Kretanje u starijoj dobi: Ova tjelesna aktivnost drži kolesterol i šećer u krvi pod kontrolom bolje od nordijskog hodanja

Mala studija, čiji su rezultati nedavno objavljeni, pokazala je da za starije ljude igranje golfa može biti jednako dobro - ili bolje - od nordijskog hodanja

Mala studija, čiji su rezultati nedavno objavljeni, pokazala je da za starije ljude igranje golfa može biti jednako dobro – ili bolje – od nordijskog hodanja.

Nordijsko hodanje uključuje korištenje specifične tehnike koja koristi snagu gornjeg dijela tijela i štapova za hodanje kako bi se pružila energičnija vježba od samog hodanja.

No, nova studija objavljena u stručnom časopisu BMJ Open Sport & Exercise Medicine otkriva da je vjerojatnije da će partije golfa imati zdravstvene koristi.

Studija je pokazala da golf ima najveći učinak na lipide (masnoće) u krvi i metabolizam glukoze
FOTO: Shutterstock

Uspoređivali tri vrste aerobnih vježbi

Znanstvenici sa Sveučilišta Istočne Finske analizirali su podatke 16 muškaraca i devet žena koji su bili golferi, zdravi i u dobi od 65 i više godina.

Oni su pratili tri aerobne vježbe – partiju golfa s 18 rupa, šest kilometara nordijskog hodanja i šest kilometara redovnog hodanja – te mjerili učinke na krvni tlak, glukozu u krvi i masnoće u krvi.

Da bi to učinili, uzimali su uzorke krvi i mjerili krvni tlak, dok su sudionici studije nosili uređaje za fitness trening zbog mjerenja udaljenosti, trajanja i tempa. Sudionici su također nosili EKG senzor za bilježenje rada srca.

Rezultati su pokazali da sve tri vrste aerobnih vježbi poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava kod starijih osoba, uključujući snižavanje krvnog tlaka.

Međutim, studija je pokazala da golf ima najveći učinak na lipide (masnoće) u krvi i metabolizam glukoze, što održava razinu šećera u krvi stabilnom:

Unatoč nižem intenzitetu vježbanja golfa, čini se da dulje trajanje i veća potrošnja energije imaju pozitivniji učinak na lipidni profil i metabolizam glukoze u usporedbi s nordijskim hodanjem i običnim hodanjem.

Ove aerobne vježbe primjerene dobi mogu se preporučiti zdravim starijim osobama kao oblik tjelesne aktivnosti za poboljšanje zdravlja i prevenciju kardiovaskularnih bolesti, a također se mogu koristiti kao strategija liječenja za poboljšanje kardiometaboličkog zdravlja kod onih koji već imaju kardiovaskularnu bolest.

Pročitajte članak “Bolesti starenja: U starijoj životnoj dobi na obolijevanje više utječu kvaliteta zraka i vode te same godine nego genetika“.

Početak vježbanja u kasnijoj životnoj dobi, čak i ako nikada prije niste puno radili, još uvijek može donijeti zdravstvene prednosti
FOTO: Shutterstock

Nikad nije kasno za početak tjelesne aktivnosti

Sindy Jodar, viša medicinska sestra Britanske zaklade za srce, ističe da je bilo koja količina tjelesne aktivnosti, bez obzira koliko duga ili kratka, dobra za zdravlje srca i krvotoka:

Trenutne smjernice preporučuju 150 minuta vježbanja umjerenog intenziteta svaki tjedan, a to se može podijeliti na kratke sesije koje odgovaraju vašem životnom stilu.

Početak vježbanja u kasnijoj životnoj dobi, čak i ako nikada prije niste puno radili, još uvijek može donijeti zdravstvene prednosti.

Upozorila je da se u slučaju problema sa srcem ili cirkulacijom prvo treba posavjetovati s liječnikom o odabiru odgovarajuće tjelovježbe.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu