Kako iskoristiti moć menstrualnog ciklusa?

sreća

Drage dame, sigurno ste dosad primijetile da se ponekad osjećate apsolutno nezaustavljivo, imate energije za obavljanje svih poslova pa čak i dodatnih dužnosti, sve što želite je kretati se i uživati u životu. A ponekad biste željele ostati u krevetu čitav dan i muka vam je od same pomisli na razgovor s ljudima.

Vjerojatno ste primijetile da biste najradije ostale u toplom, udobnom krevetu nekoliko dana prije menstruacije i tijekom menstruacije. Moguće je da ne uživate u ovim danima te da biste ih željele preskočiti. Možda ih ignorirate i pokušavate ostati u toku sa svojim brzim životnim stilom uz beskrajne šalice kave i pokoju tabletu protiv bolova.

Međutim, kao i faza nezaustavljivosti, faza odmora je sasvim normalna. Nažalost, današnji svijet potpuno ignorira činjenicu da se priroda, pa tako i mi, kreće u ciklusima.

Godišnja doba su izvrstan primjer važnosti izmjene ciklusa – bez zimskog odmora, ne bismo imali proljeće. Kao što se u prirodi izmjenjuju četiri godišnja doba, u tijelima se također izmjenjuju četiri faze: folikularna faza, ovulacija, luteinska faza i menstruacija.

Svaka od ovih faza ističe posebne vještine u vama te ako uskladite životni stil s menstrualnim ciklusom, moguće je potpuno iskoristiti darove svake od ovih faza.

Žene koje, iz bilo kojih razloga, ne prolaze kroz uobičajeni menstrualni ciklus, mogu se orijentirati prema mjesecu – prvi dan menstruacije je mladi mjesec, ovulacija je puni mjesec. Istraživanja pokazuju da i menstrualni ciklus velikog broja žena prati mjesečeve mijene.

Odmor
Foto: Pexels

1. Faza: Menstruacija, dan 1 – 7

Menstrualnu fazu je najlakše prepoznati; ona započinje krvarenjem. Menstruacijom odbacujemo funkcionalni sloj endometrija i neoplođeno jajašce.

Zdrava menstruacija obično traje 3 do 7 dana, u početku je krvarenje jače te se kasnije smanjuje. Razina estrogena i progesterona naglo pada.
Tijekom menstruacije, kao što vaše tijelo odbacuje ono što mu više ne služi, najbolje je vrijeme i za vas da odbacite sve što vam više ne služi.
Menstruacija je idealno vrijeme za regeneraciju i odmor.

U ovoj fazi su razine energije najniže, što vam omogućava fokusiranje na unutarnji svijet – čemu prirodno i težite.

Tijekom menstruacije je intuicija najsnažnija. Tada najlakše osjećate što je pravi izbor za vas te s lakoćom otpuštate sve što osjećate da vam više ne služi. Stoga je menstruacija najbolje vrijeme za procjenu trenutne životne situacije. Uzmite dnevnik i zapišite sve što mislite o proteklom mjesecu; što ste postigli u usporedbi s planovima koje ste imali, koji su bili najvažniji trenuci, kako biste ocijenili protekli mjesec, što se treba promijeniti.

Ženama je obično puno lakše opustiti se u ovoj fazi, što je čini idealnom za meditaciju, a zbog pojačane intuicije i veze s podsviješću, ova faza je idealna i za vizualiziranje dugoročnih ciljeva.

Ako je moguće, najbolje bi bilo da prvi dan svoje menstruacije odvojite za sebe – barem nekoliko sati. Uživajte u meditaciji, vrućem čaju, udobnoj odjeći, laganoj glazbi, svijećama, pisanju dnevnika, zamišljanju ostvarivanja svojih snova.

Što se prehrane tiče, menstruacija je najbolje vrijeme za uživanje u vrućim čajevima, juhama i varivima. Topla hrana najviše godi vašem tijelu tijekom menstruacije, kao što ste vjerojatno primijetile.

Fokusirajte se na: voće i povrće, kompleksne, kvalitetne ugljikohidrate i proteine, hranu bogatu B vitaminima, cinkom, magnezijem, željezom i antioksidansima. Ne zaboravite kvalitetne masne kiseline poput ribe i maslinovog ulja.

Joga
Foto: Pexels

Izbjegavajte napornu tjelovježbu, ovo je najbolje vrijeme za jogu, rastezanje i lagane šetnje u prirodi.

2. Faza: Folikularna faza, dan 7 – 14

Folikularna faza je većini žena najdraža jer se najbolje uklapa u brzi životni stil koji ignorira prirodne cikluse. Razine energije su najviše, osjećate se spremne osvojiti svijet. Otvorene ste za nove početke, učenje, izazovne zadatke.

U ovoj fazi je najbolje odmah krenuti u akciju! Sve ono o čemu ste razmišljale i maštale u menstrualnoj fazi – sada je vrijeme za planiranje i akciju. Isplanirajte čitav mjesec, napravite strategiju za sve što trebate obaviti i bacite se u akciju.

Najbolje bi bilo započeti nekoliko projekata, da biste uvijek imali neki zadatak pred sobom – čekanje i nerad u ovoj fazi dovode do frustracije.
Folikularna faza je također idealna za donošenje odluka te za usvajanje novih vještina i navika.

Racionalno i logičko razmišljanje je vaša jača strana u folikularnoj fazi – iskoristite to.

Posao
Foto: Pexels

U folikularnoj fazi vaše tijelo može tolerirati najveći izbor hrane. S obzirom na to da je sada idealno vrijeme za usvajanje novih navika, potrudite se uvesti i nove prehrambene navike koje njeguju vaše tijelo.

Najbolja tjelovježba u ovoj fazi jest – sve novo, izazovno i uzbudljivo! Započnite novu rutinu treninga, dobre ideje su dizanje utega i HIIT trening. Sve što pomiče vaše granice izdržljivosti i snage dolazi u obzir.

3. Faza: Ovulacija, dan 14 – 20

Druzenje
Foto: Pexels

Ovulacija je faza u kojoj je jajašce koje se razvijalo u folikularnoj fazi spremno za oplodnju. Razina hormona je najviša, cijelo tijelo je spremno za oplodnju.

Logično, ovo je najbolje doba za komunikaciju i važne razgovore. Ako ste željele pitati šefa za povišicu, sada je pravo vrijeme! Ne samo da ste sada izvrsne u komuniciranju svojih ideja i želja, već zasigurno imate potvrdu svojih iznimnih sposobnosti zbog svega što ste postigle u folikularnoj fazi.

Smirene ste, samopouzdanje vam je na najvišoj razini – zračite i svjesne ste toga. Imate osjećaj kao da biste sve mogle zavrtjeti oko malog prsta, što je vjerojatno i istina. Osjećate se najsretnije, ispunjene ste, uživate u društvu i uživate se brinuti za sve oko vas.

Ovulacija je najbolje vrijeme za izraziti se; bilo u razgovoru, pisanju ili umjetnosti.

Ova faza je također idealna za timske projekte, zbog vaših izvrsnih komunikacijskih sposobnosti i prirodno izražene empatije.

Hrana koja će vas najbolje podupirati u ovoj fazi su: laganiji ugljikohidrati poput kvinoje i amarantha, svježe povrće i voće, leća, bademi, tamna čokolada i riba.

Što se tjelovježbe tiče, u ovoj fazi jednostavno nastavite sa svim aktivnostima iz folikularne faze – vaše razine energije će vas definitivno podržati.

4. Faza: Luteinska faza, dan 20 – 28

Da, ovo je omražena faza uobičajeno popraćena PMS-om. Međutim, PMS nije sasvim prirodna pojava, najčešće se javlja kad si oduzmete ono što tijelo traži; usporavanje ritma. PMS se javlja kad ne poštujete i ignorirate cikličku prirodu tijela. Ako ignorirate šapat, tijelo postaje glasnije.

Postoji više od 100 različitih simptoma PMS-a; važnije je kada se simptomi javljaju nego sami simptomi. Čimbenici koji utječu na razvitak PMS-a su: nezdrava prehrana puna rafiniranih ugljikohidrata, mliječnih proizvoda i kofeina, niske razine vitamina C, E, selena i magnezija te nedostatak tjelovježbe. Osim ovih, na razvitak PMS-a utječu i emotivni čimbenici.

Luteinska
Foto: Pexels

Razina energije u luteinskoj fazi opada, poneke dane doživljavate izljev energije, dok se idući dan osjećate izmoreno. Tijelo traži više sna i odmora, manje akcije. Počinjete se fokusirati na sebe i otpuštati ono što vam više ne služi. Žene često primijete da u luteinskoj fazi imaju poriv za izbacivanjem stare odjeće, za preuređenje doma i čišćenje – što je također dio otpuštanja svega što vam više ne služi.

Luteinska faza je najbolje vrijeme za završavanje projekata. Lakše primjećujete detalje te ste izvrsne u identificiranju problema i specifičnih rješenja. Također, kreativne ste te vam na pamet padaju izvrsne, originalne ideje.

Ova faza je idealno vrijeme za zauzimanje za sebe i zahtijevanje poštovanja. Postavite granice i recite što mislite. Međutim, luteinska faza je okarakterizirana i tendencijom za preuveličavanje, što može voditi do toga da postanete previše kritični, osuđujete druge i bespotrebno se zatrpate negativnim emocijama.

Primijetite sve emocije koje dolaze, ali ostavite njihovu obradu i sve interpretacije za vrijeme menstruacije, kada ste smireniji.

U luteinskoj fazi uživajte u hrani bogatoj magnezijem poput tamne čokolade i tamnozelenog povrća, opskrbite se hranom bogatom B vitaminima, kalcijem i hranom bogatom vlaknima.

Tjelovježbu organizirajte prema razini energije; neke dane ćete željeti trčati ili dizati utege, a neke dane će vam više odgovarati šetnja u prirodi i joga. Prilagodite se potrebama svog tijela.

Naravno, nemoguće je očekivati da ćete u potpunosti uspjeti uskladiti svaki aspekt svog života s menstrualnim ciklusom. Međutim, uz ove smjernice možete početi razumijevati i njegovati svoje tijelo i um, u svakoj fazi svog ciklusa. Važno je poštovati svoju ženstvenost i znati kako je najbolje iskoristiti – to je jedan od načina na koji možete same sebi iskazati ljubav.

Članak objavljen:

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu