Ozebline – simptomi i prva pomoć

Planinarenje ozebline

Ozebline ili smrzotine su oštećenja nastale smrzavanjem kože i podležećeg tkiva nakon dužeg (i/ili nezaštićenog) izlaganja temperaturi koja je ispod točke smrzavanja tkiva (-0.55°C).

Prsti na rukama i nogama, nos, uši i obrazi su izložena područja koja često stradavaju od hladnoće zbog smanjene cirkulacije i periferne konstrikcije krvnih žila. Ozeblina može nastati i kontaktom kože s predmetom vrlo niske temperature. Težina ozebline razmjerna je temperaturi, trajanju izloženosti i veličini te debljini smrznutog tkiva.

Danas od ozeblina najčešće stradavaju planinari, skijaši, ali i beskućnici te radnici izloženi niskim temperaturama (npr. korištenje dušikovog monoksida).

skijanje - ozebline
Foto: Pixabay

Oštećenje stanica i odumiranje tkiva nastaju izravnim i neizravnim učinkom niskih temperatura.

Ozebline – stupnjevi

Ozebline se klasificiraju u 3 stupnja:

 1. stupanj – blagi oblik iritacije kože, zbog kontrikcije krvnih žila dolazi do utrnulosti i boli, no nema oštećenja kože.
 2. stupanj – pocrvenjela koža postaje blijeda ili bijela, pojava mjehura, osjećaj da koža postaje toplija.
 3. stupanj – zahvaćeni svi slojevi kože uključujući i tkiva ispod, koža postaje bijela ili plavosivkasta, gubi se osjet hladnoće i boli, krvavi mjehuri, nemogućnost pokretanja obližnjeg zgloba.

Ozebline – simptomi

Ozebline na licu, rukama, nogama i prstima

Osjećaj pečenja, utrnulosti, svrbeža ili hladnih senzacija u pogođenom području. Kako napreduje težina ozebline tako nestaju svi osjeti.
Područje postaje natečeno i pojavljuju se mjehuri ispunjeni krvlju. Neliječena ozeblina vodi infekciji i gangreni (odumiranje tkiva za što je jedina terapija amputacija zahvaćenog područja).
Zagrijavanjem tkiva javlja se jaka bol sve dok područje nije u potpunosti opskrbljeno krvlju. Tupa pulsirajuća bol nastaje za 2 do 3 dana te može potrajati tjednima dok tkivo u potpunosti ne zacijeli.

Nakon nekog vremena, tijelo pada u hipotermno stanje – gubi toplinu brže nego što stvara:

 • drhtanje čitavog tijela (temperatura kože 17-20°C i tijela 32-35°C),
 • nerazgovijetan govor,
 • pospanost,
 • gubitak koordinacije.

Ozebline od obloga

Nerijetko se liječniku jave pacijenti s ozeblinama nastalima od primjene hladnih obloga, obično izravnim kontaktom leda ili zapakiranih smrznutih gelova na kožu. Uvijek je potrebno obložiti vrećicu s ledom ili gelom nekom tkaninom te potom staviti na područje koje se želi hladiti kako ne bi nastala oštećenja kože.

Rizični čimbenici

 • hladno, mokro i vjetrovito vrijeme,
 • alkoholizirano stanje,
 • smanjen kalorijski unos hrane,
 • periferna vaskularna bolest, neuropatije, Raynaudov fenomen,
 • djeca zbog veće omjera površine naspram mase,
 • rizično ponašanje i neadekvatna opremljenost (obuća i odjeća planinara i alpinista).

Ozebline – prva pomoć

Osobu uvesti u toplu prostoriju, skinuti svu vlažnu odjeću/nakit i na zahvaćena mjesta staviti suhu sterilnu gazu. Prste na rukama i nogama potrebno međusobno odvojiti mekanom i suhom tkaninom. Ako se dijelovi tijela ne mogu pokretati, potrebno ih je imobilizirati i ozlijeđenog prevesti u hitnu pomoć.

Ozebla mjesta se polako ugrijavaju najprije grijanjem unutrašnjosti tijela davanjem toplih napitaka, a zatim smrznutih dijelova tijela u vodi početne temperature 10 do 15°C koja se postupno povisuje. Ugrijavanje je moguće i toplinom vlastitog tijela. Nemojte trljati ozlijeđeno područje!
Zagrijavanje može biti bolno za ozlijeđenu osobu stoga je potrebno imati pri ruci i analgetike (ibuprofen).

Za teže ozlijede nastale ozeblinama potrebno je otići u najbližu medicinsku ustanovu kako bi se ozljeđeniku pružila opsežnija pomoć koja nekad uključuje antibiotike, tople rehidracijske napitke i čišćenje nastalih rana.
U krajnjim slučajevima kada je tkivo toliko oštećeno (mrtvo) i pokazuje znakove gangrene, potrebno je amputirati zahvaćeno područje.

Članak uređen:

Izvori:

 1. Handford C, Buxton P, Russell K, et al. Frostbite: a practical approach to hospital management. Extrem Physiol Med. 2014;3:7.
 2. Fudge J. Preventing and Managing Hypothermia and Frostbite InjurySports Health. 2016;8(2):133–139.
 3. Ozebline, smrzotine, hladnoća i zdravlje. HZJZ.
 4. Frostbite. Mayo Clinic.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bol u prstima ruke nakon smrzavanja, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ozebline – simptomi i prva pomoć

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.