Promjene slične Alzheimeru uočene u mozgu pacijenata oboljelih od COVID-19

Promjene slične Alzheimeru uočene u mozgu pacijenata oboljelih od COVID-19

Ljudi koji umru od teškog oblika bolesti COVID-19 imaju abnormalnosti u mozgu koje nalikuju promjenama uočenim kod Alzheimerove bolesti – nakupljanje proteina karakteristično za tu bolest, otkrile su male studije.

Kod Alzheimerove bolesti dolazi do nakupljanja bjelančevina tau unutar moždanih stanica i abnormalne količine proteina beta-amiloida koji se nakuplja u amiloidne plakove.

Pronađeni defekti u proteinima

Na Sveučilištu Columbia dr. Andrew Marks i suradnici proučavali su mozgove 10 pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19 i pronašli defekte u proteinima zvanim “rianodinski receptori” koji kontroliraju prolaz kalcija u stanice.

U Alzheimerovoj bolesti defektni rijanodinski receptori povezani su s akumulacijom proteina tau u takozvana neurofibrilarna klupka.

Ta su klupka bila prisutna u visokim razinama u mozgu pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19, izvijestio je tim iz Kolumbije u časopisu Alzheimer’s & Dementia.

Više o Alzheimerovoj bolesti pročitajte u članku “Alzheimerova bolest – liječenje prije pojave simptoma demencije“.

Naznake Alzheimera kod oboljelih od COVID-19
FOTO: Shutterstock

Utvrđene i abnormalne razine amiloida

Drugi znanstveni timovi tražili su i pronašli abnormalne razine amiloida u mozgu pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19, prema nerecenziranim studijama objavljenim na bioRxiv i na poslužitelju časopisa Lancet.

U svim studijama pacijenti su imali najteže oblike bolesti COVID-19. Marks je rekao:

Ako se slične promjene događaju u mozgu pacijenata s blažom bolešću, to bi moglo pomoći objasniti “moždanu maglu” povezanu s dugotrajnim COVID-om.

Pacijenti s teškim oblikom bolesti COVID-19 mogli bi biti pod većim rizikom od demencije kasnije u životu, ali prerano je znati, dodao je. Njegov je savjet:

Uzmite booster cjepivo i izbjegavajte virus. Ako dobijete COVID-19, vjerojatno nećete umrijeti, ali još uvijek ne znamo puno o dugoročnim učincima.

Više o demenciji i Alzheimerovoj bolesti pročitajte u članku “Demencija i njezin najčešći uzrok – Alzheimerova bolest“.

Cijepljenje i izbjegavanje koronavirusa
FOTO: Shutterstock

Dodatne informacije

Više informacija pročitajte u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu