Mentalne igre za pse: Stvaraju čvrstu osnovu za odgoj vaših ljubimaca! Imamo popis aktivnosti i igračaka koje održavaju njihov um aktivnim

Mentalne igre za pse

Mentalna stimulacija jednako je važna kao i tjelesna aktivnost za naše dlakave četveronošce. Psi su prirodno inteligentna i znatiželjna bića, a bavljenje njihovim umom mentalnim igrama, vježbama i interaktivnim igračkama može dovesti do boljeg raspoloženja vas i vašeg kućnog ljubimca.

U nastavku otkrivamo zašto su važne mentalne igre za pse, kako pomoću njih razvijati um vašeg psa i kako izgledaju neke fantastične interaktivne igračke osmišljene da izazovu i zabave vašeg krznenog prijatelja.

Mentalne igre za pse omogućuju im da im um ostane aktivan i sprječavaju dosadu
FOTO: Shutterstock

Mentalne igre za pse – zašto su važne?

Kao i ljudi, psi napreduju u mentalnim izazovima. Mentalne igre za pse omogućuju im da im um ostane aktivan i sprječavaju dosadu koja može dovesti do destruktivnog ponašanja.

Mentalna stimulacija ne samo da održava um starijih pasa pomažući im u borbi protiv simptoma demencije, tjeskobe i depresije, već stvara čvrstu osnovu za odgoj pametnih i sretnih mladunaca. Aktivnosti poput treninga poslušnosti, igara i druženja mogu biti izvrsni načini za angažiranje uma vašeg psa.

Također, mentalne igre sprječavaju dosadu koja često dovodi do nepoželjnih ponašanja kao što je žvakanje namještaja ili pretjerano lajanje. Mentalna stimulacija može obuzdati takva ponašanja.

Uključivanje vašeg psa u mentalne igre može ojačati i vašu vezu. To je izvrsna prilika za kvalitetno zajedničko vrijeme koje s njim provodite kao vlasnik, zbog čega pozitivno utječe i na vaše mentalno zdravlje.

Pročitajte članak “Znate li zašto se kraj svojeg kućnog ljubimca osjećate bolje? Donosimo 6 načina na koje kućni ljubimci poboljšavaju vaše zdravlje“.

Mentalne vježbe za psa
FOTO: Shutterstock

Mentalne vježbe za psa

Sada ćemo se pozabaviti nekim mentalnim vježbama koje mogu održati mozak vašeg psa aktivnim i oštrim:

  • pronađi poslastice” – sakrijte poslastice ili igračke po kući ili dvorištu i potaknite psa da ih pronađe; ova igra uključuje njihove prirodne lovačke instinkte
  • igra šalica – uzmite tri šalice i jednu poslasticu; stavite poslasticu ispod jedne šalice i izmiješajte šalice; pas mora pogoditi u kojoj je šalici poslastica
  • skrivač – iako se možda čini kao nemoguća misija, ovu igru je moguće igrati i sa psom; sakrijte se na određeno mjesto i pozovite vašeg psa da vas pronađe; nakon toga ga nagradite poslasticom.
Interaktivne igračke podižu mentalnu stimulaciju na višu razinu
FOTO: Shutterstock

Interaktivne igračke za pse

Interaktivne igračke podižu mentalnu stimulaciju na višu razinu. Evo nekoliko popularnih opcija:

  • igračke s poslasticama – ove se igračke mogu napuniti grickalicama ili poslasticama, potičući vašeg psa da se sam izbori za hranu
  • puzzle hranilice – ove igračke zahtijevaju od vašeg psa da manipulira polugama, gumbima ili odjeljcima za pristup hrani
  • elektroničke interaktivne igračke – neke igračke opremljene su senzorima koji reagiraju na radnje vašeg psa, pružajući interaktivno iskustvo; mogu oponašati uzbuđenje lova
  • strojevi za donošenje – automatski bacači loptica mogu pružiti beskrajnu zabavu za pse koji će trčati za lopticama ili štapovima i donositi ih vlasniku; neki modeli čak imaju značajke koje vašem psu omogućuju da sam napuni stroj loptama.

Ove igračke možete pronaći u raznim trgovinama s opremom i hranom za kućne ljubimce te u internetskim trgovinama.

Interaktivne igračke za pse
FOTO: Shutterstock
Ne zaboravite odabrati aktivnosti i igračke koje odgovaraju dobi, veličini i razini energije vašeg psa.

Bilo da imate znatiželjno štene ili iskusnog starijeg psa, mentalna stimulacija ključna je za ispunjen i radostan život vašeg krznenog prijatelja. Vaš pas će vam zahvaliti bezgraničnom ljubavlju i mahanjem repom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. 10 Fun Brain Games For Dogs. (2023). Puppy Leaks.
  2. Rosling, E. (2022). 7 fun brain games for dogs mental stimulation and happiness. Barc London.
  3. Brain Games For Dogs. Battersea Dogs & Cats Home.

Ocijenite članak

1.50 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu