Hotspot kod pasa: Može se brzo razviti i zakomplicirati! Evo kako pomoći svojem kućnom ljubimcu

Hotspot kod pasa

Hotspot kod pasa, poznat i kao akutni vlažni dermatitis, može biti frustrirajuće i neugodno stanje i za kućne ljubimce i za njihove vlasnike. Ovi upaljeni, bolni dijelovi kože mogu se brzo razviti i, ako se ne liječe, mogu dovesti do daljnjih komplikacija.

U nastavku saznajte zašto se javlja hotspot kod pasa i kako ga liječiti.

Vlažni hotspot kod pasa
FOTO: Shutterstock

Hotspot kod pasa

Vlažni hotspot kod pasa je zapravo lokalizirano područje upale kože koje mogu biti jako svrbljivo, bolno i često se brzo razvija. Najčešće se nalazi na glavi, vratu i bokovima, ali se može pojaviti bilo gdje na tijelu.

Zahvaćeno područje obično je vlažno, crveno i može imati neugodan miris. Ove točke često pokreću temeljni problemi kao što su alergije, ugrizi insekata ili infekcije kože.

Hotspot kod pasa – uzroci

Ovo su mogući uzroci hotspota kod pasa:

  • alergije – alergeni iz hrane, peludi ili okolišnih čimbenika mogu potaknuti alergijsku reakciju kod pasa, što dovodi do pretjeranog češanja i lizanja, što može stvoriti savršeno okruženje za razvoj hotspota
  • ubodi insekata – ugrizi buha, krpelja ili drugih parazita mogu uzrokovati intenzivan svrbež i iritaciju, potičući psa da češe ili žvače zahvaćeno područje, što potencijalno dovodi do razvoja hotspota
  • infekcije kože – bakterijske ili gljivične infekcije mogu oslabiti prirodnu barijeru kože, čineći je osjetljivijom na iritacije i upale; to može utrti put stvaranju hotspota.
hotspot sprej za pse
FOTO: Shutterstock

Hotspot kod pasa – liječenje

Prvi korak u liječenju hotspota je nježno čišćenje područja blagom antiseptičkom otopinom pogodnom za kućne ljubimce. Nakon čišćenja osušite područje tapkanjem čistom krpom.

Preporučuje se i da nanesete hotspot sprej za pse, koji je formuliran posebno za pse i može pružiti olakšanje pomažući umiriti nadraženu kožu te spriječiti daljnju infekciju. Potražite sprejeve koji sadrže prirodne, netoksične sastojke poput aloe vere, ulja čajevca i kamilice.

Kako biste spriječili da vašeg psa dodatno iritira hotspot, razmislite o korištenju elizabetanskog ovratnika kako biste ga spriječili da liže ili žvače zahvaćeno područje.

No, sve u svemu, važno je da prepoznate i riješite temeljni uzrok hotspota, bilo da se radi o alergiji, ubodima insekata ili infekciji kože. Posavjetujte se sa svojim veterinarom oko sveobuhvatnog plana liječenja.
Sprječavanje hotspota
FOTO: Shutterstock

Sprječavanje hotspota

Kako biste spriječili buduća žarišta kod pasa, razmotrite sljedeće:

  • redovito njegovanje – održavajte dlaku vašeg psa čistom; redovito njegovanje može pomoći u prepoznavanju i rješavanju potencijalnih problema s kožom prije nego što eskaliraju
  • prevencija od buha i krpelja – koristite pouzdanu metodu za prevenciju od buha i krpelja kako biste smanjili vjerojatnost uboda insekata
  • upravljanje alergijama – surađujte sa svojim veterinarom kako biste identificirali i kontrolirali sve alergije koje vaš pas možda ima.

Hotspot kod pasa stanje je koje može biti biti neugodno i uznemirujuće i za kućne ljubimce i za njihove vlasnike. Brzo i odgovarajuće liječenje, uključujući korištenje kvalitetnog spreja, može pružiti olakšanje i ubrzati proces ozdravljenja. Ne zaboravite se posavjetovati sa svojim veterinarom za ispravnu dijagnozu i plan liječenja prilagođen specifičnim potrebama vašeg psa.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Racine, E. (2023). Hot Spot Treatments and Prevention on Dogs. American Kennel Club.
  2. Hot spots (acute moist dermatitis) in dogs. (2020). PDSA.
  3. Hot Spots on Dogs. Small Door Veterinary.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu