Ovi poremećaji povezani su s rizikom od rane menopauze! Znanstvenici tvrde da bi ova studija mogla pomoći ženama u jednoj rizičnoj skupini

Otkrivena je veza između predmenstrualnih poremećaja i predmenstrualnog disforičnog poremećaja s ranom menopauzom

Studija koja je proučavala zdravstvene podatke 3.635 američkih žena otkrila je vezu između predmenstrualnih poremećaja (PMD) i predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PDD) s ranom menopauzom i umjerenim do teškim vazomotornim simptomima (VMS). Ova su otkrića nedavno objavljena u časopisu JAMA Network Open.

Istraživanje je klasificiralo menopauzu na temelju 12-omjesečnog izostanka menstruacije, pri čemu je rana menopauza definirana kao pojava prije 45. godine, normalna menopauza između 45. i 54. godine, a kasna menopauza nakon 55. godine.

Sudionice su same prijavile svoju dob u menopauzi.

Studija je također procijenila ozbiljnost i trajanje simptoma VMS-a, kategoriziranih kao blagi, umjereni ili teški, a koji se javljaju manje od pet godina, 5 – 9 godina ili 10 ili više godina.

Rana menopauza izlaže žene rizicima kao što su preuranjena smrt, kardiovaskularne, neurološke, psihijatrijske bolesti i osteoporoza
FOTO: Shutterstock

Rezultati studije

Među sudionicama, 1.059 s PMD-om i 2.235 bez PMD-a doživjelo je menopauzu tijekom razdoblja istraživanja. Analiza je otkrila sljedeće:

  • žene s PMD-om bile su suočene s većim rizikom od rane menopauze
  • postojala je veza između PMD-a i VMS-a, iako s nekim varijacijama.

Podaci o zdravlju dobiveni su iz Studije zdravlja medicinskih sestara II koja je trajala 1991. – 2017. godine.

Istraživači sugeriraju da bi ove informacije mogle pomoći medicinskim stručnjacima u prepoznavanju žena u reproduktivnim godinama koje su pod povećanim rizikom od zdravstvenih problema zbog rane menopauze. Rana menopauza izlaže žene rizicima kao što su preuranjena smrt, kardiovaskularne, neurološke, psihijatrijske bolesti i osteoporoza.

Dr. Thomas Ruiz, voditelj ginekologije i poroda u Medicinskom centru MemorialCare Orange Coast, komentirao je za Medical News Today da, iako je studija pružila zanimljive uvide, ona možda neće značajno promijeniti način na koji se pacijenti liječe. Naglasio je važnost rješavanja trenutnih tegoba, osobito kod mlađih žena.

Dr. Asima Ahmad, reproduktivna endokrinologinja i stručnjakinja za plodnost, rekla je da menopauza označava prestanak menstrualnog ciklusa tijekom cijele godine i može pokazivati simptome slične znakovima perimenopauze. Čimbenici koji pridonose ranoj menopauzi uključuju obiteljsku povijest, genetske predispozicije, pušenje, autoimune poremećaje i određene medicinske postupke. Žene koje dožive ranu menopauzu mogu se suočiti sa simptomima i zdravstvenim rizicima sličnim standardnoj menopauzi, ali mogu se susresti i s težim simptomima i povećanom vjerojatnošću srčanih bolesti i osteoporoze.

Dr. Jennifer Wu, ginekologinja u bolnici Northwell Lenox Hill, sugerirala je da, iako menstrualni poremećaji mogu igrati ulogu u ranoj menopauzi, druge čimbenike poput upale treba dodatno istražiti.

Simptomi menopauze mogu se razlikovati među ženama
FOTO: Shutterstock

Simptomi menopauze mogu se razlikovati među ženama

Simptomi rane menopauze odražavaju simptome redovite menopauze i mogu se uvelike razlikovati među ženama. Neke možda neće osjetiti nikakve simptome, dok se druge mogu suočiti s nekoliko. Dostupni su tretmani za žene čiji simptomi značajno utječu na njihovu kvalitetu života, uključujući niske doze hormonske kontrole rađanja, hormonsku terapiju u menopauzi, lijekove koje je odobrila FDA i lijekove za vaginalnu nelagodu bez recepta.

Dr. Laura DeCesaris, savjetnica za zdravlje i izvedbu, dala je savjete za upravljanje nelagodom tijekom menopauze, naglašavajući opcije kao što su bioidentične hormonske nadomjesne terapije, prilagodbe načina života, upravljanje stresom i traženje zajednice i podrške.

Studija je imala ograničenja, uključujući samoprijavljene odgovore na upitnik, odstupanja u simptomima PMD-a u usporedbi s Dijagnostičkim i statističkim priručnikom za mentalne poremećaje i homogenost ispitivane populacije, koja se pretežno sastojala od bijelih žena.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Bailey, E. (2023). Premenstrual disorders associated with early menopause risk. Medical News Today.
  2. Yang, Y. i sur. (2023). Premenstrual Disorders, Timing of Menopause, and Severity of Vasomotor Symptoms. JAMA Network Open, 6(9): e2334545.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu