Što učiniti kada se ne možete odlučiti za razvod braka?

Mnogi pojedinci koji prolaze kroz razvod nisu potpuno sigurni žele li prekinuti svoj brak

Kad se brak počne raspadati, mnogi se pitaju hoće li spasiti vezu ili je prekinuti. Ova neizvjesnost može dovesti do neodlučnosti, pri čemu neki otvoreno razgovaraju o problemima sa svojim partnerom, dok ih drugi iznenade odlukom. Treći pak pokušavaju održati brak iako su nesretni.

Uobičajeno je da stručnjaci za razvod braka pretpostave da su sumnje u vezi s brakom nestale kada brakorazvodni postupak započne. Međutim, istraživanja sugeriraju suprotno.

Mnogi pojedinci koji prolaze kroz razvod nisu potpuno sigurni žele li prekinuti svoj brak.

Istraživanja su pokazala da značajan dio pojedinaca koji se razvode još uvijek gaje nadu za pomirenje. Primjerice, jedno je istraživanje pokazalo da oko četvrtina roditelja vjeruje da se njihov brak može spasiti. Drugo istraživanje je pokazalo da je trećina supružnika koji se razvode bila ambivalentna ili nevoljko razvedena.

discernment counseling
FOTO: Shutterstock

Posebna vrsta savjetovanja

Kako bi se riješio ovaj problem, “discernment counseling” (u doslovnom prijevodu s eng. “savjetovanje za razlučivanje“) pojavilo se kao potencijalno rješenje. Razvijeno posebno za parove koji teturaju na rubu razvoda, ovo savjetovanje ima za cilj pomoći kada jedan partner naginje prekidu veze, a drugi želi ostati u istoj.

Ova vrsta savjetovanja, za razliku od tradicionalne terapije za parove, usmjerena je na pomoć parovima da steknu jasnoću i donesu informirane odluke o svojoj budućnosti, a ne na rješavanje problema u vezi. Uključuje strukturirani proces u kojem parovi razmatraju tri opcije:

  • nastavak veze
  • prekid
  • obvezivanje na intenzivnu terapiju za parove na šest mjeseci.

Tijekom sesija savjetovanja parovi istražuju te puteve uz vodstvo obučenog stručnjaka, s ciljem razumijevanja temeljnih uzroka svojih briga i donošenja jasnih odluka. Proces naglašava samorefleksiju, iskrenu komunikaciju i razumijevanje uloge svakog partnera u problemima u vezi.

Prednosti savjetovanja razlučivanja uključuju stjecanje jasnoće i uvida u dinamiku odnosa, poboljšane komunikacijske vještine, smanjenje sukoba i informirano donošenje odluka o budućnosti odnosa. Međutim, savjetovanje se ne preporučuje parovima u kojima je jedan od partnera već odlučio prekinuti vezu ili u slučajevima intimnog partnerskog nasilja.

Za parove koji nisu sigurni u budućnost svoje veze savjetovanje nudi siguran prostor za istraživanje sumnji, strahova i nada.

Ključno je potražiti obučene savjetnike koji su prošli posebnu obuku za ovaj model, kako bi se osiguralo učinkovito vođenje kroz proces. U konačnici, uspješno savjetovanje rezultira time da oba partnera stječu dublje razumijevanje problema svoje veze i jasnoću o svojem putu naprijed.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Gold Buscho, A. (2024). What to Do When You Can’t Decide About Divorce. Psychology Today.
  2. Doherty, W. J. i sur. (2016). Discernment counseling for “mixed‐agenda” couples. Journal of Marital and Family Therapy, 42(2): 246–255
  3. Doherty, W. J. i sur. (2011). Interest in marital reconciliation among divorcing parents. Family Court Review, 49(2): 313–321. 

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu