Psi i hladnoća: Neki je podnose, drugi ne! Evo koja je temperatura opasna, treba li oblačiti psa i na što sve treba pripaziti

Psi i hladnoća

Izrazito niske temperature mogu biti neugodne za nas, ali i naše čupave prijatelje. Kad su u pitanju psi i hladnoća, iako psi imaju krzno koje ih štiti od hladnoće, nisu svi jednako izdržljivi protiv minusa. Nekim psima je potrebna dodatna zaštita, stoga obratite pozornost na znakove koji mogu upućivati da je vašem psu hladno.

Koju temperaturu podnose psi
FOTO: Getty Images

Koju temperaturu podnose psi?

Većina pasa sasvim dobro podnosi temperature do oko 7 °C, ali podnošljivost hladnoće ovisi o veličini i starosti psa te njegovom krznu. Na temperaturama od -7 °C naniže psi postaju podložni ozbiljnim problemima kao što su hipotermija i ozebline.

Psi i hladnoća – kako prepoznati je li psu hladno?

Neki od znakova da je psu hladno uključuju:

  • drhtanje
  • cvilež
  • pospanost ili letargija
  • hladne uši
  • podvučeni rep.

Ako pas nevoljko ide u šetnje, to može upućivati na činjenicu da mu nije ugodno tijekom šetnje i da ga je potrebno dodatno zaštititi. Psi se mogu i prehladiti na hladnoći, a prehladu možete primijetiti po kihanju i suznim očima.

Duži boravak na hladnoći može biti izrazito opasan za neke pse te može prouzročiti ozebline na šapama i ušima te hipotermiju
FOTO: Getty Images

Duži boravak na hladnoći može biti izrazito opasan za neke pse te može prouzročiti ozebline na šapama i ušima te hipotermiju. Normalna tjelesna temperatura psa je između 37,7 i 39,2 °C. Kod blage hipotermije tjelesna temperatura psa može se spustiti do 32 °C, a jaka hipotermija nastupa kada se tjelesna temperatura spusti ispod 27 °C.

Znakovi hipotermije uključuju letargiju, proširene zjenice i poteškoće u disanju, a jaka hipotermija može dovesti i do kome ili smrti.

Stoga, kako biste izbjegli ozbiljnije zdravstvene probleme kod psa tijekom hladnih dana, dobro promatrajte kako se ponaša i razmislite treba li mu dodatna zaštita.

Kako ugrijati psa
FOTO: Getty Images

Kako ugrijati psa?

Sve pse treba zaštiti od hladnoće, ali kod nekih pasa treba obratiti više pozornosti na zaštitu od hladnoće. Psi koji trebaju posebnu zaštitu od hladnoće su:

  • kratkodlaki psi
  • mali psi
  • štenad
  • stariji psi.

Za ove pse preporučuje se pseća jaknica ili džemperić. Jakne i džemperi nisu modni dodatak za pse, već su zaista potrebni nekim psima kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje. Ovisno o podneblju u kojem živite, možete odabrati vodootpornu jaknu ili džemper od toplog materijala koji će bolje zaštititi psa od hladnoće.

Tijekom izrazito hladnih dana važno je smanjiti vrijeme koje pas provodi vani. Šetanje psa tijekom hladnih dana možete prilagoditi na način da radite kraće, ali češće šetnje ili ga šetate tijekom toplijih dijelova dana. Važno je da je pas suh prije šetnje, kako bi se smanjila mogućnost ozeblina.

Ako se pas vrati mokar iz šetnje, važno ga je dobro osušiti kako bi ga se ugrijalo i kako bi se prevenirao nastanak infekcija
FOTO: Getty Images

Ako se pas vrati mokar iz šetnje, važno ga je dobro osušiti kako bi ga se ugrijalo i kako bi se prevenirao nastanak infekcija. Ako je psu hladno i u kući, pokrijte ga dekicom, ali bez da ga umotate u nju, kako bi se mogao izvući ako mu postane vruće. Psa možete ugrijati i rukama na način da ga trljate s jedne strane na drugu i gore-dolje. Kod umjerene hipotermije potrebni su i vanjski izvori topline, kao što je grijalica, a kod jake hipotermije potreban je posjet veterinaru.

Dobro promatrajte svojeg psa tijekom hladnih mjeseci.

Kao što ni vama ne bi bilo ugodno šetati dok se smrzavate, tako ni psu nije ugodno dugo stajati na hladnoći. Hladnoća može biti opasna za zdravlje psa pa je važno osigurati adekvatnu zaštitu za ljubimca.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu