Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice: Prim. dr. sc. Miroslav Venus ima prijedlog za veći odaziv žena

Prim. dr. sc. Miroslav Venus

Rak vrata maternice, zloćudno stanje koje zahvaća grlić maternice, među vodećim je uzrocima pobola i smrtnosti žena diljem svijeta. Riječ je o vrsti raka koji se javlja u stanicama vrata maternice, odnosno donjeg dijela maternice.

Primarni uzrok raka vrata maternice je trajna infekcija visokorizičnim sojevima humanog papiloma virusa (HPV). Redoviti Papa testovi i cijepljenje protiv HPV-a ključni su u ranom otkrivanju i prevenciji, budući da je rak vrata maternice vrlo izlječiv kada se otkrije u ranim fazama.

Ovaj tjedan, 22. – 28. siječnja, podiže se svijest o ovoj bolesti i njezinoj prevenciji. Hrvatska također aktivno sudjeluje u Europskom tjednu prevencije raka vrata maternice.

Vlada Republike Hrvatske je 2010. pokrenula Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice (NPP) kako bi poboljšala rezultate probira i smanjila incidenciju i mortalitet od te bolesti.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice
FOTO: Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice

Program, uveden 2012., koristi Papa test za žene 25 – 64 godine pod nadzorom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Nakon privremenog zaustavljanja 2016. zbog tehničkih problema planirane su aktivnosti za regionalnu provedbu programa.

Uz probir, Hrvatska provodi i cijepljenje protiv HPV-a od 2007. godine. Program cijepljenja za učenice i učenike osmih razreda osnovnih škola počeo je 2016. Aktivnosti reorganizacije NPP, započete 2018., prekinute su pandemijom COVID-19. Cilj reorganizacije je testiranje izvedivosti novog pristupa probiru, uključujući HPV test za žene iznad 30 godina.

U 2022. i 2023. nastavljene su aktivnosti planiranja, a Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice ima cilj poboljšati rezultate probira, smanjiti rizik, rano otkriti rak vrata maternice i postići smanjenje incidencije i mortaliteta te poboljšati kvalitetu života žena obuhvaćenih programom.

Pročitajte članak “Rak vrata (grlića) maternice: 80 % osoba bit će tijekom života zaraženo HPV-om koji je uzrok! Liječnik donosi sve detalje“.

Redefiniranje Nacionalnog preventivnog programa

U tijeku je planiranje i priprema prve faze provedbe redefiniranog Nacionalnog preventivnog programa probira raka vrata maternice na području Virovitičko-podravske županije koji uključuje test na HPV kao primarni test probira.

Prim. dr. sc. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva pri Hrvatskom liječničkom zboru, objašnjava:

Na području Virovitičko-podravske županije provodimo projekt koji je predviđen da preraste u nacionalni. Nacionalni program za prevenciju karcinoma cerviksa u principu ne postoji – postojao je prije pa se ugasio jer nije donio dobre rezultate.

Trenutno se provodi reorganizirana faza na području Virovitičko-podravske županije u trajanju od 12 mjeseci, a koja bi trebala trajati otprilike do Uskrsa.

Prim. dr. sc. Venus ističe:

Princip je taj da se žene određene dobi pozivaju od strane ginekologa iz primarne zdravstvene zaštite i uzorci se voze u Zagreb i tamo analiziraju. Dakle, radi se samo Papa test za mlađe te kotestiranje, odnosno i Papa test i HPV test. Nakon 12 mjeseci, kada taj pilot projekt završi, vidjet ćemo kakav je odaziv, odnosno koliko se žena javilo na pregled te ćemo napraviti presjek i vidjeti što dalje.

Dodaje:

S obzirom na to da su i druge europske zemlje, kada su uvodile nacionalni program, isto pilotirale, pa čak i više i s različitim modelima, moja ideja je da za sljedećih 12 mjeseci probamo drugačije – da mi u Zavodu za javno zdravstvo pozivamo, a da ginekolozi ne pozivaju, već da rade svoj tzv. “uži posao”, a to je uzimanje brisa. Onda bi HPV testiranje na mikrobiologiji radili mi u Zavodu, a lokalna bolnica na citologiji Papa test. Ideja je da nakon 12 mjeseci ovakvog načina pilotiranja napravimo novih 12 mjeseci s ovim promijenjenim načinom pozivanja pa da onda imamo dva modela koje bismo usporedili, vidjeli koji je bolji i da taj implementiramo na nacionalnu razinu.

Prevencija raka vrata maternice

Siječanj je u Hrvatskoj posvećen borbi protiv raka vrata maternice. Nacionalni dan borbe obilježava se treću subotu u mjesecu, a tu je i spomenuti Europski tjedan prevencije, koji se ove godine odvija od 22. do 28. siječnja.

U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj se godišnje bilježi oko 310 novootkrivenih slučajeva i 120 smrti od raka vrata maternice.

Ova vrsta raka često pogađa žene mlađe od 50 godina, s trećinom novih slučajeva u dobi ispod 50 godina.

Cijepljenje protiv HPV-a i redoviti preventivni pregledi ključni su za prevenciju. Svjetska zdravstvena organizacija je usvojila Globalnu strategiju za eliminaciju raka vrata maternice, s ciljem postizanja stope incidencije manje od 4/100.000 žena.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dostupno kao dio Nacionalnog programa cijepljenja za svu djecu 5. – 8. razreda osnovne škole, a mogu se cijepiti svi 9 – 25 godina.

Pročitajte članak “HPV cjepivo: Koliko doza? Kakve su nuspojave? Što ako je osoba već stupila u spolne odnose? Epidemiologinja odgovara na sva pitanja“.

Unatoč napretku u razvijenim zemljama, rak vrata maternice i dalje predstavlja visok rizik u zemljama niskog i srednjeg stupnja razvoja, gdje je drugi uzrok smrti među ženama. Europski plan borbe protiv raka naglašava potrebu za organiziranim probirom, liječenjem prekanceroznih promjena te povećanjem cijepljenja na 90 % do 2030. godine.

Uz cijepljenje, redoviti ginekološki pregledi, uključujući Papa test i HPV test, ključni su za rano otkrivanje promjena. U Hrvatskoj je u posljednje tri godine Papa test obavilo 78 % žena u dobi 25 – 64 godine.

Za dodatne informacije o raku vrata maternice i prevenciji posjetite internetsku stranicu “NEĆU RAK“. Rak vrata maternice je gotovo potpuno preventabilan, a primjenom preventivnih mjera svatko može smanjiti rizik od ove bolesti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Nacionalni dan mimoza i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice 2024. (2024). HZJZ.
  2. Rano otkrivanje raka vrata maternice. (2024). HZJZ.
  3. “NEĆU RAK”. Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Davor Pongracic/CROPIX

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu