Transakcijska analiza: Svatko od nas u sebi nosi tri ega! Psihologinja otkriva detalje o psihoterapijskom pravcu koji izaziva sve veći interes

Transakcijska analiza

Transakcijska analiza je psihoterapijski pravac nastao sredinom 20. stoljeća. Utemeljio ga je kanadski psihijatar Eric Berne koji je bio polaznik psihoanalitičke škole na čijim temeljima je razvio i transakcijsku analizu, želeći jednostavnije i obuhvatnije objasniti čovjekovo unutarnje stanje i dinamiku koja se događa u međuljudskim odnosima. Glavna pretpostavka ove škole je “Ja sam OK – ti si OK!” čime se nastoji približiti činjenicu da je svatko od nas vrijedan i sposoban za promjenu, rast i zdrave odnose.

Transakcijska analiza

Kao što joj i samo ime kaže, transakcijska analiza temelji se na transakcijama koje se definiraju kao jedinice društvenih odnosa, odnosno razmjenama poruka među ljudima. Cilj transakcijske analize je pomoći osobi da shvati vlastitu autonomiju, vrijednost i dostojanstvo samim time što postoji. Svako od nas ima sposobnost misliti i mijenjati one obrasce ponašanja koje smo prethodno naučili, a koji na nas djeluju destruktivno u trenutnoj životnoj poziciji. Činjenica da smo autonomni znači da smo:

  • svjesni sebe i drugih ljudi
  • sposobni razviti bliske, intimne odnose
  • spontani i kreativni u izražavanju sebe i rješavanju problema.
Transakcijska psihoanaliza
FOTO: Shutterstock

Uzimajući u obzir da je i sam osnivač ove psihoterapijske škole bio edukant psihoanalize, nije neobično da se pojam “transakcijska psihoanaliza” provlači kroz brojnu literaturu. Naime, Berne je shvatio da svatko od nas u sebi nosi tri različita “ego stanja” – Roditelj, Dijete i Odrasli – između kojih se događa različita dinamika, ovisno u kakve interakcije i odnose stupamo.

Svako ego stanje temelji se na specifičnom sustavu misli, osjećaja i ponašanja nastalih tijekom čovjekovog razvoja – Roditelj se odnosi na misli, osjećaje i ponašanja povezana s našim roditeljima ili skrbnicima, Dijete se odnosi na misli, osjećaje i ponašanja povezana s našim djetinjstvom, a Odrasli je usmjeren na ovdje i sada, ono što trenutno mislimo, osjećamo i jesmo.

Ovisno s kime ulazimo u interakciju i kako promatramo određenu situaciju, takvu poziciju ego stanja zauzimamo.

Glavno pitanje je zašto u neke odnose ulazimo u ego stanju Djeteta ili Roditelja, a što nas ograničava da budemo u ego stanju Odraslog.

Pročitajte članak “Samorefleksija: Uvid u samog sebe koji omogućuje rast! Psihologinja otkriva kako pristupiti ovom izazovnom procesu“.

Transakcijska analiza - iskustva
FOTO: Shutterstock

Transakcijska analiza – iskustva

Transakcijska psihoterapija temelji se na ugovoru između klijenta i terapeuta kojim se definiraju ciljevi i način rada te okvirni vremenski rokovi ostvarenja tih ciljeva. Time se klijentu osvještava razina odgovornosti koju ima u postavljanju i postizanju vlastitih ciljeva, ali i shvaćanju važnosti praćenja dinamike rada, vlastitog rasta i napretka tijekom procesa.

Posljednjih je nekoliko godina ova psihoterapijska škola postala poznata diljem svijeta i time već ostvarila zavidan broj polaznika, edukanata i terapeuta u ovom području. Iskustva polaznika, kao i samih klijenata, govore u korist načela “Ja sam OK – ti si OK!”, čime se potvrđuje pretpostavka da zdrave međuljudske odnose možemo graditi jedino ako shvaćamo vlastitu i tuđu vrijednost u njima, kao i činjenicu da svatko može doprinositi i raditi na potrebnim promjenama da se ostvari napredak.

Pročitajte članak “Svi imamo svoj obrazac: Zašto biramo partnere kakve biramo?“.

Kada je u pitanju transakcijska analiza, edukacija obuhvaća početni i napredni stupanj koji su koncipirani na različite načine. Dok je početni više uvodni i teoretski, napredni se temelji na dodatnim edukacijama i seminarima, ali i na iskustvenom radu, vlastitoj terapiji te radu s klijentima pod supervizijom. Transakcijska terapija podrazumijeva višegodišnje obrazovanje i učenje koje, isprepleteno s raznim životnim iskustvima, stvara kvalitetne i educirane terapeute.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Berne, E. (2021). Koju igru igraš? Psihologija ljudskih odnosa. V.B.Z.: Zagreb.
  2. Lapworth, P. i Sills, C. (2011). An Introduction to Transactional Analysis. Sage: London.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu