Mjesečari ne osjećaju bol

Mjesečarenje

Hodanje u snu, mjesečarenje ili somnambulizam je poremećaj sna koji pogađa većinom djecu školskog uzrasta, ali i do 4% odraslog stanovništva. Pojavljuje se za vrijeme necjelovitog buđenja iz dubokog sna. Spavač pritom hoda i izvodi druge kompleksne radnje izvan kreveta.

Novo istraživanje hodanja u snu, provedeno u francuskoj klinici Hospital Gui-de-Chauliac u Montpellieru, otkriva intrigantan paradoks: iako mjesečari imaju povišeni rizik za glavobolju i migrene u budnom stanju, za vrijeme epizoda mjesečarenja najčešće ne osjećaju bol, čak i u slučaju teže ozljede.

Prvi put je potvrđen fenomen da je analgezija (izostanak boli) povezan s hodanjem u snu.

U grupi ispitivanih mjesečara, 47 ih je doživjelo najmanje jednom ozljedu tijekom hodanja u snu. Samo kod desetorice je došlo do buđenja od boli odmah nakon događaja, preostalih 37 je osjetilo bol tek kasnije u noći, ili ujutro nakon buđenja.

Mjesečarenje

Ozljede ispitivanih mjesečara nisu bile nimalo banalne. Primjerice, jedan bolesnik je za vrijeme mjesečarenja doživio teške prijelome nakon pada s prozora na trećem katu, ali nije osjetio bol do buđenja koje je uslijedilo kasnije u noći.

Drugi bolesnik je slomio nogu za vrijeme epizode mjesečarenja u kojoj se uzverao na krov zgrade i pao, ali se nije probudio do jutra.

Znanstvenici vjeruju kako postoji veza između mjesečarenja i neurona koji šalju signale u leđnu moždinu i mozak te da će daljnja istraživanja pomoći razumijevanju mehanizma nastanka epizoda hodanja u snu, spavanja i buđenja, svijesti i osjeta boli.

Članak uređen:

Saznajte više o migreni u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Mjesečari ne osjećaju bol

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.