Predlaže se zabrana proizvoda za kosu povezanih s povećanim rizikom od dvije vrste raka! Evo na koji su način štetni i gdje se nalaze

FDA je objavila namjere da uvede novu uredbu kojom se zabranjuju proizvodi za ravnanje kose

FDA (Food and Drug Administration) je objavila namjere da uvede novu uredbu kojom se zabranjuju proizvodi za ravnanje kose, poznati i kao kemijski relaksatori, zbog njihove povezanosti sa zdravstvenim rizicima, posebno s karcinomima povezanim s hormonima poput raka dojke i maternice.

Ovo predloženo pravilo posebno bi ciljalo na proizvode za zaglađivanje kose koji sadrže formaldehid (FA) i druge kemikalije koje otpuštaju FA, poput metilen glikola. FDA će tražiti mišljenje javnosti nakon izdavanja prijedloga i naknadno će donijeti odluku na temelju svojih smjernica.

Formaldehid se oslobađa tijekom procesa ravnanja kose
FOTO: Shutterstock

Štetnost formaldehida

Formaldehid se oslobađa tijekom procesa ravnanja kose. To uključuje nanošenje otopine za zaglađivanje kose nakon čega slijedi toplinska obrada, obično pomoću pegle.

Ovaj proces zagrijavanja oslobađa plin formaldehid, koji je klasificiran kao kancerogen za ljude.

Istraživanje Nacionalnog instituta za zdravstvene znanosti o okolišu (NIEHS) provedeno u listopadu 2022. pokazalo je da su žene koje su često koristile te proizvode (više od četiri puta u prethodnoj godini) imale dvostruko veću vjerojatnost da će razviti rak maternice u usporedbi s onima koje nisu. Iako je ovaj povećani rizik zabrinjavajući, važno je napomenuti da je rak maternice i dalje relativno rijedak.

Crnkinje su nerazmjerno više pogođene rizicima povezanim s proizvodima za ravnanje kose. Oko tri od pet sudionika koji su prijavili čestu upotrebu u NIEHS studiji identificirali su se kao crne žene. To je potaknulo američke kongresnice Ayannu Pressley i Shontel Brown da zatraže istragu FDA-e, ističući utjecaj proizvoda na rasne zdravstvene razlike.

Stope raka maternice su u porastu u SAD-u
FOTO: Shutterstock

Rak maternice i u porastu u SAD-u

Stope raka maternice su u porastu u SAD-u, s povećanjem učestalosti i stope smrtnosti 2010. – 2019. godine. Agresivni oblici raka maternice, posebno među crnkinjama, također su doživjeli nagli porast.

Iako se formalno pravilo čeka, FDA savjetuje oprez pri korištenju ovih proizvoda. Ako se odlučite za tretmane, osigurajte odgovarajuću ventilaciju u salonu i raspitajte se o sadržaju formaldehida. Vrijedno je napomenuti da vas neki proizvodi mogu izložiti formaldehidu čak i ako to nije izričito navedeno na etiketi.

Kemikalije koje mogu otpustiti formaldehid tijekom zagrijavanja uključuju timonacitnu kiselinu, dimetoksimetan i dekametil-ciklopentasiloksan.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Upham, B. (2023). FDA to Propose a Ban on Hair-Straightening Products Linked to Increased Cancer Risk. Everyday Health
  2. Chang, C. i sur. (2022). Use of Straighteners and Other Hair Products and Incident Uterine Cancer. JNCI: Journal of the National Cancer Institute, 114(12): 1636–1645.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu