Veganska prehrana je štetna za trudnice? Može povećati rizik od razvoja opasne komplikacije u trudnoći

Trudnice koje slijede vegansku prehranu mogu se suočiti s povećanim rizikom od razvoja preeklampsije

Trudnice koje slijede vegansku prehranu mogu se suočiti s povećanim rizikom od razvoja preeklampsije i rađanja dojenčadi s nižom porođajnom težinom, prema studiji objavljenoj u časopisu Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica.

Istraživanje, temeljeno na podacima više od 66.000 trudnoća u Danskoj između 1996. i 2002., pokazalo je da je novorođenčad majki veganki imala prosječnu težinu 240 g manju od one majki svejeda.

Studija ukazuje na potrebu za sveobuhvatnijim istraživanjem prehrambenih navika trudnica koje se pridržavaju veganske prehrane, kako bi se utvrdile potencijalne veze između prehrane i ishoda trudnoće.

Iako studija priznaje ograničenja, uključujući mali broj veganskih trudnoća u uzorku, stručnjaci upozoravaju na to da se ne donose konačni zaključci iz promatračkog istraživanja. Naglašena je kvaliteta veganske prehrane, uz razlikovanje pristupa visoko prerađenoj hrani i pristupa koji se temelji na cjelovitoj hrani.

Iznenađujuće, studija je otkrila veće stope preeklampsije među majkama vegankama u usporedbi s majkama svejedima, suprotno očekivanoj povezanosti s čimbenicima poput pretjeranog povećanja tjelesne težine i unosa zasićenih masti.

Stručnjaci ističu da dobro isplanirana veganska prehrana može biti zdrava tijekom trudnoće
FOTO: Shutterstock

Je li veganska prehrana štetna za trudnoću?

Stručnjaci ističu da dobro isplanirana veganska prehrana može biti zdrava tijekom trudnoće, ali treba obratiti pozornost na zadovoljenje povećanih prehrambenih potreba za proteinima, vitaminom B12 i cinkom.

Iako ne postoji posebna prehrana koja se preporučuje trudnicama, savjetuje se pridržavanje nutritivno bogate prehrane i razmatranje prenatalnih vitaminskih dodataka, osobito onima koje slijede vegansku prehranu.

Općenito, veganska prehrana može ponuditi zdravstvene beneficije tijekom trudnoće i nakon nje, ali prema stručnjacima ključni su pravilno planiranje i primjerenost prehrane.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu