Studija na 33.947 žena: Rak maternice češći je kod žena koje koriste sredstva za ravnanje kose

Rak maternice češći je kod žena koje koriste sredstva za ravnanje kose

Proizvodi za ravnanje kose mogu znatno povećati rizik od razvoja raka maternice u žena koje ih često koriste, pokazuje opsežna studija objavljena u znanstvenom časopisu The Journal of the National Cancer Institute. Voditeljica studije Alexandra White iz Američkog nacionalnog instituta za sigurnost ekološkog zdravlja (NIEHS) ističe:

Procjenjujemo da će se do 70. godine rak maternice razviti u 1,64 % žena koje nikada nisu koristile sredstvo za ravnanje kovrčave kose, odnosno u 4,05 % žena koje ga često koriste.

Dodaje da je važno tu informaciju staviti u kontekst jer je rak maternice relativno rijedak tip karcinoma.

Ipak, rak maternice je jedan od najčešćih ginekoloških karcinoma u Sjedinjenim Državama, prema podacima Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a stope rastu, osobito u afroameričkih žena. Rak maternice čini nekih 3 % novih slučajeva karcinoma u SAD-u s oko 66.000 slučajeva i 12.5000 smrti u 2022., navodi agencija AFP.

Rak maternice treba razlikovati od raka grlića maternice, dodaje francuska agencija.

Znanstvenici su pratili 33.947 žena različitih rasa u dobi od 35 do 74 godine u prosjeku gotovo 11 godina. U tom razdoblju 378 žena razvilo je rak maternice.

Pošto su izuzeti drugi rizični čimbenici, znanstvenici su ustanovili da je rizik od razvoja raka maternice dva i pol puta veći u žena koje su sredstvo za ravnanje kose koristile više od četiri puta u prethodnoj godini.

Rjeđa uporaba tog sredstva u prethodnoj godini također je povezana s povećanim rizikom od raka maternice, no razlika nije statistički važna.

Ranije studije već su upozorile na vezu između proizvoda za ravnanje kose i povećanog rizika za razvoja raka dojke ili raka jajnika

Ranije studije već su upozorile na vezu između proizvoda za ravnanje kose i povećanog rizika za razvoja raka dojke ili raka jajnika
FOTO: Shutterstock

Ovo je prvi dokaz veze između proizvoda za ravnanje kose i raka maternice

Kemijski proizvodi koji bi mogli povećati rizik od razvoja raka su parabeni, bisphenol A, metali ili formaldehid koji se može koristiti za tzv. “brazilsko” ravnanje kose, a taj je proizvod klasificiran kao kancerogen. 

Okidač bi mogao biti i poremećaj hormonalnog sustava. 

Proizvodi za ravnanje kose mogli bi potaknuti apsorpciju kemijskih supstanci putem ranica ili opekotina na vlasištu izazvanima tzv. “glačalom za kosu” čija toplina razlaže kemijske proizvode. 

White je naglasila:

Ova znanstvena otkrića prvi su epidemiološki dokaz veze između proizvoda za ravnanje kose i raka maternice. Potrebna su dodatna istraživanja da se identificiraju specifični kemijski sastojci povezani s tim razvojem.

Studijom nije potvrđeno da sredstva za ravnanje kose nejednako utječu na žene ovisno o rasi. Suautorica studije Che-Jung Chang iz NIEHS-a je objasnila:

Međutim, crnkinje češće koriste sredstva za ravnanje kose i počinju to činiti u ranijoj životnoj dobi nego druge rase ili etničke skupine, pa su zato rezultati ove studije za njih relevantni.

Studijom nije utvrđena nikakva veza između raka maternice i drugih tehnika kao što su bojanje kose, izbjeljivanje kose ili trajne ondulacije.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu