Konzumirate li umjetne zaslađivače? Nova studija upućuje na povezanost s rizikom od razvoja srčanih bolesti

Redovito konzumiranje umjetnih zaslađivača moglo bi se povezati s većim rizikom od razvoja srčanih bolesti

Velika studija istraživača s francuskog instituta INSERM pokazala je da bi se redovito konzumiranje umjetnih zaslađivača moglo povezati s većim rizikom od razvoja srčanih bolesti. No, neki stručnjaci pozivaju na oprez u pogledu ovakvih zaključaka.

Milijuni zaslađivača konzumiraju se svakodnevno u proizvodima poput dijetalnih gaziranih pića, dijelom zbog toga da se izbjegne debljanje uslijed pretjerane konzumacije šećera, no zdravstvena ispravnost ovakvih nadomjestaka već je dugo predmet kontroverzi.

Nastojeći procijeniti koliki je utjecaj umjetnih zaslađivača na razvoj srčanih bolesti, znanstvenici s francuskog instituta INSERM analizirali su podatke o više od 100.000 odraslih osoba u Francuskoj.

Istraživanje je pokazalo da se srčana bolest razvila u 346 od 100.000 ljudi koji su konzumirali velike količine umjetnih zaslađivača
FOTO: Shutterstock

Evidentirana su 1.502 srčana problema

U sklopu studije NutriNet-Sante ispitanici su između 2009. i 2021. godine znanstvenicima dali podatke o svojim prehrambenim navikama, o načinu života i o povijesti bolesti, ako je postojala. 

37 % sudionika studije koristilo je umjetne zaslađivače, s prosječnim unosom od 42 mg dnevno, što je ekvivalent jednom paketu zaslađivača ili otprilike trećini limenke dijetalnog gaziranog napitka. 

Za vrijeme devetogodišnjeg razdoblja praćenja ispitanika stručnjaci su evidentirali 1.502 srčana problema, među kojima su bili srčani udar, angina pectoris i moždani udar.

Istraživanje je pokazalo da se srčana bolest razvila u 346 od 100.000 ljudi koji su konzumirali velike količine umjetnih zaslađivača, u usporedbi s 314 na 100.000 osoba koje ih nisu konzumirale.

Mathilde Touvier iz INSERM-a, koja je koordinirala studiju, je rekla:

Rezultati provedene studije u skladu su s najnovijim izvješćem WHO-a objavljenim ove godine. Znanstvenici ne preporučuju korištenje zaslađivača kao sigurne alternative šećeru.

U izvješću Svjetske zdravstvene organizacije iz travnja stoji kako nema jasnog konsenzusa o tomu jesu li umjetni zaslađivači učinkoviti u procesu dugoročnog gubitka kilograma i njihova održavanja, kao ni jesu li povezani s ostalim dugoročnim posljedicama za zdravlje.

Pročitajte članak “Sladila – podjela, svrha, utjecaj na zdravlje“.

Korelacija između razvoja raka i umjetnih zaslađivača poput aspartama, acesulfam kalija i sukraloze
FOTO: Shutterstock

Pod kritikom medicinske struke jer ne uspijevaju utvrditi uzroke razlika

Druga studija, koja se temelji na podacima Nutri-Neta, objavljena ranije ove godine, otkrila je korelaciju između razvoja raka i umjetnih zaslađivača poput aspartama, acesulfam kalija i sukraloze.

No, slične su opservacijske studije odnedavno pod kritikom medicinske struke jer ne uspijevaju utvrditi uzroke razlika u rezultatima istraživanja.

Naveed Sattar, profesorica metaboličke medicine na Sveučilištu Glasgow, koja nije sudjelovala u studiji, kaže da postoje velike razlike u brojnim karakteristikama i načinu života ljudi koji konzumiraju umjetna sladila u usporedbi s onima koji ih ne konzumiraju, zbog čega se ne može izvesti siguran zaključak.

Pozvala je vlade da financiraju dugoročna, randomizirana ispitivanja “kako bismo se približili istini”. Rezultati studije objavljeni su u časopisu British Medical Journal

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu