Prirodne metode kontracepcije

prirodna kontracepcija

Pod kontracepcijom podrazumijevamo mjere i metode kojima nastojimo spriječiti začeće ili implantaciju.

Postoje različite vrste kontracepcije i svaka od njih ima svoje prednosti i mane. Razlikujemo prirodne metode kontracepcije, mehaničku, kemijsku, hormonsku kontracepciju, spiralu (intrauterini uložak) te trajne metode – sterilizacija.

U prirodne metode kontracepcije spadaju prekinuti snošaj i izračunavanje plodnih dana.

Metoda prekinutog snošaja daleko je najpoznatija, najkorištenija, ali i najnepouzdanija metoda koju koristi velik broj spolno aktivnih osoba. Kod ove metode odnos se prekida neposredno prije ejakulacije (pritom treba imati na umu da se sjeme luči tijekom cijelog odnosa).

Tri su načina izračunavanja plodnih dana: kalendarska, temperaturna i pomoću aparata koji mjeri hormonske metabolite u urinu. Na umu treba imati da su 4 plodna dana tijekom menstrualnog ciklusa, tri dana prije i jedan dan nakon ovulacije.

  • Kalendarska metoda preporučuje se ženama s urednim menstrualnim ciklusom kojima razlika između najdužeg i najkraćeg ciklusa nije veća od 10 dana. Danas su na internetu dostupne različite web stranice na kojima se nalaze kalkulatori za izračunavanje plodnih dana. Noviji mobilni uređaji također podržavaju izračunavanje plodnih dana ovom metodom.
  • Temperaturna metoda bazira se na povišenju bazalne temperature 24-48 sati prije ovulacije, pa se spolni odnosi izbjegavaju od početka ciklusa ( 1. dan menstruacije ) pa do 3 dana nakon povišenja bazalne temperature.
  • Pomoću aparata koji mjeri metabolite hormona u urinu – svako jutro u uređaj se umetne štapić namočen u prvoj jutarnjoj mokraći. Ukoliko aparat pokazuje crveno svjetlo radi se o plodnim danima, dok zeleno svjetlo govori u prilog neplodnim danima.

Prednosti navedenih metoda su to što su jednostavne i besplatne, a  mane su nepouzdanost, a samim time i rizik od neželjene trudnoće te mogućnost prijenosa spolno prenosivih bolesti, stoga se preporučuju odgovornim osobama koje imaju stalnog partnera.

Članak uređen:

Saznajte više o kontracepciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: prirodna kontracepcija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Prirodne metode kontracepcije

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.