U 10 godina konzumacija droga porasla 30 %: Zagreb vodeći u Hrvatskoj, ovisnici u prosjeku umiru u 50. godini

U 10 godina konzumacija droga porasla 30 %

U Hrvatskoj ovisnici u prosjeku umiru u 50. godini, a u godinu dana umrla su 322 registrirana ovisnika, istaknuo je predstojnik Zavoda za alkoholizam i druge ovisnosti KBC-a Sestre milosrdnice Zoran Zoričić povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Gradskoj upravi je objasnio:

Podaci pokazuju da je 16. godina dob eksperimentiranja, 21. je prvog koketiranja s opijatima, a 26. javljanja na tretman.

Kaže i da je po stopi Zagreb vodeći u Hrvatskoj, a po podacima ima 1.135 liječenih ovisnika. U Hrvatskoj je oko 5.400 liječenih ovisnika, a od toga 4.300 zbog ovisnosti o opijatima. Prvi je put liječeno u godini dana 556 ovisnika, a 139 je prvi put liječeno zbog opijata. Zoričić kaže da je od četiri ovisnika koja dođu u ambulante samo jedan ovisnik o heroinu te da ovisnici o tzv. “dizalicama” rijetko traže pomoć. 

Ovisnici o tzv. dizalicama rijetko traže pomoć
FOTO: Shutterstock

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković je dodao kako je generalni trend rasta zlouporabe droga. Podaci UN-a iz 2020. pokazuju da je u zadnjih 10 godina konzumacija droga u svijetu rasla za oko 30 %.

U Europi je uslijed globalizacije, proizvodnja, ali i potražnja maksimalizirana. Proizvodnja kokaina u Južnoj Americi je u zadnje 2 – 3 godine rasla za oko 30 % i u velikoj većini dolazi na europsko tržište, a i Europa je jedan od glavnih proizvođača sintetičkih droga.

U Europi je kokain po konzumaciji droga na drugom mjestu, nakon kanabisa, a sve se to, ističe Petković, reflektira i na Hrvatsku.

Zagreb predstavio Povjerenstvo za prevenciju

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15. studenog do 15. prosinca, Grad Zagreb je predstavio novoosnovano Povjerenstvo za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga i drugih ovisnosti, te najavio mjere i aktivnosti koje će poduzimati. U klinikama za psihijatriju “Sveti Ivan” i Vrapče održavat će se predavanja i programi, a brojne aktivnosti provodit će i udruge LET i Jedni za druge

Predsjednica Povjerenstva Martina Rojnić Kuzman rekla je kako će na temelju praćenja podataka napraviti akcijski plan koji bi se provodio u idućih 2 – 4 godine. Početkom 2023. bit će u e-savjetovanju, a bazira se na smanjenju potražnje i ponude. 

Mjere prevencije su primarno usmjerene prema mladima i djeci
FOTO: Shutterstock

Primjenjivat će mjere prevencije, kurative te resocijalizacije i integracije ovisnika, a razvit će se i programi za žene te za nove oblike ovisnosti – videoigre, internet, kockanje i klađenje. Mjere prevencije su primarno usmjerene prema mladima i djeci, radit će se i na osnaživanju roditelja, a osim u školama, provodit će se i kroz izvannastavne aktivnosti.

Pročitajte i članak “Droge koje izazivaju najgoru ovisnost“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu