati ono što vam više ne služi. Žene često primijete da u luteinskoj fazi imaju poriv za izbacivanjem stare odjeće, za preuređenje doma i čišćenje – što je također dio otpuštanja svega što vam više ne služi.

Luteinska faza je najbolje vrijeme za završavanje projekata. Lakše primjećujete detalje te ste izvrsne u identificiranju problema i specifičnih rješenja. Također, kreativne ste te vam na pamet padaju izvrsne, originalne ideje.

Ova faza je idealno vrijeme za zauzimanje za sebe i zahtijevanje poštovanja. Postavite granice i recite što mislite. Međutim, luteinska faza je okarakterizirana i tendencijom za preuveličavanje, što može voditi do toga da postanete previše kritični, osuđujete druge i bespotrebno se zatrpate negativnim emocijama.

Primijetite sve emocije koje dolaze, ali ostavite njihovu obradu i sve interpretacije za vrijeme menstruacije, kada ste smireniji.

U luteinskoj fazi uživajte u hrani bogatoj magnezijem poput tamne čokolade i tamnozelenog povrća, opskrbite se hranom bogatom B vitaminima, kalcijem i hranom bogatom vlaknima.

Tjelovježbu organizirajte prema razini energije; neke dane ćete željeti trčati ili dizati utege, a neke dane će vam više odgovarati šetnja u prirodi i joga. Prilagodite se potrebama svog tijela.

Naravno, nemoguće je očekivati da ćete u potpunosti uspjeti uskladiti svaki aspekt svog života s menstrualnim ciklusom. Međutim, uz ove smjernice možete početi razumijevati i njegovati svoje tijelo i um, u svakoj fazi svog ciklusa. Važno je poštovati svoju ženstvenost i znati kako je najbolje iskoristiti – to je jedan od načina na koji možete same sebi iskazati ljubav.

Članak uređen:

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako iskoristiti moć menstrualnog ciklusa?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.