Predigra u trudnoći: Dobrodošla je, ali neke je trudnice trebaju izbjegavati! Evo nekoliko ideja za “zagrijavanje” prije spolnog odnosa

Predigra u trudnoći

Mnoge trudnice najveću seksualnu želju osjećaju tijekom srednja tri mjeseca trudnoće. Često se zbog toga mnoge od njih brinu o tome hoće li im spolni odnos tijekom trudnoće naškoditi zbog toga što misle da će naštetiti plodu ili će imati osjećaj da je beba ta treća osoba koja je uključena u odnos, što kod mnogih izaziva zbunjenost i nelagodu.

Međutim, bez obzira na to što vi i vaš partner odlučite, predigra u trudnoći može vam pomoći da se opustite, čak i ako ne završi nužno spolnim odnosom. Jednostavan čin maženja, ljubljenja ili masaže može vam pomoći da međusobno iskazujete ljubav i podršku tijekom trudnoće.

U nastavku saznajte može li predigra u trudnoći biti štetna i kako može izgledati.

Predigra je svaka seksualna aktivnost koja se događa prije spolnog odnosa
FOTO: Shutterstock

Što je zapravo predigra?

Predigra je svaka seksualna aktivnost koja se događa prije spolnog odnosa. Predigru možete protumačiti kao zagrijavanje za penetrativni spolni odnos, iako ne mora uvijek dovesti do snošaja. Predigra može uključivati aktivnosti poput ljubljenja, maženja, dodirivanja ili samo razgovora.

Predigra može učiniti seks uzbudljivijim. Primjerice, ljubljenje oslobađa oksitocin, serotonin i dopamin. Ovi “hormoni sreće” mogu smanjiti stres i pomoći vam da se opustite prije spolnog odnosa.

Predigra također uzrokuje povećanje dotoka krvi u vaše genitalije i pomaže u vlaženju vagine, što čini seks ugodnijim i pomaže u sprječavanju boli tijekom snošaja.

predigra, snošaj i orgazam tijekom trudnoće mogu izazvati kontrakcije maternice
FOTO: Shutterstock

Predigra u trudnoći – je li sigurna?

S obzirom na to da ni sam seks tijekom trudnoće u većini slučajeva nije štetan, ni sama predigra vam ne može naškoditi.

Međutim, predigra, snošaj i orgazam tijekom trudnoće mogu izazvati kontrakcije maternice.

U normalnoj trudnoći to nije štetno, ali trudnicama s rizikom od prijevremenih poroda savjetuje se da ih izbjegavaju.

Ideje za predigru u trudnoći
FOTO: Shutterstock

Ideje za predigru u trudnoći

Evo nekoliko ideja kako može izgledati predigra u trudnoći:

Postoji puno ideja za predigru, no najvažnije je da se prepustite mašti i iskomunicirate partneru što vam najbolje odgovara.

Pročitajte članak “Mašta u krevetu: Tabu koji to ne treba biti! Ovo je 10 najčešćih (ali normalnih) fetiša koji mogu začiniti vašu romantičnu vezu“.

orgazam tijekom trudnoće
FOTO: Shutterstock

Orgazam i ejakulacija u trudnoći

Ako se pitate hoće li vam naštetiti ejakulacija tijekom trudnoće, sve dok imate monogamni seks s partnerom koji nema spolno prenosive bolesti, sigurno je da vaš partner ejakulira u vama dok ste trudni.

Također, u većini slučajeva sasvim je u redu doživjeti orgazam tijekom trudnoće. Orgazam može biti izvrstan za vaše emocionalno i mentalno blagostanje.

Imajte na umu da je seks tijekom trudnoće u većini slučajeva bezopasan, ali ako imate bilo kakve sumnje na to da bi mogao naštetiti trudnoći, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom opće prakse ili ginekologom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. What Is Foreplay. (2023). WebMD.
  2. Sexuality during pregnancy. (2021). Alina Health.
  3. Darby, S. (2016). 11 Pregnancy Sex Tips To Keep It Steamy & Comfy. Romper.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ejakulacija u trudnoći, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu