Studija: COVID može prouzročiti smanjenje moždane mase i sive tvari

COVID može prouzročiti smanjenje moždane mase i sive tvari

COVID-19 može prouzročiti smanjenje moždane mase, utjecati na smanjenje sive tvari u područjima koja kontroliraju emocije i pamćenje te oštetiti područje koje kontrolira osjet njuha, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Oxford.

Znanstvenici su objavili da su takve promjene zamijetili i u oboljelih koji nisu bili hospitalizirani zbog bolesti COVID-19.

Da bi se doznalo mogu li se spomenute posljedice bar djelomično poništiti ili će postati trajne morat će se provesti dodatna istraživanja. 

Britanski znanstvenici u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Nature pišu:

Raspolažemo snažnim dokazima o nastanku abnormalnosti na mozgu nakon preboljenja COVID-19.

Dio pacijenata patio od “moždane magle”

Čak i u slučaju blagih oblika bolesti među sudionicima istraživanja otkriveno je “pogoršanje izvršnih funkcija” mozga, odgovornih za fokusiranje, planiranje, organiziranje, donošenje odluka i rješavanje problema, a u prosjeku se veličina mozga ispitanika smanjila između 0,2 – 2 %.

Recenzirana studija istraživala je promjene na mozgu 785 pacijenata u dobi od 51 do 81 godine

Dio pacijenata patio od moždane magle
FOTO: Shutterstock

Skeniranje njihovih mozgova provedeno je dvaput, a od ukupnog broja ispitanika 400 ih se COVID-om zarazilo između dvaju skeniranja. Drugo skeniranje obavljeno je u prosjeku 141 dan nakon prvoga.

Studija je provedena u vrijeme kad je u Britaniji bila dominantna alfa varijanta koronavirusa i malo je vjerojatno da je u nju bio uključen ijedan pacijent zaražen deltom, kažu britanski znanstvenici.

Istraživanje je pokazalo i da je dio pacijenata nakon preboljelog COVID-a patio od “moždane magle ili od smanjene pažnje i koncentracije, kao i od smanjene brzine obrade informacija i lošijeg pamćenja.

Znanstvenici nisu objavili je li cijepljenje protiv COVID-a utjecalo na ovo stanje, no britanska zdravstvena agencija prošli je mjesec izvijestila da je nakon proučavanja 15 ranije provedenih studija ustanovljena upola manja vjerojatnost da će se kod cijepljenih razviti simptomi dugotrajnog COVID-a u usporedbi s necijepljenima.

Dodatne informacije

Više informacija pročitajte u člancima:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA).

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu