Pametni, koncentrirani i vitki uz pomoć pametnih lijekova

Zajedničkim imenima nootropici, pametni lijekovi ili poticatelji spoznaje, označavaju se lijekovi, dodaci i ostale tvari koje poboljšavaju kognitivne funkcije kod zdravih osoba bez medicinske dijagnoze.

Godine 1954. njemačka tvrtka C.H. Boehringer Sohn stavila je na tržište novi proizvod – tablete za smanjivanje apetita Preludin (generički phenmetrazine). Prodavao se širom svijeta, a 60-ih godina prošlog stoljeća je bio vrlo popularan i u Hrvatskoj.

Vjerojatno bi se i danas mogao kupovati u ljekarnama, a u svijetu bi pretilost bila iskorijenjena – da njegovi konzumenti nisu primijetili popratne pojave – Preludin je “podizao”, stimulirao, razbuđivao, jačao koncentraciju, poboljšavao raspoloženje do euforije, davao snagu u seksu… Ukratko, tablete za smanjenje apetita su postale omiljena rekreacijska droga koja je izazivala ovisnost i uništila psihu mnogih korisnika.

Preludin su uglavnom koristili studenti prije ispitnih rokova za cjelodnevno ubrzano učenje. U Hrvatskoj nisu zabilježeni veći ekscesi vezani uz rekreacijsku uporabu Preludina, a početkom 70-ih je on sasvim povučen s tržišta.

Međutim, tada se pojavio Plivin preparat Revibol sa sličnim učinkom, vrlo popularan među studentima medicine, farmacije i ostalih težih fakulteta.

I Revibol je bio amfetaminski stimulans s određenim medicinskim indikacijama, ali najčešće su ga koristili studenti koji bi nakon završetka fakulteta prestajali s uzimanjem Revibola. Preparat je skinut s polica ljekarni negdje krajem 70-ih.

Lijekovi za narkolepsiju i ADHD

Studenti i danas koriste nootropike kao stimulanse i tablete za koncentraciju. Najpopularniji su Modafinil (registriran još pod imenima Provigil, Modasomil, Vigil), namijenjen liječenju narkolepsije te Adderall (amfetaminski preparat) i Ritalin (Metilfenidat, u Hrvatskoj registriran kao Concerta) koji se inače propisuju pacijentima s ADHD-om.

U jednom istraživanju iz 2014. provedena je anonimna anketa među 616 zdravih studenata i (bez dijagnoze ADHD ili narkolepsije) s najuglednijih američkih sveučilišta. Utvrđeno je da je svaki peti student koristio jedan od spomenutih lijekova, većinom za pisanje eseja te pripremu i polaganje ispita. 33 posto studenata je smatralo da uporaba stimulansa za učenje nije varanje, a 41 posto da jest.

Uzevši u obzir ovako raširenu zloporabu Modafinila, Ritalina i ostalih lijekova u studentskoj populaciji, nameće se pitanje, što se dalje događa s tim studentima nakon diplomiranja. Jesu li njihova stečena znanja, vještine i sposobnosti na razini kolega koji su fakultete završili bez tableta za stimulaciju i koncentraciju?

No, to je manji dio problema, njihov učinak i uspjeh na poslu će sigurno pokazati jesu li rezultati i ocjene sa studija bili adekvatni.

Pametni lijekovi u poslovnom svijetu

Znatno je ozbiljniji problem, kako sa zdravstvenog tako i etičkog motrišta, što se događa kada ti studenti započnu poslovnu karijeru? Pritisak i potreba učinka na poslu nisu ništa manji ni beznačajniji od onih studentskih. Kako se ti ljudi nose s izazovima kompeticije, potrebe dokazivanja, isticanja i napredovanja u karijeri?

Možemo pretpostaviti da će iznova posegnuti za tabletama. No, za razliku od studenata, o toj temi se u poslovnom svijetu malo govori, a sigurno se ne razmjenjuju iskustva s kolegama. Postoje samo malobrojna anonimna svjedočenja od kojih neke možemo naći na američkim forumima o Modafinilu i Ritalinu.

Financial Times navodi da “pametni lijekovi postaju vrlo popularni među odvjetnicima, bankarima i ostalim profesijama željnim stjecanja konkurentske prednosti u odnosu na kolege”.

Liječnici kirurškog odjela klinike Imperial College iz Londona su na sebi testirali Modafinil i utvrdili da jako pomaže u radu nakon noćnih dežurstava te o tome objavili stručni članak. Sveučilište u Oxfordu je objavilo studiju o tome kako Modafinil pozitivno utječe na planiranje i donošenje odluka, fleksibilnost, učenje i pamćenje te na kreativnost.

Pametni lijekovi

Korištenje u vojne svrhe

Javna je tajna da se oružane snage raznih zemalja, a vjerojatno i razne milicije u nemirnim područjima služe psihostimulansima. The Times of India piše kako piloti Indijskog ratnog zrakoplovstva koriste novo oružje – legalne tablete za poticanje budnosti i spoznaje. Piloti ih dobivaju u paru, u kombinaciji “Go/No-Go” pri čemu je Modafinil sredstvo za akciju, a Zolpidem (U Hrvatskoj Sanval, Lunata) služi protiv nesanice.

Masovnost uporabe pametnih lijekova u svijetu (Modafinil se prodaje u vrijednosti od 700 milijuna $ godišnje, a lijekovi za ADHD 12,9 milijardi$) ukazuje da se oni ne koriste samo kod indikacija za koje su registrirani.

U većini zemalja se mogu legalno nabaviti samo uz liječnički recept. Hrvatski propisi omogućavaju interventni uvoz Modafinila kao lijeka koji nije odobren za hrvatsko tržište, ali ima odobrenje u drugoj državi EU. Lijek za ADHD Concerta, istog sastava kao Ritalin, registriran je u Hrvatskoj.

Gubitak težine

Modafinil i Ritalin se ilegalno koriste i zbog svojeg čestog popratnog djelovanja – gubitka težine. Ovi psihostimulansi umanjuju osjećaj gladi. Poticanjem mentalnih performansi, podizanjem energije i povećanjem motivacije, lijekovi također, prema nekim navodima u literaturi, potiču pametne odluke, primjerice prestanak prejedanja, više tjelovježbe i zdraviji životni stil.

Mentalni doping

Pitanje svih pitanja u vezi s “pametnim lijekovima” odnosno nootropicima glasi: je li korištenje takvih lijekova varanje? Radi li se ovdje o mentalnom dopingu? Mišljenja među neuroznanstvenicima, psihijatrima, filozofima, moralistima, poslovnim ljudima i širokoj javnosti su podijeljena.

Nitko ne spori da je Modafinil potreban pacijentima koji boluju od nekog poremećaja spavanja i da će Adderal ili Ritalin pomoći djeci s dijagnozom ADHD u izjednačavanju njihovih mogućnosti sa zdravom djecom.

Međutim, neka američka sveučilišta, primjerice Duke, već navode u svojim pravilnicima da se, ravnopravno s plagiranjem, prepisivanjem i uporabom “šalabahtera”, varanjem smatra i “nedozvoljena uporaba lijekova na recept za poticanje akademskog učinka”.

U SAD se vode rasprave o tome, kako bi se poslodavci trebali postaviti prema uporabi nootropika među zaposlenicima. Iako svjesni da se radi o ilegalnom korištenju lijekova, mnogi bi pozdravili bolja postignuća svojih zaposlenika pa to uspoređuju sa korporativnim stimuliranjem zdravog života, prehrane i tjelovježbe.

Bez obzira na podijeljena mišljenja, nootropici, lijekovi koji potiču spoznaju, podižu koncentraciju i potiskuju osjećaj umora, nalazit će sve veći broj ambicioznih korisnika željnih poslovnog i životnog uspjeha.

U smislu i svjetonazoru našeg portala, čitateljima ipak preporučujemo da umjesto Modafinila, Ritalina i ostalih lijekova, u svrhu postizanja bojih rezultata u učenju, radu i svakodnevnom životu posegnu tradicionalnim i sigurnijim metodama: zdravom životu i prehrani,  tjelesnim i mentalnim vježbama, jogi, meditaciji, kavi, čajevima  i legalnim biljnim pripravcima primjerice ginka i guarane.

Članak objavljen:

Savjeti za bolju organizaciju i učenje:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.20 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu