Ubila je Princea i Toma Pettyja: Samo jedna konzumacija ove supstance može izazvati smrt! Evo što stručnjaci kažu o pojavi nove droge

Stručnjaci su zabrinuti zbog nove, opasne i lako dostupne droge koja diljem svijeta odnosi mnoge živote

Iako nije raširena u Hrvatskoj, stručnjaci su zabrinuti zbog nove, opasne i lako dostupne droge koja diljem svijeta odnosi mnoge živote, a i samo jedna konzumacija može dovesti do ovisnosti, pa čak i smrti. Riječ je o fentanilu.

Zbog velike potencije fentanila, izloženost vrlo malim količinama može biti opasna po život, što povećava rizik za korisnike, ali i policiju te sve koji nenamjerno mogu doći u dodir s tom drogom ili s površinama gdje ostaje talog, upozorava načelnik kriminalističke policije Antonio Gerovac.

dva do tri miligrama
FOTO: Shutterstock

Ubojita 2 – 3 mg

Droga za koju se u široj javnosti doznalo nakon što je izazvala smrt glazbenih zvijezda Princea i Toma Pettyja, ali i niza ovisnika na ulicama SAD-a i Kanade, letalna je u dozi od svega 2 – 3 mg, što je ekvivalent 5 7 zrna soli.

Riječ je o izuzetno jakom sintetskom opioidnom analgetiku, po djelovanju sličnom morfiju, ali je oko sto puta jači. Kao lijek, više od 40 godina, izdaje se na recept za ublažavanje jakih bolova u teškim stadijima maligne bolesti.

Opasnost je što ga je vrlo teško dozirati.

Dileri ga znaju pomiješati s heroinom, ali i s kokainom, a male količine fentanila mogu prouzročiti jako puno zla, kaže pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković.

Da je riječ o ozbiljnom problemu govori podatak da u SAD-u, gdje je zadnjih 10-ak godina preplavio crno tržište, godišnje od fentanila umre oko 100.000 ljudi.

Petković pojašnjava:

Fentanil koji je jači, jeftiniji i lakše ga je krijumčariti na ulici je zamijenio heroin. Svega 20 kg fentanila može zamijeniti tonu heroina pa, iako je jeftin, donosi veću zaradu i ne mora ga se dovlačiti iz Afganistana.

Za ilegalnu proizvodnju fentanila, kao i njegovih analoga, potrebne su samo odgovarajuće kemikalije. S ilegalnom proizvodnjom najprije se krenulo u Meksiku između 2000. i 2005., a danas ga proizvode i u SAD-u, otkriva Petković.

Nabava uglavnom preko interneta
FOTO: Shutterstock

Nabava uglavnom preko interneta

Gerovac kaže da su primarni izvor fentanila i njegovih analoga azijske države, gdje se ne proizvodi samo u ilegalnim laboratorijima, već i velikim farmaceutskim tvrtkama.

Ovisnici ga, pak, uglavnom nabavljaju putem interneta, a kupnja je relativno jednostavna i ne zahtijeva često zalaženje u sigurnije i anonimnije aspekte interneta poput darkneta, kaže Gerovac.

Zbog toga Hrvatska i sve zemlje u kojima nije široko prisutan, smatra, moraju biti svjesne opasnosti ove droge jer se u kratkom vremenu mogu dovesti u situaciju, u kojoj se primjerice našla Estonija, da imaju veći broj smrtnih slučajeva od fentanila.

Gerovac upozorava:

Dovoljno je da određeni broj osoba internetom naruči fentanil koji će zbog nestručnog rukovanja, posebno kod djece i maloljetnika, udisanjam prašine iz otvorene poštanske koverte dovesti do trovanja i smrti uslijed zastoja rada pluća.

Zbog toksičnosti fentanila u malim količinama, dodaje, i ilegalna proizvodnja će se vjerojatno smatrati manje privlačnom opcijom od nabave putem interneta, tim više što proizvodnja zahtijeva posebnu opremu kako bi se ograničila izloženost fentanilu.

među ovisnicima
FOTO: Shutterstock

Najbrže se širi među ovisnicima bez nadomjesne terapije

Premda situacija u Europi po pitanju fentanila nije toliko zabrinjavajuća kao u SAD-u, tu se drogu, po Petkovićevim riječima, na sjeveru Europe počelo ilegalno sintetizirati prije sedam godina u zemljama u kojima je vladala nestašica heroina, a najviše problema s predoziranjem imala je Estonija.

Petković je istaknuo da se fentanil najviše širi među heroinskim ovisnicima bez odgovarajuće nadomjesne terapije i dodao:

Hrvatska za sada nema problema s fentanilom jer ima dobar sustav brige o opijatskim ovisnicima kojima je dostupna supstitucijska terapija.

Ipak, naglašava da trebamo voditi računa o porastu broja smrti od predoziranja narkoticima u svijetu.

Kao hitan lijek u slučaju predoziranja opioidima poput fentanila, heroina i morfija upotrebljava se nalokson, odnedavno dostupan i u obliku nazalnog spreja.

Ministarstvo zdravstva i HZJZ osnovali su radnu skupinu koja razmatra mogućnost dostave ovog lijeka ovisnicima i njihovim obiteljima jer on može spriječiti smrt od predoziranja prije dolaska hitne pomoći, naglašava Petković.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu