HELLP sindrom – na koje simptome trudnica treba obratiti pozornost i kako se dijagnosticira?

HELLP sindrom

HELLP sindrom je nateži oblik preeklampsije (trudnoćom izazvana hipertenzija s proteinurijom). Uzrokuje nespecifične simptome koji nastupaju brzo i zato ga je teško dijagnosticirati.

Čest je kod žena kojima je već utvrđena preeklampsija tijekom trudnoće (moguća preeklampsija nakon poroda).

Otkriti se može samo krvnim pretragama, a o rezultatima određenih laboratorijskih vrijednosti i težini simptoma ovisi i liječenje.

Više o preeklampsiji i eklampsiji možete pročitati ovdje.

Što je HELLP sindrom?

HELLP sindrom nastaje isključivo tijekom trudnoće i ugrožava život. Riječ je o varijanti preeklampsije koja može biti vrlo akutna. Međutim, poznato je da se HELLP sindrom javlja čak i bez prethodne preeklampsije. Kontrolnim pregledima liječnik provjerava krv i urin jer su za HELLP sindrom karakteristične sljedeće laboratorijske vrijednosti:

Skraćenica „HELLP“ nastala je kao kombinacija engleskih naziva za razgradnju crvenih krvnih stanica (Haemolysis), povišenih jetrenih proba (Elevated Liver Enzymes) i smanjeni broj trombocita (Low Plateletes).

Hipertenzija u trudnoći

HELLP sindrom – uzroci

Nepoznati su uzroci HELLP sindroma. Čimbenici rizika slični su onima kod gestoze (preeklampsija – simptomi, stanje uzrokovano trudnoćom, npr. povraćanje, edem, povišen krvni tlak itd.). Povećan rizik postoji kod:

  • povijesti prethodnih bolesti – npr. kronična hipertenzija, dijabetes i kongenitalni (urođeni) poremećaj koagulacije,
  • pretilosti,
  • višeplodne trudnoće,
  • trudnoće nakon umjetne oplodnje – zbog snažne intervencije u hormonskoj ravnoteži,
  • poremećaja u imunološkom sustavu.

Glavobolja u trudnoći

HELLP sindrom – simptomi

Dodatni simptomi koji prate prije navedene promijenjene laboratorijske vrijednosti su:

HELLP sindrom može se naglo pojaviti i vrlo brzo pogoršati. Ekstremno pogoršanje s pretjeranim povećanjem krvnog tlaka javlja se čak i unutar jednog sata. U krajnjem slučaju može nastupiti ruptura (puknuće) jetre.

U naprednoj trudnoći treba ozbiljno uzeti trajne glavobolje, zamagljen vid, mučninu, povraćanje i/ili bol u trbuhu, pogotovo ako je poznata hipertenzija, tj. preeklampsija u pitanju.

Krvne pretrage

HELLP sindrom – dijagnoza

Uglavnom je HELLP sindrom teško dijagnosticirati jer nije uvijek jaka hipertenzija u pitanju. Pogođene trudnice žale se na bolove na desnoj strani trbuha i mučninu, a navedeni se simptomi mogu zamijeniti bolestima probavnog sustava.

Ako se izluči puno proteina (više od 300 mg/24 h), u ispitivanju urina mogu se otkriti određene stanice (fragmentociti). Samo se krvnim pretragama, tj. vrijednostima jetrenih enzima i koagulacijskim parametrima krvi može utvrditi postojanje HELLP sindroma.

HELLP sindrom – iskustva

HELLP sindrom je životno opasno stanje za majku i dijete. U zapadnim je zemljama na prvom mjestu uzroka smrtnosti majki. Postoji rizik od prijevremenog odvajanja posteljice.

HELLP sindrom – posljedice

Trudnice često trebaju transfuziju krvi i obično moraju rađati nakon ublažavanja simptoma. Nekoliko dana nakon poroda simptomi nestaju, a trajna oštećenja su vrlo rijetka.

Međutim, kod trećine žena HELLP sindrom nastaje tek nakon poroda.

Praćenje trudnoće

Liječenje HELLP sindroma

Terapija HELLP sindroma ovisi o fazi trudnoće. Prije 32. tjedna porod se, što je duže moguće, odugovlači, kako bi se pluća djeteta što više razvila. Dotad se majci lijekovima normalizira krvni tlak i zgrušavanje krvi.

Snižavanje krvnog tlaka ne smije biti prebrzo kako ne bi ugrozilo cirkulaciju posteljice. Ono se uvijek odvija pod CTG kontrolom. Istodobno se bilježe i nadziru srčani zvukovi djeteta i mogući trudovi majke.

Međutim, preduvjet za odgađanje rađanja je stabilizacija krvnog tlaka, jetrenih proba i koagulacije krvi majke. Što se djeteta tiče, svaki dan u majčinom trbuhu povećava šanse za preživljavanje. Dodatni tretman s kortizonom ili lijekovima sličnim kortizonu koristi se za razvoj djetetovih pluća.

Ako su laboratorijske vrijednosti unutar razumnih granica, a simptomi nisu teški, liječenje također može čekati, ali krvna slika majke mora se redovito pratiti.

Preeklampsija i carski rez

Ako se simptomi HELLP sindroma pogoršaju, tj. ako su vrijednosti jetre u porastu, broj trombocita padne ispod 40 000/mL krvi, a bol u gornjem dijelu trbuha jača, a usto je prisutna preeklampsija, pokreće se porođaj. Hoće li biti prirodan ili carskim rezom ovisi o stanju majke i djeteta.

CTG kontrola

HELLP sindrom i druga trudnoća

Druga trudnoća nakon HELLP sindroma ne mora biti razlog zabrinutosti. Rizik ponovne pojave vrlo je nizak, točnije 2,5 %.

Ipak, HELLP sindrom ne može se spriječiti. Zato je važno tijekom cijele trudnoće kontrolirati krvnu sliku. Ako se primijete navedeni simptomi, treba odmah potražiti liječničku pomoć.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.22 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu