Veza na daljinu: Može li opstati? Često se smatra upitnom, ali iskustva govore suprotno! Psihologinja otkriva kako je očuvati

Veza na daljinu

Veza na daljinu tema je brojnih društvenih rasprava koja se nerijetko završava poznatom izrekom “Daleko od očiju, daleko od srca!”. Uspješnost veze na daljinu često se smatra upitnom, ali itekako ima onih čija iskustva govore suprotno. Problemi u vezi na daljinu javljaju se jednako kao i u onim vezama gdje daljina nije problem, a da bi bilo koji odnos opstao, potreban je obostrani trud i rad na njemu. Kako održati vezu na daljinu te iskoristiti ono dobro što takav odnos može ponuditi, saznajte u nastavku članka.

Veza na daljinu - psihologija
FOTO: Shutterstock

Veza na daljinu – psihologija

Jedna od najpoznatijih teorija ljubavi je Sternbergova triangularna teorija koja ima tri glavne sastavnice:

  • strast – pokretač tjelesne privlačnosti, sviđanja i seksualnih odnosa
  • intimnost – uspostavljanje prisnih i emocionalnih odnosa među partnerima (međusobno razumijevanje, poštivanje, zajedništvo mišljenja i vrijednosti, emocionalna potpora, intimna komunikacija itd.)
  • odanost ili privrženost – odluka da će se nastaviti održavati intimni odnosi.

Na temelju Sternbergove teorije jasno je da veza na daljinu može imati povremene nedostatke u ravnoteži između ove tri sastavnice.

Međutim, potpuno je netočno da ona zbog toga ne može opstati.

Fizička udaljenost može otežati održavanje odnosa i ponekad povećati razinu stresa zbog nedostajanja partnera. Ako ste odvojeni od osobe do koje vam je iznimno stalo, naravno da ćete oboje biti pod stresom kada jedno drugom silno nedostajete. To može povećati vjerojatnost za nastajanje konflikta i nesporazuma, ali ako osobe rade na onim dijelovima veze na kojima imaju mogućnost neovisno o udaljenosti, ona može napredovati i biti kvalitetnija čak i od onih veza koje nemaju problem daljine.

Veza na daljinu - iskustva
FOTO: Shutterstock

Veza na daljinu u virtualnom svijetu

Život u virtualnom svijetu omogućuje jednostavniju komunikaciju nego ikad prije. Korištenje novih komunikacijskih alata može olakšati održavanje razgovora putem interneta i povećati izglede da će veza na daljinu opstati. Sve su popularnije aplikacije za upoznavanje potencijalnih partnera koji žive u raznim dijelovima svijeta, a neki stručnjaci smatraju da su kriteriji za odabir partnera zbog tih razloga nešto bolji nego prije.

Drugim riječima, svjesni ste da niste osuđeni samo na one partnere iz neposredne blizine, nego da ste umreženi s ljudima u cijelom svijetu te da možda možete pronaći osobu koja vam najbolje odgovara (za što bi bilo dobro da imate i malo sreće), ali koja nužno nije u vašoj fizičkoj blizini.

Međutim, takav način upoznavanja nosi sa sobom i brojne druge probleme i rizike. Koliko zapravo možete biti sigurni da je s druge strane ekrana baš ta osoba kakvom se netko predstavlja? Razlike između upoznavanja na internetu i uživo su ogromne, a ponašanje osobe u stvarnim životnim situacijama odaje puno više o njoj nego ono što natipka o sebi na kojekakvim profilima. To bi bilo dobro imati na umu, posebno ako uzmemo u obzir i da je sve veći broj virtualnih predatora koji s potpuno krivim i lošim namjerama traže partnere u online svijetu.

Prekid veze na daljinu
FOTO: Shutterstock

Može li veza na daljinu biti uspješna?

Da bi veza bila uspješna, odnosno da bi bila stabilna, kvalitetna, zdrava i dugotrajna, nije dovoljna samo velika ljubav. Veza i ljubav nisu istoznačnice. Netko može željeti ljubav, ali ne i vezu (ili obrnuto). Previše je parova koji žele i dijele ljubav, ali su u stalnim konfliktima oko bazičnih stavova i vrijednosti. Glavna osobina onih parova koji su u uspješnoj vezi je u tome da dijele zajednički pogled na važna životna pitanja. Možete pored sebe imati nekoga tko vam je prava karakterna suprotnost, ali se slaže s vama oko važnih životnih vrijednosti i načina na koji se one ostvaruju.

Veza na daljinu – iskustva

Parovi koji imaju iskustvo veze na daljinu tvrde da je najveća kvaliteta njihovog odnosa bila komunikacija. Kada ste svjesni da nemate ništa drugo osim razgovora s partnerom, morate se itekako potruditi da taj razgovor bude kvalitetan, otvoren, smislen, sveobuhvatan i podržavajući. U suosjećajnom slušanju partnera njegujete bliskost, a planiranjem zajedničkog vremena koje ćete provesti uživo izbjegavate da vam vrijeme prolazi u nebitnim aktivnostima.

Isto tako, učite da se teške teme ne ostavljaju “za kasnije” ili za razgovore uživo jer ste svjesni da će možda proći previše vremena dotad i da će vas držanje takvih stvari za sebe emocionalno udaljiti od partnera.

Prekid veze na daljinu nije ništa učestaliji od prekida veze koja nije opterećena aspektom fizičke udaljenosti. Međutim, nedostatak povjerenja te manjak odanosti i privrženosti u odnosu svaku vezu će dovesti do preispitivanja i potencijalnog prekida. Veza na daljinu zahtijeva veliko povjerenje koje je potrebno naučiti njegovati kroz komunikaciju i male znakove pažnje s obzirom na to da niste fizički prisutni da biste neke svoje strahove i tjeskobe mogli lakše prevladati (npr. ako vam se partner ne javlja, je li zaista tamo gdje je rekao da ide).

Prirodno je da želimo znati gdje se partner nalazi i što radi, ali ako nedostatak te informacije preraste u posesivnost ili tjeskobnu nesigurnost, pitanje je koliko je sumnja u drugu osobu zaista stvar manjka povjerenja, a koliko nekih negativnih prethodnih iskustava ili niskog samopoštovanja.

Kako poboljšati vezu na daljinu
FOTO: Shutterstock

Kako poboljšati vezu na daljinu?

Zajedničko planiranje budućnosti koje neće biti opterećeno fizičkom daljinom je često nada koja drži vezu na opstanku, posebno onda kada prolazi kroz krizu. Ako postoji neki jasan plan između partnera da će u skorijem vremenu pronaći rješenje za zajednički život, vjerojatnije je da će veza na daljinu preživjeti. Međutim, ako toga nema i ako ne postoji perspektiva za napredovanje u odnosu, pitanje je kako spasiti vezu na daljinu koja bi to trebala biti još neki neizvjestan period.

Osim učinkovite komunikacije, učenja izražavanja vlastitih potreba i verbaliziranja želja partneru, oboje ljudi u paru treba biti svjesno da posvećenost i održavanje veze, posebno kada vas kilometri razdvajaju, ujedno znači i kreativnost u osmišljavanju zajedničkih aktivnosti. Jedan mali znak pažnje u obliku redovite poruke za “dobro jutro” i “laku noć” može puno značiti u ovakvim odnosima, a slanje simboličnih poklona poštom za važne dane može nadomjestiti fizičku prazninu. Osiguravanje privatnosti i prostora za kvalitetan telefonski ili videopoziv i razgovor o bitnim temama itekako može pozitivno utjecati na vezu.

Međutim, ključno je redovito osigurati vrijeme za fizičku bliskost i njegovanje strasti, dijela teorije ljubavi koji najviše pati zbog udaljenosti. Dodir je ključan za oslobađanje oksitocina koji nas povezuje s drugim ljudima, gradi kvalitetnu privrženost i povjerenje među partnerima, a iznimno je važan za mentalno zdravlje i zdrav odnos partnera.

U teškim životnim trenucima veza na daljinu često prolazi kroz test, posebno zato što u takvim situacijama ponekad nemamo dovoljno riječi kojima bismo utješili drugu osobu, nego bismo je najradije zagrlili i tako pružili podršku.

kako spasiti vezu na daljinu
FOTO: Shutterstock

Ključ svega – komunikacija!

Najvažnija je i dalje komunikacija. Prvo i osnovno što morate znati kada je u pitanju veza na daljinu je da ne pretpostavljate i ne podrazumijevate što partner osjeća ili da iščitava kakvo je vaše emocionalno stanje na temelju toga što nakon rečenice u poruci niste stavili smajlić. Morate naučiti verbalizirati svoje emocionalno stanje te pitati drugu osobu kako se ona osjeća bez nagađanja i pretpostavki. Podrazumijevanjem ćete se vjerojatno dovesti do nerazumijevanja.

Druga bitna stavka je da pitate ono što ne znate i da dijelite svoje osjećaje. Ako ste tjeskobni ili nesigurni gdje je partner i što radi, pitajte ga i podijelite svoju nesigurnost s njim. Nemojte dopuštati da vas obuzme panično stanje jer se niste čuli već nekoliko sati, nego pokušajte zajednički predvidjeti takve situacije i pronaći strategiju za prevladavanje istih.

Treća stavka je da redovito prakticirate zahvalnost i pozitivne emocije. Prisjećajte se zajedničkih trenutaka, planirajte nove izlete, razgovarajte o zajedničkom životu, pohvalite partnera kada se trudi oko odnosa i primjećujte sve sitne geste koje je možda na daljinu još teže uočiti.

Nakon nekog vremena ćete uvidjeti koliko je vaša komunikacija naprednija od nekih veza koje nemaju problem fizičke udaljenosti, ali možda nisu naučili funkcionirati u uvjetima u kojima su morali razvijati razne komunikacijske strategije da bi opstali.

Njegovanjem odnosa na one načine koji su dostupni osiguravate puno lakše funkcioniranje kada jedanput daljine više ne bude i kada suživot bude novi izazov u vašem odnosu.

Ako u bilo kojem trenutku osjetite da odnos prolazi kroz krizu i da razmišljate o tome kako prekinuti vezu na daljinu, imajte na umu da u novije vrijeme postoje partnerske psihoterapije koje se provode i online. To je jedan veliki napredak u odnosu na prijašnja vremena kada u teškim situacijama niste imali drugog izbora. Zajednička odluka da ćete, unatoč krizama, pokušati još jedanput uz stručnu pomoć i vodstvo, može spasiti vezu i unaprijediti odnos ako uspijete ponovno uspostaviti povjerenje i privrženost.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Patrick, W. L. (2019). The Advantages of Long-Distance Relationships. Psychology Today.
  2. Milivojević, Z. (2009). Formule ljubavi. Mozaik knjiga: Zagreb.
  3. Čudina-Obradović, M. i Obradović, J. (2006). Psihologija braka i obitelji. Golden-marketing: Zagreb.
  4. Rijavec, M. i Miljković, D. (2000). Srce moje i tvoje u ljubavi stoje: psihologija ljubavi. IEP: Zagreb.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu